Útközben a haza felé

Full text search

Útközben a haza felé
A byzanci írók szerint Krisztus után 884-ben költözött ki ősi hazájából a honfoglaló magyar nemzet. Az első tartomány, melyben néhány évig letelepedtek, Lebedia név alatt jegyeztetett föl. A történetírók, régészek egymással kergetőznek annak vitatásában, hogy mely tájról kerültek elő a magyarok? Erre a kérdésre egy biztos útmutatónk felel: maga a magyar nyelv. A magyaroknak huzamosb ideig kellett tenger mellett lakniuk, mert különben nem hozhattak volna magukkal olyan szavakat, melyek a tengerélet fogalmával vannak összekötve, s egészen eredetiek, mint „tenger, öböl, örvény, zátony, vitorla, árbóc, kagyló”.
Anonymus szerint a Hetumogerek (hét magyar) Dentumogeriából jöttek Lebediába, ott azonban három év múlva a besenyők által szorongattatva, kétfelé szakadtak; egy részük fölfelé ment északnak, ott parasztoskodott sokáig, a másik rész lefelé vonult délnek s megállapodott Etelközben.
Etelközben időzésük alatt jegyeztetett fel róluk az a fényes hadjárat, melyet Árpád fejedelem fia, Levente vezetése alatt, a Dunán átkelve hajtottak végre Bölcs Leo görög császár felhívására Simon bolgár király ellen, akit legyőztek és megsarcoltak.
Itt választották meg Árpádot fejedelmüknek az elaggott Álmos helyébe.
A hat vezér, tőrével felhasított karjából vért bocsátva a szent serlegbe, szerződést kötött a nemzet és a fejedelem között, melynek ez a hat pontja lett megállapítva:
1. Amíg Árpád nemzetsége él, mindig abból legyen a nemzet fejedelme.
2. Ami hazát elfoglalnak, az mindnyájuk között igazságosan osztassék fel.
3. A vezérek, kik a fejedelmet szabadon választották urukká, maguk és utódaik mindig részt vegyenek az ország kormányzásában.
4. Aki hűtlenné válnék a fejedelem iránt, vagy viszályt támasztana a nemzetben, annak a vére kiontassék, mint ahogy az ő vérük csorgott az eskütételnél.
5. Ha a szerződést akár a fejedelem, akár a vezérek megszegnék, átok alá vettessenek.
6. Aki a nemzet országos gyűlésére meg nem jelenne, az keresztülszúrassék.
889-ben a magyarok etelközi hazájukat is elhagyták a görög krónikások szerint azért, mert újból szorongattattak a besenyők által. Ez azonban hihetetlen. A besenyő nemzetről semmi történetíró nem jegyzi fel azt a neki tulajdonított nagy hatalmat: vezéreik nevét nem találjuk megörökítve sehol; ellenben megállapított adat, hogy ugyanaz a magyar nemzet Árpád vezérlete alatt, Etelközt elhagyva s nyugat felé vonulva, az útját álló orosz és kun egyesült seregeket tönkreverve, azoknak fővárosát, Kievet is ostrom alá vette, s nagy áldozatok, teveteher számra küldött drága öltözetek árán volt rábírható, hogy az ostromot megszüntesse, mely után a fajrokon kun nemzet csatlakozott hozzá, szintén hét vezér alatt, akiknek nevei voltak: Ede, Edömér, Ete, Bögér, Acsád, Vajta és Kecel. Az oroszok közül is sokan csatlakoztak hozzájuk.
Inkább elfogadható az a föltevés, hogy a nép által emlékezetben tartott Attila örökség utáni vágy vezette őket Magyarországba s az készteté a Kárpátokon átkelésre.
A hagyomány azt mondja, hogy amikor már Lengyelországban voltak, a táborukat kísérő sasok és keselyűk seregestül csaptak le rájuk s karmaikkal, csőreikkel vagdalva őket, kényszeríték a hegyszoroson keresztülvonulásra.
Az első harca volt a magyar nemzetnek Laborc bolgár vezérrel, mely annak sasfészke, Ungvár elfoglalásával végződött.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me