Ujabb török támadás.

Full text search

Ujabb török támadás.
1660 táján már mind világosabbá vált, hogy a török végső csapást akar mérni az országra. A bekövetkezendő háborúról, a törökök kegyetlenkedéseiről keringő hírek, melyek a nép ajkán nőttön-nőttek, oly rémületet keltettek, hogy a parasztok 1661 júniusában a Morvától Érsekujvárig, Nagy-Szombattól Semptéig és Körmöczig terjdedő vidékeken az aratást is abbahagyták s erdőkbe menekültek csekély vagyonkájukkal.
Julius 22-én tényleg meg is jelent egy török csapat Érsekujvár táján s 630nagy furfanggal csalogatta elő az embereket, akik közül vagy 200-at rabszíjra is fűzött. Azonban az érsekujvári őrség még jókor értesült a merényletről, kitört a várból s a foglyokat kiszabadítá a törökök kezéből. Kücsük Mohamed pasa, a dunáninneni hadak fővezére, már 1662-ben Érsekujvár főparancsnokának nevezte magát s onnan irogatott a közeli falvak bíráinak, pénzt és terményeket követelve tőlük.
A következő évben azután teljes borzadalmasságában ütött ki a háború. Köprili Ahmed nagyvezér 100,000-nyi hada julius hava második felében Budáról Esztergomon keresztül közeledett Érsekujvár felé s az előhad aug. 5-én már Párkánynál állott. Mint mindig, úgy most is találkoztak hamis hírhordók, kik azt ujságolták, hogy a Duna hídja Esztergomnál, az átvonuló török csapatok alatt beszakadt. E hír Forgách Ádámnak, Érsekujvár hős kapitányának füléhez is eljutott. Úgy vélte, hogy a katasztrófa következtében Párkánynál csak kisebb számú török csapat lehet, akikkel majd könnyedén elbánik. Mintegy 6000 emberével tehát Párkányig robogott. Itt azonban már 30,000 török fogadta s mivel a híd leszakadása mese volt csupán, folyton ujabb és ujabb csapatok keltek át. Forgách látta, hogy kelepczébe jutott, de hátrálnia többé nem lehetett. Összeütközött a rendkívül nagy túlsúlyban levő törökkel s hősies küzedelem után csatát vesztett. Hadának csaknem a fele, köztük Illésházy Ferencz, Eszterházy György, Lippay János, holtan vagy foglyul a csatatéren maradtak, maga Forgách is csak nehezen tudott Ujvárba bemenekülni seregének romjaival.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me