FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

593FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
A napokban járt Pesten Szentes városától egy küldöttség, melly egy ügyes mérnököt kért, ki a város körülsánczolását eszközölje. Nem tagadhatjuk meg dicséretünket a szentesiek ezen okos előgondoskodásától; sőt felszólítunk minden várost, hogy a kiknek csak tehetségében áll, magukat minél előbb erősítvényekkel vegyék körűl. Ha az ellenség minden városban egy egy erősségre találand, lehetetlen lesz erejének rajtok meg nem törnie. Azért ismételjük, nagyobb városaink igen czélszerűen fognak cselekedni, ha magukat minél hamarább kürűlsánczolják. A hol ehhez értő mérnökök nem volnának, küldjenek Pestre, vannak itt igen értelmes emberek, kik a két főváros megerősítésében mint munka-vezetők részt vettek, s azon felűl elég becsületes hazafiak is arra, hogy ha a szükség úgy kivánja, nem csak tervét készítenek, hanem az egész munkálatnak vezetését is elvállalják.
– Holdmező Vásárhelyről szinte tegnap járt itt egy küldöttség, melly a budai fegyvertárból nagy számú rövid puskákat vitt az ottani mintegy 600 főből álló lovasság számára.
– Örömmel tudatjuk a vidékkel, hogy Budán egy ágyúöntő gyár indúlt meg működni. Szolgáljon ez tudomásúl azon lelkes vásárhelyieknek is, kiknek miután ágyúkérti folyamodásuk egy úri ember által gúnyosan utasíttatott vissza, hozzám fordúltak, hogy harangjaikból Pesten öntessek ágyút, de még akkor ezt teljesítenem nem lehetett. Le a harangokkal a tornyokból, atyafiak! Imára híttak azok egykor benneteket, s szava előtt térdre borúlátok. Most az idők változtak; öntessétek őket ágyúkká, hogy dörgő hangjok legyen harczra hivója a szabadság ellenségeinek, s előtte porba borúljanak a gyávák. Majd ha egyszer harczunkat kivívtuk; ám állítsátok vissza előbbi alakjokba, hadd zúgjanak akkor alleluját a szabadság, és népek istenének.
– Beszélik, hogy a főváros nemzetőrségétől el akarják szedni a fegyvert. Bár úgy volna! Hagyjanak meg nálunk öt-hat százat, mellyel az őrszolgálatokat teljesíthessük, adjuk a többit azok kezébe, kik az ellenség előtt táboroznak. Budapestről legkevesebb 8000 darab fegyver kerül ki; millyen jó lesz ezt néhány zászlóaljnak adni át; mint meg fogják köszönni a kormánynak e tettét azok, kik még most is kaszával állanak az ellen előtt! Mi tudni fogjuk fegyvereinket nélkűlözni addig, mig fegyvergyárunk olly állapotban lesz, hogy készítményeiből mi is újra fölfegyverkezhetünk.
– Tegnap egy vendéglőben fordúltam meg, hol a hajdan „császár” most már 1-ső huszár ezred vitézei mulattak. Egyszer fölemelé tarsolyát egyikök az asztalra, s irgalmatlanúl kezdé róla tépni az F. I. betűt. A többiek rögtön követték példáját. „Nincs nekünk Ferdinándunk többé!” kiáltának nemes haraggal, s egy percz alatt minden tarsoly megtisztúlt a gyűlöletessé vált névtől. Éljenek a derék huszárok! – Szatmári K.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir