Tudnivalók.

Full text search

Tudnivalók.
A napokban sok oldalról panaszt hallottunk, a budapesti katonai kórházakbani rendetlenség és hanyagság ellen.
És fájdalommal kell bevallanunk, hogy e panaszok alaposak valának, s a katonai kórházakbani hanyagság kebellázító volt.
A halandóság rendkivűli lőn, s minthogy az orvosi hanyagsághoz még az inspections tiszteké is járúlt, s a legénység sok helyen minden felügyelet nélkül volt, a betegség, jelesen a cholera, aggálygerjesztő módon elhatalmazott.
És az országnak van országos fő orvosi hivatala!
Kérdők: miért van e hivatal, ha illyenek történhetnek?
Kérdésünk ismételve lőn a panaszok hallatára s valósúltára.
Ki e kérdést ismétlé, a kormány-elnök volt.
Rögtön rendeletet bocsátott az ország főorvosához, mellyben, a történteknek legkomolyabb roszalása mellett, megparancsolá, hogy, ha még az nap, minden Budapesten találtató kórházakban mind az, mi a kórházakban, hogy legyen, szükséges, elrendelve s a betegek orvosi tekintetben tökéletesen ellátva nem leendenek, az ország főorvosának hivatala azonnal megüresűlt.
És ma – 48 óra mulva a rendelet kelte után – büszke megelégedéssel hivunk fel minden honpolgárt, tekintse meg a katonai kórházakat, és látni fogja, hogy mindenikében egy igazgató, fő- s több szükséges orvos, kellő tisztaság és rend van, s a betegek tökéletesen ellátvák mindennel, mire helyzetöknél fogva igényök lehet.
Ime, a tanúság!
A kormány-elnök megtudta, hogy rendetlenség van – akarta határozottan minden tétova és félretekintés nélkűl, hogy legyen rend, igazság és méltányosság.
És az ige testté lőn.
Az érdemet kivétel nélkül rögtön jutalmazni, a hanyagságot rögtön kérlelhetetlenűl büntetni, a ki tisztének meg nem felel, el vele, minden szó nélkűl, ha maga az isten fia volna is; igy lesz rend és igazság!
Igy lesz a kormány tisztelve, bizalommal, szeretettel támogatva, igy lesz erős, erősebb, mintha zsoldosok ezrei őriznék.
– A hazának Pozsony körűl táborozó vitéz bajnokai roszúl levén ruházva e miatt sokat szenvedtek; az eddigi schlendrián rendszernél s a Mondurs-Commission elrendezésénél fogva vajmi ólom-lábon haladt a felruházás!
A kormány-elnök azt mondá, hogy a kik a haza védelmére életöket vivék a Lajtha partjára, azoknak fázniok nem szabad, mert ez hálátlanság volna, a haza részéről, vitéz bajnokai irányában.
Megvizsgálta a Mondurs-Commisiót, megnyerte Nyáry Pált, a nemzet minden seregeinek ruházattali ellátására felügyelni, és ma két hajó ment felruházattal terhelve, a lajthai táborban lévő vitézek számára.
És legyen biztosítva a közönség, hogy ezentúl nem fog ruházatban seregünk hiányt szenvedni.
Tökéletes biztosság e részben Nyáry Pál neve, ki a főfelügyeletet elvállalni hazafiúi kötelességének tartá.
– Figyelmeztetjük a közönséget a Közlönyben kijött és ezen lapban is kijövendő rendeletére kormányunknak, mellyben kijelenti, mikép gondjai legelsőbbikének s kötelességei legédesebbikének ismeri, egy intézetnek Budapesteni felállításával, arról gondoskodni, hogy a haza függetlenségének harczában megsérűlt vagy megcsonkúlt bajnokok az élelemrőli gondtól menten, érdemlett nyugalmukat felleljék.
– Biztos kútfőkből tudjuk azt, hogy felső táborunk parancsnok-vezére az ottani sereg fölszereletlensége ellen a honvédelmi bizottmány elnökéhez panaszt tevén, s innen e tárgyban a szükséges 540rendelet nyomban kiadatván, a nemzetőrségi haditanács ennek teljesítésében olly erélyességgel járt el, hogy rövid egy pár nap alatt a kivánt tárgyak nagy részben már elkészíttettek, s a tábor számára fel is szállíttattak. Névszerint:
fegyver946
mellény410
attila3213
csákó1895
borjú3770
pár keztyű1609
tokmány2500
szuronytok175
bakancs2346
csizma675
Igaz, hogy ezzel lelkes fővezérünk óhajtása nincs még egészen teljesítve, de a mik legszükségesbek valának, u. m. 3000 köpeny, s 15,132 pár fehérruha, nemcsak teljes számmal felküldetett, sőt különösen ez utóbbiakból 16,000 pár lőn fölszállítva, mind a mellett, hogy hasonló szükségek fedezése végett az ország minden részeiből érkező fölhívások is igénybe veszik a haditanács munkásságát.
– Még egyet. Tudomására jött a kormány-elnöknek, hogy a Csepelen honárúlási bűn miatt kivégzett, egykori fehérmegyei adminiarator, Zíchy Ödönnek kálozdi uradalma egy kissé furcsa, de Fehérmegye akkori igazságot szolgáltató tisztikarának Hübne-réből könnyen megmagyarázható módon nyert kiterjedésében, jelesűl úgy, hogy úrbériség ürügye alatt több nemes családoknak birtokát, amúgy more patrio, a volt administrator, creaturáinak, természetesen, igenlése mellett, elvette, s állodizálta.
A kormány-elnök vizsgálatot rendelt az iránt, ha valljon ezen gyönyörű igazágra a megboldogúlt administratori rendszer ismértető jelét, t. i. a parancsolt többség enunciálta itéletet – rá ütötték-e, vagy sem?
Hihetőleg oda itéltette, vagy is oda itélte ön magának a boldog emlékezetű úr a szegény nemes családok telkeit.
De semmi baj! Mert el van rendelve, miszerint ez esetben is a status, mint jelenlegi birtokosa Kálozdnak, legyen birtokon kivűl, s pereljen, ha igazsága volna; – a birtok-vesztett családoknak azonban a birtok mindenesetre rögtön visszaadassék.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir