A KÖZLÖNY UTÁN.

Full text search

A KÖZLÖNY UTÁN.
A táborból visszatért pesti nemzetőr csapatnál alkalmazásban volt hadügyész Tóth Elek, hasonló minőségben a nagyváradi térparancsnoksághoz tétetik át.
– A honvéd 9-dik zászlóalj egy százada, Elek százados ur vezérlete alatt, a Vracsegoránál történt összeütközés alkalmával, az ellenség részére szállítni szándéklott 200 darab juhot elfoglalván, ezek árverési összegét 500 pftot a haza oltárára felajánlotta; melly szép hazafiui tett ezennel közhírré tétetik. Nádosy Sándor, ezredes.
– Névjegyzéke a honvéd zászlóaljakhoz kinevezett, s tisztségeikről leköszönt egyéneknek: Boros Ignácz, Ratajetz Ede, Zahradnitzky Ferencz, Humner Sándor, Turek Ferencz, Hauszer Victor, Szilágyi Soma, Klok József.
Rendeletek. I. Mitlisz József pesti, és Sebes Károly budai térszázadosok, ezen hivatalaik mellett, őrnagyokká e hó 20-tól kezdve, kineveztetnek. Pest, oct. 28. 1848. II. Báró Dercsényi János hiteles orvosi bizonyitványokkal tanúsított betegeskedése tekintetéből, a képviselőház oct. 10-kei határozata alól ideiglenesen fölmentetett, gyógyulása bekövetkeztével a hazábani megjelenése szoros kötelességévé tétetvén. Pest, nov. 17. 1848. A honvédelmi bizottmány, Nyáry Pál, h. elnök. III. A honvédzászlóalj parancsnokságok részére. Az alakított hadmegyei honvéri főparancsnokságok hatásköre folyó évi dec. hó 1-ső napjától kezdődvén: a honvédzászlóalj parancsnokságok ezennel oda utasíttatnak: miszerint minden jelentéseiket, mellyeket eddigelé a nemzetőrségi tanácshoz intéztek, a fent kitett naptól kezdve az illető, vagyis azon hadmegyei főparancsnokságnak küldjék, mellynek kerületében vannak.
– A pénzügyi ministerség Dancs Pál, szilágysomlyói pajtaőrt ugyanott mázsálónak nevezi ki.
– Mannó István, ministeri tanácsos, a dabelliácsiak részére 50 pft, a fejértemplomiak részére 50 pft, a hon védelmében elesettek árváinak részére 50 pft, a hon védelmében sebesűltek részére 50 pft, összesen 200 pftot mai napon letett.
– Kürthy Sándor, 26. zászlóalji tizedes 20 pftnak foglalópénzét a haza oltárára letette.
– Balassa Emilia és Antalik Vilma 12 db új inget és egy köteg tépést a honvédek számára ajándékúl beküldött.
– Az elszegényedett debelliácsiak részére, Sámuel Alajos prépost és pesti belvárosi plébános úr hívei közt beszedett összeget 25 pftra egészítette ki.
– Az orsz. rendőri hivataltól. Báró Orczy Lászlóné 10 font finom lépést a kórházakbani betegek számára küldött ajándékúl e hivatalhoz.
– Az orsz. honvédelmi bizottmányhoz Farkassányi Sámuel kormánybiztos Brezno-Bányáról nov. 9-ről 1848. következő tudósítást küldött. Felhíván a haza nevében a Kassa abauji nőket, hogy a kassai 20-ik honvéd zászlóalj újonczainak ellátására addig is, mig a naponta szaporodó adakozások végeredményét bevárni lehetne, adakozzanak, adakozónak készséggel, s az ajándékok a 20-ik zászlóalj-parancsnokság nyugtatványa mellett kövelkezőleg ki is szolgáltattak a zászlóaljnak, u. m. 336 pár fehér ruha, 16 db szalmazsák, 84 db tarisznya, 29 pár kapcza és 170 font lépet, melly a hadi tanács elnökének felküldetett.
Kiemelendők Farkas Mária kisasszony, kinek fáradhatlan gondoskodása és felügyelése alatt sikerűlt a beadott vászonnak felszabása, megvarratása s rendbeszedése, továbbá Frölichné, Hammersbergné, ugy Blagoevich Jozefa, Veygenrberger Johanna, Jantner kisasszonyok is, szabás és varratásban sok napi fáradozást nem kiméltek, végre Bárcza helysége női, kik azon 500 rőf vászonból, mellyet Bárczay Józsefné ajánlott és felszabatott, lelkes vetélkedéssel varrták meg, s mások.
Rendetek. I. Jóllehet az 184 7/8 törvényczikkelyek s ő felsége több rendbeli iratai világosan meghatározzák, hogy az országban létező összes magyar hadsereg egyedűl s kizárólag a magyar hadügyministerium állal vegye rendeleteit, mellynek szinte minden beadványait részen köteles beküldeni; – még is nagy botránkozással kellett a honvédelmi bizottmánynak arról értesűlni; mikép némelly ezredek, azok egyes részei, s kisebb haditestületek beadványaikat s számadásaikat Bécsbe a számvevő hivatalhoz, vagy más, a honon kívűl létező, testületekhez merészlették küldeni, s ez által a fenálló törvényeket, s az ország független ön állását megsérteni; – felszólíttatnak tehát minden hadi parancsnokságok, ezredek, s bármi nevü testűletek, hogy jövőre illy törvénytelen eljárástól, s annál inkább óvakodjanak, minthog ellenkező esetben illyen a fenálló törvényeket kijátszani szándékló eljárás, mint honárúlás, a legszigorúbban fog büntettetni. Budapesten, nov. 18. 1848. Az országos honvédelmi bizottmány, Kossuth Lajos elnök.
II. A pesti fegyvergyár az eddigi tulajdonos magán társaságtól az ország számára átvétetvén és a nemzet hadiszertárai közé soroztatván, a fegyvergyártás gyorsírása tekintetéből az ujdon alakúlt honvédzászlóaljak parancsnokságainak meghagyatik: hogy mind azon honvédeket, kik a fegyvergyártásra alkalmazhatók, minők a kovács, lakatos, kerékgyártó; asztalos és puskamíves mesterségekhez értők, rögtön a pesti fegyvergyárba leendő alkalmaztatásuk végett, a hadügyministeriumhoz utasítva Pestre indítsák, s az illyen egyének névjegyzékét terjeszszék fel. Kelt Budapesten, nov. 18. 1848. Az országos honvédelmi bizottmány, Kossuth Lajos elnök.
III. Tapasztaltatván, hogy a népfelkelés és nemzetőrök kimozdítása alkalmával, az adóbehajtás nagy hátramaradásával, a hatósági és helységbeli adószedők is kimozdítlatnak, ezen visszaélés ezennel eltöröltetik s az adószedők kimozdítása eltiltatik. Kelt Budapesten, nov. 18. 1848. Az országos honvédelmi bizottmány nevében, Kossuth Lajos, elnök.
IV. A honvédzászlóalj-parancsnokságok részére. Az alakított hadmegyei honvéd-főparancsnokságok hatásköre folyó évi december hó 1-ső napjától kezdődvén: a honvédzászlóalj-parancsnokságok ezennel oda utasíttatnak; miszerint minden jelentéseiket, mellyeket eddigelé a nemzetörségi tanácshoz intéztek, a fent kitett naptól kezdve az illető, vagy is azon hadmegyei főparancsnokságnak küldjék, mellynek kerületében vannak.
Nyilt rendelet. Az ország minden polgári s katonai hatóságai ezen rendeletnél fogva oda utasíttatnak: hogy az általuk az állodalmi fegyvertárból ezután szorgalmazandó puskák, pisztolyok, gyutacsok és lőkupagoknak rendeltelésök helyére leendő pontos és biztos elszállíttatása tekintetéből, mindenik esetben egy czélra megbizó levéllel ellátott egyént küldjenek a fegyver felügyelői osztályhoz a kiadott üzlet átvételére s nyugtatványozásása. Budapest nov. 17-én 1848. A hadügyminister megbizásából. Láhner alezredes.
Vallás és közoktatási ministeriumtól. Az egyetemnél rendkivűlileg behozott, és már megkezdett hadi tanulmányok teljesbítésére, elrendeltem: hogy a franczia és olasz nyelvből Lemouton János, és Télfi János tanárok hetenkint külön három órát tartsanak. Ezen órák, mellyek az egyetemnél szokott módon közzététetnek, a hadi tudományok hallgatóinak nem lesznek köteles óráik; azok számára rendeltetnek, kik közőlök e nyelveket, mint a katonai műveltség szükséges részeit, önként tanúlni akarják. Budapest, nov. 17. 1848. Vallás- és közoktatás ministeriumi állodalmi titkár.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir