ISMÉT EGY JESUITA.

Full text search

ISMÉT EGY JESUITA.
Legnagyobb szerencsétlensége a népforradalmaknak, hogy, midőn a nemzet minden erejével kénytelen küzdeni, a kényuralom zsarnokságai ellen: ugyanakkor támad föl saját keblében is a reactio fenéje; és a nemzet, ha veszni nem akar, kényszerűlve van a büntető igazság pallosát egyszersmind önmaga ellen is használni.
Tekintsünk vissza a XVI. Lajos alatti franczia forradalomra: s egy polgárvér-tengert fogunk látni, mellyet saját kebléből volt kénytelen e nemzet ontani, hogy ez által a visszalökő mozgalmakat elfojthassa.
A magyarnak eddigelé illy keserves eszközökhez nem kellett nyúlnia, mert egy akarattal és erővel fogtunk fegyvert mindnyájan, az éltünkre törő absolutismus ellen. A pártok szenvedélyei elnémultak, a vészriadó hallatára, minden becsületes hazafinak ekkorig csak egy gondolata, egy akarata volt: a hazát megmenteni.
Nem rég azonban, egy politicai lapot mutattak be e hirlap olvasóinak, mint melly az aristocratiát, veszteségére emlékeztetve, kezdé gyalázatosan bujtogatni.
Ugyanezt vagyok teendő most én is, egy fondorkodó jesuitával, ki a „Religio és nevelés” czímű cath. egyházi lapban ütötte föl fejét, s nem kevesebb szemtelenséggel, mint az érintett politicai hirlap, izgat a cath. papság közt, s lázítja az egész cathol. egyházat a kormány ellen.
S ugyan mi okért?
Azért, mert a vallásügyi ministerium 10 iskolába be akarja hozni a gymnasialis szakrendszert, s e tervet a fővárosi két közép tandára nézve, már foganatba is vette.
Szent Kleofás! már ez csakugyan égbekiáltó istentelenség egy vallásügyministeriumtól, elsűlyedünk, mint Sodoma és Gomora, oda vagyunk!
Keservesen fájlalja a nevezett egyházi lap, hogy az állodalmi intézetekké alakítandó tanodáktól elveszik a kormányzást és alapítványok kezelését.
Elhiszszük biz azt, hogy nehezen esik a mindenható directoriumnak, a pénzecskét és főigazgató hatalmat kiejteni kezéből, csakhogy ez intézkedés a legtermészetesebb jogában áll a kormánynak. A cath. tanodák alapítványai legnagyobb részben a status javaiból szakasztattak ki, és igy ez iskolák a status tulajdona, következőleg, fölöttök akkint rendelkezhetik, mint jónak látja. Ugy látta pedig czélszerűnek, jogai gyakorlatát megkezdeni, hogy először is azon papokhoz fordúlt, kik az iskolaigazgató trónuson ültek, s azt mondá nekik: szállj le barát a hintáról!
De hát miért ez erőszakoskodás csak a catholicusok irányában? (igy szól az értekező jesuita) miért nem vág a ministerium a protestans gymnasialis rendszerbe is illy erőszakos kézzel bele? miért nem rendelkezik ezek iskoláival és alapítványaival is? Azért ugy-e, mert a cultusministerium czélja csak a catholicusokat sértegetni, a cath. egyházat szépen behálózni, s azt lételének minden eszközeitől megfosztani törekszik?
E szavakat a legalábbvaló gyanúsításnak bélyegeznők, ha belőlök egyszersmind a hetvenkedő jesuitának szánandó tudatlansága nem rína ki.
A protestánsok iskoláinak igazgatásába, vagy szabályozásába, a kormánynak nincs joga avatkozni, valamint alapítványaikhoz sem nyúlhat, ha csak a tulajdon szentségét nem akarja törvénytelen úton megtámadni; mert a protestánsok minden alapítványai magán alapítványok, s igy, ezeken nyugvó iskoláik is kizáró sajátaik. Rájok nézve a ministerium nem igazgató, csak felügyelő hatalom.
A cath. papság egy részt föltette magában, hogy a jó konczot egy könnyen azért sem bocsátja ki kezéből! s az alapítványok föntartása érdekében egy petitiót köröztetett a nép közt, fölhasználván természetesen minden módot, hogy az aláirók minél nagyobb számmal legyenek. Ennek következtében a kormány jónak látta, a tisztelendő urakat figyelmeztetni, miszerint, ám éljenek kérelmezési jogukkal, de óvakodjanak erre olly módokat használni, mi által a népben ingerültséget keltvén, a közbékét megzavarhatnák.
S ime előáll a mi jesuitánk, kigyót, békát kiált a kormányra, melly szerinte mindent elkövet, hogy a népet elámítsa, előtte a lelkipásztorokat a legdurvább önzés gyanújába hozza; miből nem kevesebb következik, mint az, hogy a cath. egyházat meg akarják semmisíteni, s haláluk már elkerűlhetlen. A cultusministerium azon bűnbarlang, hol kipusztíttatásuk tervét szövik, innen kapnak az egyház elleni rebellis szerzetesek engedelmet a rebellióra, itt számüzték az istent az iskolákból. (Ehhez egy kis commentár is kell. Az új rendszer nyomán, nem a tanítók, hanem papok fogják a növendékeket a vallásban oktatni; tehát: számüzték az istent az iskolákból!) Neki esik ezután a piarista rendnek, s ezt poklokra átkozza azért, mivel magát ez intézkedés foganatosítására eszközűl engedte használtatni, s az igy rendezett istentelen iskolák tanítóivá mernek lenni. Indítványozza annakokáért, hogy e professorok minden vallási functiótól tiltassanak el, s ha nem engedelmeskednek: ünnepélyesen excommunicálni kell őket az egyházból. Felszólítja végre a papokat, hogy a kitett szentség előtt, feszülettel kezökben, esküdjenek meg, híveik jelenlétében, miszerint azok boldogságaért élni halni készek, s csak a nép üdvősségét akarják akkor is, midőn arra bujtogatják őket, hogy „gyermekeiket olly iskolákba ne küldjék, honnan isten és megváltójuk szent neve számüzve van.” És ha (ezzel végzi lázító beszédét a R. és N.) a nép még ekkor sem értené meg papjait, megérdemlette a lassú és gyalázatos valláshalált, mellyet számára a magyar kormány készít. –
Látni való ebből, mikép a R. és N. szerkesztője nemcsak megveti a kormányparancsot, mellyben collegáival együtt arra intetik, hogy a népben ingerültséget kelteni, s ezáltal a közbékét megzavarni óvakodjanak; de sőt a legszemtelenebb úton, s a legvilágosabban lázít, midőn a kormányt hamisan gyanúsítva, azt, a nép és vallás elnyomója gyanánt állítja a nép elé.
A felső hatalomnak érdekében áll, ismernie a véleményt, mellyel intézkedései iránt vannak az alattvalók; de ezen hang, mellyen Danielik János szól, nem a vélemény-nyilvánítás, nem is a panasz hangja, hanem a legnyilvánosabb izgatás, mellynek veszélyes következményei lehetnek. –tm–

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir