1755-iki országos nemesi összeírás.

Full text search

1755-iki országos nemesi összeírás.
Az első nemesi vizsgálatok eredménye nem elégítette ki az intéző köröket, ezért 1755-ben uj, országos nemesi összeírás rendeltetett el.
Ebbe az összeírásba Szabolcs vármegye az összes birtokos- és 268 armalista-nemességen kívül még a főpapokat és a főrangúakat is felvette.
A főurak közül a következőket találjuk felsorolva:
Bakóczy Imre és János grófok, Forgách Zsigmond és János grófok, Forgách Pál gr. püspök, Vandernath gróf, Dőry Ferencz báró, Perényi Károly báró. A nagybirtokos családok között a Kállayak foglalják el az első helyet. E családból a következők szerepelnek az összeírásban: Kállay János özvegye Perényi Borbála fiaival, Pál özvegye, Antal és István, egy másik István özvegye László fiával, Ferencz. A Kállayakon kívül kiterjedt családok a következők: Ibrányi István özvegye Perényi Éva bárónő fiaival, a 511Jármyak (Miklós, Ferencz, András, István, László, György, János, másik Ferencz), a Vayak (György, Ábrahám, Ádám, László, Mihály, Péter és fiai, Imre, István), a Szunyoghyak (István, Ferencz, János, másik István és György.
A többi birtokos családok közűl kiemeljük a következőket.
Apagyi, Baán, Bakó, Báthory, Bégányi, Bessenyey, Bónis, Borbély, Bucs, Buday, Csákányi, Eötvös, Erdőhegyi, Eszenyi, Ferenczy, Gencsy, Gulácsy, Hada, Isaák, Jósa, Kálmánczhelyi, Komjáthy, Kornis, Kövér, Kriston, Ladányi, Laskay, Lónyay, Ludmányi, Megyery, Mihályi, Mikecz, Nitzky, Ormós, Pászthor, Pataky, Pethő, Petneházy, Ramocsaházy, Sipos, Somlyódy, Szegedy, Török, Töröss, Zoltán.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me