Eszéken, nov. 16.

Full text search

Eszéken, nov. 16.
A Dráva-torkolattól multkor eltisztult illyr vitézek ujra nagyobb számban kezdvén a part felé gyülekezni, Batthyány kormánybiztos a várőrségből négy Zanini, egy Sándor és Vasa s két baranyai önkénytes századot csatolva, három ágyúval az alsó városban szállásoló 36-ik honvéd-szászlóaljhoz, tegnap – kedvezvén az idő – kirándult a vidék megtisztítására. Alig közeledék csapatunk Szarvashoz (első község Eszékhez) a mint az ellenség erdei rejtekéből kidugván két ágyúját, tüzelni kezdett, erre természetesen a baranyai önkénytes tüzérek mi hamar sűrűbben, és nagyobbakat feleltek. A mintegy ezerre számítható ellenség – közte 300 servianus – ágyúval puskával hevesen tüzelve, a csatát közel egy óráig kitartotta; azonban kitűnő ügyességgel irányzott ágyúink mindig nagyobb pusztítással rontván közéjök, mielőtt bekeríthettek volna, megszöktek; futásukban síkoltásokkal tudatván, hogy rohanó csapatunk golyói, gyakran akadnak bőrre. Csak néhány huszár kellett volna, és mind ott hagyta volna fogát; de így a feneketlen sárban csak zászlójukat egy ágyúval, és egy veres sapkás serviánus fogolylyal hozhaták el a mieink győzelmi jelűl.
Önkényteseink, és a csak negyed napja felfegyverzett honvédek bátorságát a rendes katonaság is bámulta, kivált midőn az ellenség lövéseit éljenzéssel focadák; de elől mindig a Zaniniak voltak Venturini kapitánynyal.
Vitézeink közől egy halt meg, három pedig könnyű sebet kapott. Ellenség helyben öt maradt, azonban egy verai ember ma hozta a hírt, hogy szokás szerint, temérdek halottat, és sebesültet hurczoltak el magukkal.
Az országos biztosnak karját érte egy golyó, szerencsére azonban egy meglehetős ütéssel öltönye újján csusztatott el. – Antal.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir