Az első magyar színtársulat.

Full text search

Az első magyar színtársulat.
1820-ban jelenik meg – feljegyzéseink szerint – az első magyar színtársulat. Kilényi vagy Kelényi volt az igazgatója; az egykorú források váltakozva használják ezt a két nevet. Hogy mennyi ideig tartott a társulat pozsonyi működése, nem tudjuk; csak arról van híradás, hogy a társulat e nevezett év szeptember 24-én kezdte meg előadásait a színházban. Műsoruk nehány darabjának a czímei is fennmaradtak. „Mátyás király választása”, „Gróf Benyovszky”, „Nagy zűrzavar”, „A hűség győzedelme”. A társulat tagjairól, beléletéről és szervezetéről azonban keveset tudunk; de azt följegyezték a krónikások, hogy Déryné is itt volt e tájban, a ki mellé Ecsediné, Pályi és Mányi Máté csatlakoztak. Megjegyezzük végül, hogy ebben a periodusban került színre magyarul Calderon híres drámája is; „Az élet csak álom”.
1825-ből is vannak emlékeink. Nemzeti szempontból fontos az, hogy „Zrinyit” magyarul játszották. Vajjon Körner hasonló czímű drámájának a fordítása volt-e ez, vagy pedig önálló magyar darab, azt nem tudjuk. Ugyanebben az évben különben Steger volt a német színigazgató, a ki igen jó társulatot szervezett, a mi abban leli magyarázatát, hogy a jelzett időben folyt az országgyűlés Pozsonyban, sőt ugyanazon évben koronázták királylyá Ferdinándot is. Az ezekkel öszekötött ünnepélyek sok élénkséget, jelentékeny idegenforgalmat hoztak a városba s így nem csoda, ha az igazgató oly társulatot tudott szervezni, mely a fokozottabb igényeket is kielégíthette.
3981828-ban Nestroy, a híres német komikus, volt állandóan szerződve a társulathoz. Legjob szerepe akkor Grillparzernek „Der treue Diener seines Herrn” czímű darabjában a János nevű inasé volt. Érdekes, hogy ez ismert darabban ez a szerep nem is fordul elő, valószínű tehát, hogy a komikus alakot csak Nestroy kedveért illesztették bele, a mi jellemzi az akkor kedélyes színi viszonyokat.
1830-ban építették a Duna másik oldalán, a ligetben, a nyári színkört. Ez az épület közel hetven esztendeig állott fönn és csak 1899-ben adott helyet az óriási költséggel épített, de teljesen izlés nélkül való új arénának. A régi színkört különben Steger színigazgató építtette s azok, a kik ennek az alkotmánynak, különösen az utóbbi években veszedelmesen düledező falait ismerték, nem is hitték volna, hogy a régi aréna a Fiesole-ban levő antik szinkör mintájára épült.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me