FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Tegnap érkezett Verbászról derék Sándor gyalog sorezredünk és 800 bácsmegyei újoncz. Vasárnap s alkonyat levén, sok lakó otthon nem léte miatt volt egy csekély zavar a beszállásolásban, de a vitézek mindenütt szivesen fogadtattak. Csak egy igen gazdag pesti lakó akart nem dicső kivételt tenni. Ugyanis ezen úri ember, ki magának az ”élet rögös útain” roppant vagyont szerzett, és – természetesen még az előtt – nemessé is lett, megmutatá, mennyire érdemetlen valódi értelemben az utóbbi czímre. Egyik roppant házába, mellyben maga is lakik, néhány katona szállásoltatott be. A nagylelkű s hazafias érzelmű háziur először vonakodék őket elfogadni. De szemére lobbantatván kötelessége, végre megnyita – egy szobát talán? – koránsem, egy földalatti bűzös lyukat. Katonáink igen jól tevék, hogy e szállást el nem fogadák. Az ezért támadt perlekedésre néhány száz ember tódúlt az udvarba, s mind a fukarsága miatt különben is gyűlölt házbírtokosra támadván, őt olly czímekkel illeték, millyenek még armalisában sincsenek. S midőn ezek daczára sem juhászodék meg felvezeték a katonákat saját szállására, s ott tulajdon szobáiba beülteték. Honnan a vitézeket kiverni, az ur nem birt elég bátorsággal. Az eljárás valóban dicső volt, s talán leczkéűl szolgáland azon minden hazafikötelességről megfeledkezett öreg polgártársnak.
– Néhány nap óta a budapesti lelkes hölgyekhez egy felszólítás kering a budapesti hölgyektől, a hadsereg számára ajándékozandó fejérnemű iránt. A felszólítás azon merész gondolatot fejezi ki, hogy, miután Debreczen hölgyei 1000 darab fejérneműt ajándékoztak, a budapestiek legalább 30,000 darabbal adózandanak. A gondolat nemcsak hazafias, de olly szép is, hogy szépsége miatt a budapesti szépnem minden tagja bizonyosan kötelességének érzendi, annak létesítését tehetsége szerint előmozdítani A fejérneműek átvételét, s tovább szállítását Bohus János lelkes, és hazafiui érzelme s tettei miatt régen tisztelt neje vállalta fel. Fel tehát lelkes nőtestvéreink, munkához. Fáradni azokért, kik a hazát védik, a haza védelmének elősegítésére. Közőletek senki sem akarand később pirulni, hogy e szent vállalatokban részt nem vett.
– Egy német lap a hadi lovak vásárlásával megbízott hatóság ellen, olly roppant és temérdek panaszokkal áll elő, mellyek egy schwarzgelb remondabizottmány agyonsujtására is elegendő okúl szolgálhatnak volna. De épen ezért nem lehet a vádakat hinni, ha talán sietésből történtek volna is némelly tévedések, miknek történni nem kellett volna. Illyenről – bár szerencsére csekélyről – mi is vagyunk értesítve, azért is csak figyelmeztetésűl akartuk közleni e rövid sorokat, mert, meglehet, hogy ez úttal jutandanak az illetők a szükségesek tudomására. Δ
– Varga János tizedes és Kuglis József közvitéz a Máriási gyalogezredből f. h. 19-én, mint Lembergből megszököttek, jelentették magokat, hogy itt az üldözött hazának ajánlják föl szolgálatukat. Kuglis, a hazaszeretettől lelkesítve, már két ízben tett kisérletet megszökni és erejéhez képest a hazának segítségére sietni. Első ízben 40 bottal, másodszor 300 ember közti nyolczszori föl s alá menettel és szolgálatidejének 5 évi meghosszabbításával büntettetett. 541Harmad ízben (Varga János tizedessel s többekkel lépett érintkezésbe, kik szinte megszökni szándékoztak. Midőn azonban kivitelre kerűlt a dolog, a többieket a szökevényekre kihirdetett rögtönitélet visszarettentette, elannyira, hogy az altizedes feladással fenyegette azt, ki tovább illy vállalatra gondolni merne. Ők mind a mellett éjjel kisurrantak, egyedűl a rajtok volt ruhával és fegyverekkel ellátva, társaik közől, és éji utazások által kivántak hazájokba térni. Nappal erdőkben kellett elrejtőzniök, és a figyelmessé tett gallícziai parasztoktól óvakodniok, mivel a földnépnek illy szökevényekért jó jutalom van igérve. Több izben voltak veszélynek kitéve, igy péld. Landshut mellett egy tiszt által vezetett csapat lovassággal találkozván, a tiszt kérdezősködött útjokról, de zavartalan, gyors feleletök által elámítatva, tovább bocsátá őket. A határhoz érve, minthogy az utat nem tudták, a helyett, hogy előre jutottak volna, hét mérföldnyire visszamentek. Mi kínzó érzés volt ez a szegényeknek, kik szilárdúl el valának tökélve, inkább önmagokat meggyilkolni, mint ellenségeik kezébe jutni. Csüggedetlenűl folytaták újra útjukat, elérték a határt, s a legelső paraszthoz szálltak, ki orosz levén, nem a legszívesebben fogadta, fizetésért azonban mégis ellátta őket a szükségesekkel. De midőn tovább indúltak, a jó út helyett a Galliczia felé menőt mutatá ki nekik. Útközben egy fiatal pásztor igazítá őket útba. Igy tették meg a fáradalmas útat 1 forint 40 krajczár vagyonnal, annyi veszély és nyugtalanság közt, ellenséges vidékeken keresztűl, mig végre hazájokba érve, tegnap a honvédelmi bizottmány elnökénél bemutattattak, ki megajándékozván őket, meghagyá, hogy Varga mint hadnagy, Kuglis mint tizedes valamelly zászlóaljba soroztassék. Estve megvendégeltetvén, elbeszélteték utazásuk történetét, mondván, hogy az ezred nagy része átjőne, ha a többnyire horvát tisztek által nem akadályoztatnának.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir