Bihar. Ér-Mihályfalva, nov. 14.

Full text search

Bihar. Ér-Mihályfalva, nov. 14.
Tegnap mentek el városunkból 160 gyalog nemzetőreink a Királyhágon túl, a camarilla czinkos zsoldosai által ellenünk uszított buta román faj megfékezésére. Mindnyájan erős, izmos termetű, bátor, elszánt férfiak, kik – hallván a dúló ellenség vandal kegyetlenségét, s a magyarokon elkövetett iszonyatosságokat – vágytak a vad csordával minélelább farkasszemet nézni. A ráczok elleni táborban is több rendbeli lovas és gyalog nemzetőreink vívnak vészben forgó hazánkért. A városunkra kivetett ujonczok is hazafiúi szíves készséggel állíttattak ki. – Nemzetőreink száma jelenleg, az elmentekkel együtt, meghaladja a harmadfél százat, az izraelita atyafiak is felkaroltatván közénk, nemzetőrök közé.
Városunk polgári s szellemi állását sem lesz érdektelen röviden érinteni. Rendeztetvén őrseregünk még a tavaszon, őrnagy Bernáth Gedeon úr által, az ő hathatós fölhívsa, s az előljárók erélyes közremunkálására tüstént életbe léptettetett az éjjeli pontos őrködés. Mellynek, magok a nagyok menvén jó példával elő, mindenki eleinte személyesen kiállván, utóbb nemzetőrt helyettesítvén, azon üdvös következése lett, hogy az őrködésre kiállástól senki sem vonakodott. Melly erélyes intézkedésre nálunk felette nagy szükség volt, a gyujtogatás, rablás, tolvajság még a szabadsag özönvize előtt nálunk napi renden levén; minél fogva örökös félelem, nyugtalanság honolt közöttünk. – A őrködés felállta óta pedig a roszak vagy megjobbúlni, vagy városunkból elpusztúlni kénytettek, minthogy itt gonosz s gyalázatos mesterségeiket tovább egyátalában nem űzhetik. Ennek úgy vétetett eleje, hogy az éjjeli öröknek megparancsoltatott szorosan a gyanús helyeket és rosz hírű egyéneket éjenként több ízben megkeresni, s megkérdezni: „Pista vagy Jankó itthon vagy-e?” ha honn nem találtatott, tüstént feljelentetett az illető helyre, a hűtlen őrködő példásan büntettetvén meg. S igy a gazok kénytelenek voltak otthon veszteg maradni, s munkára szoktatni attól elszokott enyves markukat. – Most, istennek hála! városunkban csend, nyugalom honol. Ezen erélyes intézkedést nem ártana minden városban és községben életbe léptetni. Kevés idő múlva igy a gyújtogatás és tolvajság lassanként száműzetnék honunkból, s ezen gyalázatos bűnök csak neveikről ismertetnének. A nappali őrködés is pontosan teljesíttetik nálunk.
November 1-ső napja fontos s örök emlékű lesz városunkra nézve. Mert ekkor a kasztok megszüntek, az embert embertől elválasztó, elkülönítő gyűlöletes közfalak ledöntettek. A közös veszély szépen öszveolvasztott bennünket. A közös teherviselést minden tekintetben tettleg életbe léptettük. Ugyanekkor főbiróúl a nép átalános és tetemes szavazattöbbséggel, a küzügyekben mindenkor tetemes részt vett erélyes és szilárd hazafi polgártárs Bátori Benjamin urat választá el. Ki mellé tanácsosokúl aránylagos számmal a volt kasztokból, ugyancsak a nép választotta, kedvelt erélyes embereit.
Városunkban számosan levén izraeliták, s helyben eddigelé birói tanácsuk, ez megszünt, s összeolvadt a mi tanácsunkkal, közőlök is kettő választatván el tanácsosink közé. Ennél fogva úr, nemes, volt-jobbágy s izraelitaság összeolvadva: összetartó érzelemmel egyesített akarattal, s összevetett vállakkal munkálkodnak polgári s honvédelmi kötelességeikben. Szóval, erélyes biránk, s hasonló jegyzőnk vezérlete alatt, az egész hazafiérzelmű tanács városunkra és a hazára, csak jót, csak üdvöst eszközöl.
Városunk néne, nagya, kicsinye, a jelen vészes kürülményekről illetőleg fölvilágosúlt, s a haza iránt fellelkesűlve van. Egy felől az egyházi szószékből időről időre jelen körülményekhez alkalmazott bszédeket hall, s vesz azokból magának értelems fölvilágosodást a nép. Másfelől alúlírt, és városunk erélyes jegyzője, kezet fogva, életbe léptettük több hónapokkal ezelőtt, vasárnap reggeli isteni tisztelet után, kivűl a templomon nép-lapok olvasását az imaházból kijött nép előtt. A téli hidegek beálltával pedig az iskola és táaga störvényház fognak megnyittatni az okúlni szerető népnek. Szóval, mi, – bár szerénységgel mondeom ki – parányiságunkhoz képest pap, biró, jegyző, oktató, kezet fogva, úton, 549útfélen, minden lehető alkalommal, tőlünk telhetőleg hirdetjük a népnek, a szabadság s haza szeretett evangeliumát. – Mellynek már eddig is, az a megbecsülhetetlen következése lett, hogy e nép kész élni vagy halni a kivívott szabadágért s imádott hazánkért. – Vida József, ref, oktató.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir