A START-folyamat

Full text search

A START-folyamat
A SALT–II. egyesült államokbeli ratifikálásának elmaradása s az 1981. évi elnökváltás miatt a tárgyalások három évig (a SALT–II. aláírásától 1982 júniusáig) szüneteltek. A Reagan-kormányzatnak hatalomra kerülése után mintegy másfél esztendőre volt szüksége, hogy kidolgozza javaslatait az általa SALT-ról START-ra átkeresztelt tárgyalásokra (Strategic Arms Reduction Talks = hadászatifegyverzet-csökkentési tárgyalások).
Az 1982. évi amerikai javaslatok két fontos újdonságot tartalmaztak. Az első s mindenképpen indokolt változás, hogy a korábbiakkal ellentétben a korlátozások és a csökkentések alapjaként nem a hadászati atomtöltetek hordozóeszközeit (ill. ezek indítóberendezéseit), hanem a velük célba juttatható atomtölteteket kell tekinteni. Bár a SALT–I. és a SALT–II. előírásai maradéktalan betartása eredményeként 1972–1987 között a hadászati ballisztikus rakéták mennyisége kismértékben mindkét oldalon csökkent, a velük célba juttatható atomtöltetek összmennyisége ezen idő alatt 5000 egységről 17 000-re növekedett, vagyis mintegy három és félszeresére.
Amásik amerikai javaslat, a ballisztikus rakétákkal célba juttatható atomtöltetek számának drasztikus – nagyjából harmadával való – csökkentése az akkori szovjet vezetés számára nem volt elfogadható. A Szovjetunió úgy érezte, hogy egyfelől az amerikaiak a szovjet hadászati erő gerincét képező szárazföldi telepítésű interkontinentális rakéták mértéktelen csökkentésével az egyensúlyt veszélyeztetik, másfelől pedig a Szovjetuniónak az amerikai csökkentési keretszámok eléréséhez a tengeralattjáró-fedélzeti ballisztikus rakéták kategóriájában a fegyverzetcsökkentés égisze alatt több atom-tengeralattjárót és nagyszámú ballisztikus rakétát kellett volna szolgálatba állítania.
1983 végétől 1985 márciusáig az akkori szovjet vezetés, hivatkozva az új amerikai atomfegyverek nyugat-európai telepítésének megkezdése nyomán módosult helyzetre, szüneteltette a tárgyalásokat. Az 1985 márciusában újra kezdődött tárgyalásokon a hadászati fegyverek csökkentésén kívül még két témával, a világűr militarizálásának megakadályozásával és a közepes hatótávolságú rakétákkal is foglalkoztak.
Az új szovjet vezetés 1985. áprilisi hatalomra kerülése döntő fordulatot hozott ezeken a szovjet–amerikai tárgyalásokon is. 1985 októberében a Szovjetunió előterjesztette 50%-os (atomtöltetekben számolva) csökkentési javaslatát, amely új lendületet adott a tárgyalásoknak. 1986 őszén, a reykjavíki szovjet–amerikai csúcstalálkozón beterjesztett szovjet csomagterv bizonyította: az új szovjet vezetés megváltoztatta katonai biztonsági koncepcióját, és elkötelezte magát a hadászati atomfegyverek radikális csökkentésére.
A reykjavíki csomag felbontása 1987 elején lehetővé tette, hogy 1987 decemberére Gorbacsov és Reagan aláírja a közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolását kimondó szovjet–amerikai megállapodást, és hogy haladást érjenek el a hadászati támadófegyverek 50%-os csökkentését célzó szerződés kidolgozásában.
A még nem kész szerződéstervezet a hadászati atomtöltetek drasztikus csökkentését írja elő. Mindkét fél csak annyi hadászati fegyverrendszert tarthat meg, amennyi 6000-6000 db atomtöltet célba juttatását teszi lehetővé. A nyilvánosságra került számadatok szerint a megtartható mennyiség hadászati fegyverfajtánként a következőképpen alakul:
– szárazföldi ballisztikus rakéták atomtöltetei3000-3300 db
– tengeralattjáró-fedélzeti rakéták atomtöltetei2000-2200 db
– nehézbombázó repülőgépek atomtöltetei
(robotrepülőgépek vagy légibombák)800-1000 db
– összesen6000 db.
Mindez azt jelenti, hogy a két fél birtokában összesen meglévő jelenlegi 24-25 000 darabos hadászatiatomtöltet-állomány 12 000 darabra, vagyis a felére csökkenne.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir