Bácsból, nov. 10-én.

Full text search

Bácsból, nov. 10-én.
Ujonczaink kiállítása még nem végeztetett be, némelly sorsot huzott ujonczokat az atyák felavattattni épen nem akarják; ehhez mulhatlanúl katonai erőt kell alkalmazni.
Legközelebb Beőthy Ödön kormánybistos ur a népgyülekezetek meggátlása végett azon rendelet tevé, hogy az alkalmas községi előljárók hivatalaiban továbbra is meghagyatván, az alkalmatlanok helyébe pedig a kerületi szolgabiró másokat helyettesítsen, kiket a bizottmány a helyettesítő szolgabiró ajánlására megerősítend; ezen rendelet némelly lakosokat felbőszített, mondván: hogy régi jogaik gyakorolhatásától megfosztattak; – már voltak néhányan a tisztelt kormánybiztos urnál a rendelet megváltoztatásáért, de eredmény nélkűl tértek vissza, miután ő elutazott Szegedre, és innét tán Temesbe.
Nemzetőreinket is kezdik már organizálni, a parancsnokok kinevettetvék.
A szenttamási illyr tábor is közelget a végpusztuláshoz, alkalmasint néhány napok mulva nemzeti lobogó váltja fel a kettős toronyban levő idegen zászlót. Ideje, hogy átlássák a ráczok az ármányt szövő camarillának gazságait. – Hej, sok különös dolgoknak fogunk majd nyomába jöni!
Még valamit. A bácsmegyei aristocratákat e lapokban megjelent, s Rudics volt főispánt érdeklő közleményünk, de leginkább ezt követő nyilatkozatunk, nagy ingerültségbe hozta. – Rudics utósó lehelleteig keresi becsületét mi előttünk nem valami különös: a vizbe fúló ember a levegőhöz is kapkod. Ha szavunknak megfelelni nem tudnánk, a legszerencsétlenebb embernek tartanók magunkat. – October 10-ki levelünkben csak a tényt soroltuk el szárazon, a többit pedig, mit mondottunk, tudva levő kút-forrásokból merítettük. Pörünk folyamáról, szerkesztő úrnak engedelméből, mindenesetre szólandunk, és viszszatérve a juniusi napokra, tényeket is mondunk. V. B. úrnak azon véleményére pedig, miként mások által késztettünk a kérdéses közlemény irására, röviden és szilárd-szerényen kinyilatkoztatjuk: hogy ... csalódik. – Nyári M.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir