Haselau melletti csata.

Full text search

Haselau melletti csata.
A honvédelmi bizottmány elnökéhez Görgey tábornok úrtól Pozsonyból dec. 3-káról jött jelentés szerint, hivatalosan tudósíttatik a közönség, a feldunai magyar hadsereg egy részének újabb győzelméről, mellyet Haselau falunál dec. 2-kán Szegedy alezredes dandár-parancsnok vezénylete alatt vívott ki. A csata részleteit alezredes úrnak Görgey tábornok úrhoz beadott jelentéséből kivonatban közöljük.
A dec. 2-kán 4 órakor vett parancs következtében 10 órakor három század porosz nevet viselő gyalogsággal, fél század huszárral és 2 ágyúval Haselau megrohanására a Lajtha balpartján indúlt meg Gátról az alezredes, miután a jobb parton Horváth huszár századost egy század gyalogsággal, fél század huszárral és 2 ágyúval Lajtha faluba küldötte, hogy szükség esetében rohanását a túlsó oldalról is segítve az ellenségnek a Lajthán való áttörését meggátolja.
11 óra után Haselau elébe érvén, valami 400 lépésnyire a falu előtt fekvő temetőtől, a tűz az ellenséges előőrök és csatáraink között megkezdetett, melly ezeknek a temetőhöz érkeztökkor igen megerősödőtt. Csatáraink azonban sebesen nyomúlván előre, az ellenséget a temetőből kinyomták, ki a faluban házakba vévén magát, onnan tüzelt, de a házak a gyalogság által megrohantatván, onnan részint kikergettetett, részint elfogatott.
Igy a faluból is kinyomatván az ellen, miután a rohanás a jobb oldalról nem segíttetett, a Prellenhirchen felől állását veszélyezéstől féltvén az alezredes, takarodó veretett, s a visszavonúlás teljes rendben megkezdetett.
A mindkét részrőli vesztességről a hivatalos jelentés kesőbb érkezik, annyit azonban mondhatunk, hogy az ellenség vesztesége nagyobb a mienknél.
Nyolcz szökevény közől, kiket Pozsonyba küldött, három meg levén sebesülve, Gáton a kárházba vitetett.
Kitüntették magukat Bárcs százados, Ruzsicska főhadnagy, Kritko alhadnagy és Stvaab őrmester mind a porosz ezredből.
Seregünk 2 órakor délután minden háborgatás nélkűl ért Gátára.
Haselau faluban a megrohanás és elfoglalás alkalmával a megfutamlott ellenségtől elvétetett: egy láda, melly bizottmányilag felbontatván, benne találtatott 7 csákó, 3 nadrág, 5 szurony, 2 ing, 4 köteg bakancs, szép 17 pár keztyű, 5 bornyú vaktöltéssel, 1 tölténytartó vaktöltéssel, egy üres szíj nélkűl, 1 szíjjal, 1 közönséges sapka, 5 altiszti kardszíj, 2 tölténytartó vaktöltéssel, 3 tölténytartó szíj, 12 frak, 5 sapka, 7 viselt nadrág, 18 új mellény, 15 nyakravaló, 6 kitli és ezenkivűl mintegy 5000 éles töltés, 2–300 vaktöltés, 13 vasfazék, és 4 réz serpenyű, 1 zsák, viselt bakancs, 2 kis ládában irományok, 15 lőfegyver s több katonai könyvek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir