Az ipar- és kereskedelmi hatóságok szerkezete s hatása az ausztriai birodalomban.

Full text search

Az ipar- és kereskedelmi hatóságok szerkezete s hatása az ausztriai birodalomban.
Bevezetés. Az ipar és kereskedelem napjainkban a kormányok és kormányzottakra nézve hasonlithatlanul fontosabbak mint ezelőtt; sőt már olly nagy politicai fontossággal is birnak, hogy a diplomatia körében alig merül föl 1071valamelly nyomatékos kérdés, mellynél ezek is nagy részt érdekelve nem lennének. Ennek következtében azon intézeteknek, mellyek az ipar és kereskedés végett léteznek, a kor szükségeihez és igényeihez mérve tágitatniok s tökéletesitetniök kellett volna; azonban ez nem minden statusban, nem is minden ide vonatkozó intézeteknél történt meg. Legszembeötlőbb az ipar és kereskedelem javára czélzó intézetek elmaradása, mellyek akkép szerkesztvék a legtöbb országokban, hogy a kor kivánatainak megfelelniök lehetetlen. Az érdeklettek már sürgetve kérik viszonyaik javitását, minthogy pedig gyökeresen javitani nem lehet ott, hol a hiány, a fogyatkozás sincs tudva vagy ismerve; ennélfogva ugy hiszem, hogy ama hatóságok szerkezetét s hatását előterjeszteni helyén leend. Ha azonban itt, a mezőgazdaság végett fenálló hatóságokra kevesebb figyelemmel vagyok, onnan van, mivel egyrészt ezeket különösen akarom tárgyalni, más részt pedig, mivel a kereset-nem ezen faján, a személyzet és ügykezelést illetőleg, majd mindenütt történtek már lényeges javitások.
Azon hatóságok, mellyek kizárólag a kereskedés és ipar végett állittattak föl, vagy a statusban vannak, minők a kereskedelmi ministerium, keresk. tanács, ker. kamra, kéz- és gyármű-kamrák, ipar-tanács; vagy pedig a statuson kívül vannak, illyenek a külconsulatusok, követségek. Most csupán csak az elsőbbeket, azokat t. i. mellyek a statuson belől vannak, fogom tárgyalni, s végül saját nézeteimet közlendem.
A két fökeresetnem ügyvezetése, legfönsőbb rendelet nyomán, már egy századdal ez előtt elkülönitetett. Maria-Therézia uralkodása alatt ugyanis határozott hajlam mutatkozott az ipart, a munkát bilincseiből felszabaditani, és legelőször már 1740 febr. 23-ról költ legfensőbb rendelet által, a fonás és szüves, falun mindenkinek megengedtetett. A mint aztán később a polgári czéhek könyörgésére, ugyancsak 1740 mart. 22-kéről kelt udvari resolutionál fogva, azon czéhekre, mellyek már igen népesek, nemcsak uj mestereket rájok erőtetni, hanem illyeneket a czéheknek magoknak is fölvenni megtiltatott, s rájok parancsoltatott, hogy arra ügyeljenek miszerint a külvárosi mesterek, főkép szabók, vargák, lakatosok, asztalosok mester-száma, a mint helyeik megürülnek lassanként kevesbitessenek, hogy igy elegendő biztosság legyen a felől, hogy magukat eltartani s az adót fizetni győzik; – akkor mondom ezen alapszabály alól mindazon müvészetek és mesterségek kivétettek, mellyek kézműi s azon sajátsággal birnak, hogy az országon kivül is eladathatnak, s igy a mellyeknek emelése és gyarapitása a statust közelről érdekli.
Ezen időtől veszi kezdetét a rendőri és kereskedelmi kézmüvek ügykezelésének elkülönitése, mivel az 1754 januar 4-ről kelt patens által rendeltetett, hogy az idevaló kereskedelmi és kézműi ügyek közvetlenül a még akkor fenállott kereskedelmi igazgatóság elébe valók, ide tartoznak még a külkereskedést illető eseményeken kivül azon gyármüvek is, mellyek lenből, gyapjuból, selyemből, bőrből s bárminő ásványokból készültek, vagy ha csak a kereskedelemhez tartoznak, vagy oda sorozhatók is. A többi mesterségekbe, kézmű- és czéh-viszonyokba, s illetőleg visszálkodásokba pedig nem avatkozott ezen igazgatóság.
Az 1755 febr. 8-áróli patens által minden tévedés elmellőzése tekintetéből – pedig azon kézmüvek, mellyek 1072tisztán kereskedési czikkek meghatároztattak. A többi kézmüvesek, kik azon jegyzékben nem foglaltattak, s kiknek kézmüvészetük, szabadalmaik használata, s a kézmüvesi visszaélések megszüntetése, inkább a közönséget mint a kereskedelmet illette, Bécsben a bécsi városi hatóságnak, s mint felsőbb forumnak az alsó ausztriai képviselő táblának és kamrának rendeltettek alá. Később minden tartományokban jöttek létre kereskedelmi consessusok, de ezek aztán a tartományi kormánynyal összeköttettek.
A kézmüipar alakulására a törvényes szerkezetnek, fölügyeletnek és vezetésnek határozott, befolyása volt. E tekintetben lényeges különség van a birodalom olasz és többi tartományai közt. Amazokban ugyanis bármilly müvészet vagy mesterség üzése szabad, s szabad egyikről másikra az átmenet is, ugy hogy itt ahhoz más nem szükséges, mint a hatóságnál e felől jelentést tenni, s iparajkegyet váltani – a többi tartományokban pedig csupán némelly kézmüvek szabaditattak föl, s még is olly bánásnak örvendnek, melly a tökéletes ipar-szabadság elveivel megegyez, mig a többi kézmüvészetek felsőbbségi engedély (concessio) nyomán gyakoroltathatnak csak, melly engedély azonban csak akkor adatik meg, ha a folyamodó a törvényes kellékek, ugymint kor, kézműügyesség, jellem, polgári állás, néha még vagyona birtoka felől is hitelesiteni tudja.
Azon tartományokban azonban, hol az engedményezés van divatban, még is van különség a kézmüvesek közt, állásukra és jogaikra nézve. A német, cseh és gallicziai tartományokban, a legtöbb nem szabad kézmüzetek czéhszerüleg vannak elintézve; ezek a hatóságtól, de csak a czéhben szabályszerüleg szerzett mester-jog után, ajándékoztatnak és igy csupán a czéhbeliektől használtathatnak. Magyar- és Erdélyországban is elterjedt a czéhrendszer, hanem czéhek csupán városokban és nagyobb helységekben vannak, falukon pedig igen sok kontár kézmüves találtatik. Átalán véve a német és gallicziai tartományokban tetemesen csökkent a czéhbeli kézmüvesek száma, mióta a kormány több keresetmódot fölszabaditott, és minden gyárilag üzött munkát a czéhönkény alól fölmentett, mióta minden egyes folyamodónak engedélyt (Befugniss) vagy védelmet adott valamelly kézmüzet folytatására, a nélkül, hogy czéhbelinek, vagy is mesternek kelljen lennie. Sőt a czéhek is annyira módositattak s javítattak, hogy az inasok fölvétele, az inasi évek száma, a fölszabadulási és mesteri taksák meghatároztattak, s a czéhbeli mestereknek egy bizonyos számra szoritása megszüntetett, s többféle visszaélések mellőztettek el, miáltal a czéhek egyedáruskodási szelleme elháritatott. – Illyriában nem állitatott helyre a czéhrendszer, Tirolban, az Inn- és Salzburg-kerületekben a czéhek csupán csak a rendőri fölügyelet, és a mesterség megtanulásáról adandó hitelesités végett állanak még fön. Tiroilban nem rég a kereskedési kézmüvészetek átvizsgáltattak, és némelly czéhek megszüntettek vagy korlátoztattak; csupán azon czéhek maradtak meg, mellyek fejedelmi szabaditékot birtak magoknak kieszközleni.
Most a rendőri kézmüvészetek, tehát névszerint az ipar-rendőrségre, czéhviszonyokra és eladásokra nézve a cs. k. egyesült udvari iroda a legfőbb birság. Olly ügyekben, mellyek, a rendőri- és kereskedelmi ipart közösen érdeklik, e biróság a k. k. kamarával egyetértésben működik. 1073Az egész monarchia kereskedelmi ügye a cs. k. összes udvari kincstárhoz van utasitva; az ő föladata e szerint, az ipar és kereskedelem körébe vágó mindennemű javitást, könnyitést czélzó inditványokkal foglalkozni, s e végre a szükséges adatokat a hatóságoktól a legrövidebb uton megszerezni; szükség esetében a legjelentékenyebb helyekről iparosokat és kereskedőket hivni össze és azok nézeteit, kivánatait s inditványait az ipar és kereskedés élénkitését eszközlendő intézetek és rendszabályok felől kikérni. Azontul pedig még a cs. k. udvari kincstárnak kell a gyár-, ipar-, vám- és kereskedelmi folyó ügyekkel is bajlódni, a mint ezen ügyek alapitásakor az 1816. julius 11-ről és ugyanazon év sept. 11-ről kelt legfelsőbb cabineti rendelet által reá is bizattak.
