NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
A badeni kormánylap aug. 16-ról a király által kibocsátott amnestiát közli. Ezen rendelet következő főpontokból áll: 1. A már meginditott felségsértési keresetek, ha az illetők törvényes magaviseletet igérve kegyelemért folyamodnak, megszűntetnek. 2. Kivétetnek ezen kedvezményből: a fegyveres seregek vezérei, állodalmi vagy egyéb nyilvános hivatalnokok, minden nemű kolomposok kik alacsony vétkeket, mint ölést rablást stb. követtek el, kik fegyvert osztogattak, vagy részes jeladásokat idéztek elő, p.o. a harangokat félreverték, torlaszokat emeltek, vasutakat elromboltak stb. , kik valamelly külhatalmommal vagy factióval szövetkeztek vagy szövetkezni akartak. 3. Az 1. pont nyomán beadott folyamodásokat a közvádló javaslatával együtt az igazságügyi ministeriumhoz terjeszti föl, ha azok, ha méltányosaknak találtatnak, meg fognak szüntetni. 4. Ezen határozatok a szökevény vádlottakra is kiterjesztetnek.
– Az Allg. Deutsche Zeitung szerint, a porosz kormány is terjedelmes közbocsánatot szándékozik a legközelebbi poseni fölkelésben résztvevőkre nézve kiadni.
– A frankf. O. P. A. Z. irja, hogy a Dániávali fegyverszünet megköttetésére a legjobb kilátások vannak; Wrangel vezér a frankfurti központi hatalommal tudatá, hogy egyelőre nem kell neki több sereg.
Hamburgból aug. 17-ről irják, hogy a tanács a hozzá intézett fölirásra válaszolá, hogy az alkotmányos gyülést követelő kivánságokat méltányolva, az ebbeli előmunkálatokat a polgárságnak mielőbb előterjesztendi.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir