Igénytelen javaslat az újonan kiállítandó lovashonvédek felszerelése tárgyában.

Full text search

Igénytelen javaslat az újonan kiállítandó lovashonvédek felszerelése tárgyában.
Hogy minél hamarább begyakorolt lovasaink lehessenek, czélszerűnek találom, hogy minden jómagaviseletű huszár mellé egy újoncz, mintegy fiú adassék, melly elnevezés náluk régóta divatozik. Igy vetekedve fogják fiaikat tanítani. És mivel a lótanítás több időbe kerűl, mint az emberé, szükség esetében lovát is kicserélné újoncz fiával, mit tán máskép kedvesen épen nem tenne, mert a huszár jól tanított lovát magánál is többre becsűli, és sokszor éhezik inkább, csak kedves lova lakjék jól.
Vannak többféle eszközei a huszárnak, mellyeket a kincstár nem csekély hasznára a huszár és lova könnyítésével nélkülözni lehetne:
1.) A karabin-puska csekély használatú fegyver, mégis legterhesebb, mind a huszárra, mind a lóra nézve. Elég a huszárnak egy pár jó pisztoly, erős hosszú kard, és jó ló.
2.) A tarsoly mindenütt akadazó, lábszár veregető hiában valóság, pedig, ha nélkülöztetik, a szíjakra s kihimzésre megkivántató nem csekély költség megkiméltetik. – Azonban, hogy emléke fenmaradjon, jó volna tán a magukat kitüntetett főtisztek számára érdemjelűl rendelni, kik tarsolyos vitézeknek neveztethetnének.
3.) Legyen a huszárnak dolmánya, mentéje, de miért szaggatja mindkettőt télen nyáron egyaránt. – Nyári öltönye legyen dolmány, egyszerű zsinórzattal, télen pedig viselje a mentét csupán. Hiszen a mente, dolmányra öltve is, nem öltve is, akadály a kardforgatásban, de még télen a dolmány miatt nem hathat úgy a mente meleg béllése a test melege megtartására, mint különben; a mente pedig lenne hosszabb és szélesebb nyakhajtókájú, és bizony többet használna a vitéznek, mint a mostani inkább díszelgésre számított zsinórokkal megrakott. Mindegyik pedig, használási ideje eltelvén, raktárban tartatnék. Ugy hiszem, a felügyelési költséget a ruha egyszerűségében és tovább tartásában bőven meggazdálkodnók. Lókörűli munkálatokra az úgynevezett vászon kitli igen czélszerű.
4.) Testhez álló feszes nadrág helyett, melly csak pár órai lovaglás alatt térdben megnyúlik, sokszor ki is szakad, lenne sötétszürke, zsinór nélküli bő nadrág, melly mellett a bőrös lovag-nadrág nélkűlözhetlen. – Igy a csizma szárára zsinór is szükségtelen leend.
5.) Köpönyeg. Kerek hosszú köpönyege van a huszárnak, mellynek nagy szélben nem csak hasznát nem veheti, sőt alkalmatlanságára van. Legyen hát a mostaninál rövidebb ujas köpönyege, mit sárban sem kell emelgetni, s a mellyben – mentéjére öltve – bármilly nagy hideget is könnyen kiáll.
6.) Kantár. Most a huszárló feje meg van rakva egymásra fektetett szíjakkal, mellyek melegben, esőben, igen alkalmatlanok a lóra nézve. Jónak látnám azért, egy ügyes szíjgyártóval akár a kantár, akár a kötőfék-fejét úgy készíttetni, hogy a zabla-vasat és trenzlit a négy kantárszárral fel lehessen rá csatolni, még pedig kevesebb idő alatt, mint mennyi most a felkantározásra szükséges. Igy a lovon is, erszényünkön is segítenénk.
Végül bátor vagyok az illetőket figyelmeztetni, hogy Fejérmegyében Mórott igen derék fedeles lóiskola van, mellyben, a legroszabb téli időben is, lehetne az újonczokat lovaikkal együtt gyakorolni. – Egy vén huszár.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir