Kassáról.

Full text search

Kassáról.
Kassáról, az ott megjelenő Képes Újság dec. 2-kán megjelent számában irja: Duklán és vidékén a gács földi osztrák tábor vagyis a camarilla egyik eszköze erősen gyűjti erejét, melly leginkább újonczokból fog állani, kik azonban nem a legszivesebben indulnak útnak, de részint kényszerítve, részint fanatizálva vannak. Számosan szöknek közőlök át a magyar földre, kik az ottani kínzás elől, itt jobb bánást reménylve, menekülni óhajtanak. Hir szerint, dec. 10-ig terjed a készületi idő, midőn a magyar határra jövend az inkább ijesztő mint nagy számú gyülevész csoport. Mondják, maga a vezér sem bízik embereiben. Egy része a lovas nemzetőröknek már elindult az alig valahogy fölkészült ágyúkat födözni. Csak fegyvert, fegyvert! stb.
Ugyan e lap a Kassán s vidékén uralkodó szellemet a derék és buzgó szepesi honfiakéval összehasonlítván, mondja: a szepesiek öntettek magoknak ágyút, öntettek golyót, fölszerelték ágyúikat, s útra keltek már akkor is, midőn megyéjöket vész nem fenyegeti, s mi még magunkért se tegyünk semmit? A szepesiek már ismét talán 10–15000-en mentek határaik védelmére, bátran, elszántan és szépen fölszerelve, mig mi alig tudunk néhány gyönge kaszát teremteni. A szepesiek győzelme bizonyos, a mienk kétséges.
– Legújabb gyanánt a lap végén következő tudósítás áll: Épen most veszszük a hirt, hogy Legedics már igen komoly készületeket tesz mielébbi beütéshez, vagy mire lapunk szétküldve leend, már talán be is ütött. Honvédeink még ez éjszaka hirtelen elindultak. Torna és Gömörből az erőt már útban lenni véljük, védelmünkre.
Hiszszük, hogy e lap Kassa, Eperjes, Bártfa városokhoz Sáros és Abaúj megyékhez intézett lelkes és hatályos fölszólítása nem fog szép siker nélkül elhangzani. Kassa, a Bocskai, Bethlen, Rákóczi szabadságharczaiban kitűnő szerepet vitt Kassa, Felső-Magyarország ez egykori kulcsa, nem fogja engedni történeti szép nevének meghomályosítását, s nem hagyja magát hazafiságban s áldozatokban a szerény. Késmárk, Lőcse, s a szepesi XVI városok által megszégyeníttetni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir