1849-től 1867-ig.

Full text search

1849-től 1867-ig.
1852-ben Havi és Szabó társulata játszott Váradon, kinél Munkácsy Flóra (utóbb Felekiné) is fellépett. Egykorú tudósítás is kiemeli, hogy az akkor még naiva szerepekben fellépő művésznőt mennyire ünnepelték. Ez időszakban különösen Szabó József, majd Hetényi és Molnár értek el társulataikkal nagyobb sikereket és szép anyagi eredményt; különösen Molnár György, ki a helyi viszonyokat, mint váradi születésü, jól ismerte, a reklám minden eszközét igénybe vette. Lehivatta vendégszereplésre Jókainét, majd, hogy még nagyobb érdeklődést keltsen, a Pesten betiltott Egy királyné czímü darabhoz meghívta Jókain kívül még a mű szerzőjét: Tóth Kálmánt is.
A hatvanas években, a politikai viszonyok változásával, a városi szinészet is nyiltabban áll törekvései szolgálatába s a közönség is minden eszközt megragad, hogy kimutassa hazafias érzését. A mikor Bognár Vilma eldalolja 393a Klapka-indulót, oly tüntetés keletkezik nyomán, hogy erről a fővárosi lapok is elragadtatással emlékeznek meg. Más alkalommal Magyarország újjászületése czímü nagy allegoriának volt óriási hatása, melynek felvonásai (1849. aug. 18., 1860. október 20., 1861., Jelenkor) alkalmat adtak arra, hogy a szinpadon megjelenjenek a haza nagy fiai: Batthyány Lajos, Széchenyi István, Teleki László grófok, Deák Ferencz és Kossuth Lajos, kinek nevét azonban a szinlap csak a kezdőbetűkkel jelezte.
De a nemzeti irány mellett ép oly arányban hódít tért az operette-kultusz is, melynek első jelenségével Szabó és Fillipovics társulatánál (1862) találkozunk. Orpheus az alvilágban egy idény alatt ötször került szinre, sőt a kisebb operetteket is (Varázshegedű, Fortunio mester bájdala stb.) lépten-nyomon meg kell ismételni. De azért nem hanyagolják el az opera-előadásokat sem, sőt mikor (1853–4) Follinus János társulatánál Káldy Gyula állott a zenekar élén, először kerültek szinre Stradella, La Traviata, Tannhäuser és a Zsidónő. A szinigazgatók (köztük Reszler István 1865-ben, Aradi Gerő 1866-ban, majd ismét Follinus János) a drámai előadások emelésére is figyelmet fordítanak és ösztönt szolgáltatnak arra, hogy az 1842-ben már egy ízben elaludt szinházépítési eszmét új életre keltsék.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me