Az összes kincstár származását illetőleg azt jegyzem meg, hogy már 1802. augustus 26-dikáról kelt rendelet által elkülönitettek az udvari gazdasági ügyek a közigazgatásiaktól, s egy tulajdon hatóságra, az udvari kincstárra bizattak. Idővel e hatóságnál is támadtak önálló alsóbb osztályok, mint például, a titkos hitel-bizottmány, a ministeri, bank-, udvari biztosságok, végül a pénz- és bányászati udvari kamara 1816. évben ez osztályok valamennyien a közönséges udvari kincstár neve alatt egyesittettek (maj. 7.). Mint már emlitetett 1816. évi julius 16-án neveztetett ugyan ki egy különös udvari bizottság a kereskedelmi ügyek szabályozására, melly a folyó keresk. iparos- és gyári ügyvezetéstől függetlenül, csupán a statuskezelés ezen ágára tartozó inditványokkal foglalkozandott. Hanem ezen udvari küldöttség az 1824. april 17-éről kelt cs. k. rendelet által megszüntetett, s ügyei a közönséges udvari kincstárhoz utasitattak, s legujabb időben még a pénz és bányászati ügyek is különválasztattak ettől, és egy e végre alkotott udvari biztosságra bizattak. A közönséges udvari kincstár élén áll az udvari kincstári elnök, a másod elnökkel Az ügyek a tárgyhoz képest fölosztvák az udvari tanácsosak és refensek közt.
Ezek szerint a közönséges udvari kincstár elébe tartozó tárgyak e következők:
1) Minden felsőbb kereskedelmi tárgyak, u. m.
a) Kereskedelmi szerződések és az idegen statusokkali kereskedelmi viszonyok, továbbá;
b) Külconsulatusok fölállitása külföldi kereskedő helyeken; ezeknek utásitása, idegen consulok elfogadása, a mennyiben ezen érdekben eddig az udvari kamara, vagy az udvari politicai hivatalok befolyással birtak, végül;
c) A kereskedelmi és iparos tabellák.
2) A vámügy átalában, ugymint:
a) Vámrendszabály foglalata, összege a vámozandó áruk körüli eljárási szabályoknak;
b) Vámárjegyzékek, vagy is a be- és kiviteli, vagy az átmeneti vámokat illető szabályok;
c) A vámrend- és vámárszabálytóli eltérések, kedvezmények, kivételek;
d) A vám-őrvonal a mennyiben ennek felálitása vagy szabályozásának elve forog szóban.
3) A hajókázási rendőrség, legtágabb értelemben véve, a kikötői rendőrséget is ide értve; aztán a magány és tengeri köz-jog ügyei, a mennyire ezekre a politicai 1074hatóságoknak befolyásuk van. Most már a gőzhajózás is ide tartozik. Az egészségi és veszteg-intézetek.
4) Kereskedelmi és váltótörvényszéki ügyek, a mennyiben ezek a politicai hatóságok hatáskörébe esnek, mint: fundus-kimutatások és meghatározások, a firmák és társulati egyezkedések följegyzése, a kereskedelmi engedély visszavevése csőd esetén, stb.
5) Magasabb ipar-ügyek mint:
a) Külföldi jeles iparágak meghonositása;
b) Ujabb kitünő gyári vállalatok; mű- vagy vegytani találmányok;
c) Kizáró szabaditékok ajándékozása, s hasznos gyárak és iparágak segitése. –
6) Véd-, fölügyelő s képző intézkedések, mellyek a magasabb ipartárgyakra vonatkoznak, mint:
a) A kereskedelmi áruk bélyegzése, a kobozási tárgyak mellőzésével;
b) A müegyetem, s a képző müvészetek académiájának némelly ágai, a mennyiben ezen intézetek az udvari kincstárral nem csupán pénzügyi, hanem kereskedelmi ipar- és művészeti szempontból is értekeznek.
A közönséges gyár és iparügy-vivés, és átalában mind azon tárgyak, mellyek egyenesen vagy közvetve a nyilvános kereskedelmi és iparosügy-vezetés rendszerébe s körébe- tartoznak. – Ennélfogva a közönséges udvari kincstár
a) Nagykereskedői jogot osztó hivatal;
b) Czukorfinomitók felállitására engedélyt ad;
c) Kereskedelmi, iparos ügyekben a legfőbb biróság; d) Hasznos intézetek és gyárak segélyezésére egész 10,000 forintig, – fel van hatalmazva;
e) Fel van jogositva továbbá ritkán előforduló esetekben a gyárosoknak szállásbér-téritést adni.
8) Az összes status-vasut-ügyek vezetése.
9) Az összes postaügy főfelvigyázata.
10) A dohánymonopolium legfőbb kezelése. Végül azon központi hivatalokhoz, mellyek kereskedelmi és ipar-tárgyakkal foglalkoznak, tartozik még a cs. k. udvari kincstár a pénzverés és bányászati dolgokban, jelenleg a cs. k. udvari kincstárral ugyanegy főnök alatt, a nagy érdemű báró Kübeck alatt. (Folytatása köv.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir