Vegyes közlemények.

Full text search

Vegyes közlemények.
Marhakereskedési tilalom őrvában. – E megyében régi határozat, hogy a dögvész elháritása tekintetében, bizonyos hónapokban, junius elejétől sz. Mihál napig, ne szabadjon marhát sem bevinni a megyébe, sem kivinni a megyéből. E határozatot, mint a belkereskedést akadályozót, most ő Felsége rosszalja s megsimmisitetni rendeli. A megyedi rendek azonban kérik határozatuknak épségben hagyását, minthogy ugy tapasztalták, hogy valahányszor az megszünt, mindannyiszor borzasztó dögvész harapozott 118a megyébe. Különben is azt hiszik, hogy a fölebbi rövidideig tartó tilalom nem nagy gátja a belforgalom élénkségének. – A büntetés, mellyel a határozat átalhágója ezentúl lakolni fog, marháinak elkobzása, holott eddig a nem-nemesekre nézve 100 bot és 1 évi fogság, a nemesekre nézve pedig 100 pft birság volt az elkobzáson felül. P. H.
Molnár mérték. Veszprém megyében közgyűlésileg az határoztatott, hogy a molnárok hiteles mértékkel mérvén meg az őrlésül nekik általadott gabonát, az illető malomvám levonása után, lisztben ugyan annyi mértéket tartozzanak kiszolgáltatni. Mint mondatik, Fehérmegye e biztosságának számtétele és kisérletei tökélyesen biztosnak tanusiták e mértéket. N. U.
A Pesten felállitandó prot. főiskolára eddigelő begyült:
a) Kötelezvényekben 60977 ft 11 1/4 kr. pengő és 8 darab arany.
b) Készpénzbe 11064 ft 21 kr. pengő és 15 darab arany.
A készpénz bevételekből tőkésített 6717 ft 16 kr. A vállalat előmozdítására tett különféle költségek öt év alatt mentek 4240 pft 31 kf. – Valamint egész lelke örömével üdvözölhető minden hű magyar e fő iskola eszméjét, ugy bánatos érzelemmel veheti a kivitelnek olly aggasztó halasztását. Ez intézet a haza reformjában nevezetes tényező! Azért figyelmébe ajánlani mindenkinek el nem mulaszthatjuk. Kissé élénkebb izgatás illy kiszámíthatlan fontosságu ügyben nem ártana! Ha nem megy így – talán megy amúgy – ha amúgy sem, talán máskép, csak ne szünjünk, ne állapodjunk, az istenért, ne csüggedjünk – előre, és még inkább előre! Ha csatát vesztünk, kezdjük ujra, s ha kall, ismét kezdjük ujra. – A jó ügynek győzni kell.
A Pestalózzi ünnep, melly e hónap 11-kén tartatott, gyarapitotta szomoru tapasztalásunkat, hogy az alkalmakat használni nem tudjuk. Gyönyörü nagyszámu közönség gyült össze, – s vajmi könnyü lett volna a jelenvolt szülőket, úgyszólván egészen megismerkedtetni a nagy férfiunak bánásmódjával, melly olly egyszerü, olly természeti, mindnyájunkhoz olly közel áll, az érzékeltető oktatás modorával. És erről egy ismertető szót sem hallánk. Szivesen üdvözöljük e részben derék hazánkfiát Szőnyi Pált! ki ez alkalomra adta ki az Alaktant, mint induló pontját minden oktatásnak, és nem mulaszthatjuk el e jeles munka ismértetését rövid időn adni olvasóinknak, azon ohajtattal, hogy mennél nagyobb közönség ismérkedjék meg vele!
Fogarason Erdélyben a mértékletességi egyesület ügye szép előmenetelt tesz. „gylátszik nálunk még ez iránt való figyelemre kevés inkább az idő, mint a hajlam.
Pest városa hatósága részéről, mint tudtunkra esett, intézkedések tétetnek, hogy az alább nevezendő középületek mindjárt a tavasz nyiltával megkezdessenek. Az alpolgármester hivatalos felszólitására azonnal épitőmesterek is nyilatkoztak vállalkozókul, mint neveiket mennyiben tudtunkra vannak megemlíttendjük, és igy remélhető, hogy a tervezet kivitele közel áll. Nevezet szerint:
I. A belső városban építetik. 1-ször egy akkint tervezett realiskola, hogy idővel politechnicum intézetté változtathassék. Válalk. épitész Pollák Aug. és Ybel, Wieser Fer. – 2-szor egy ötosztályu elemi iskola, és egy rajziskola. Vállalkozó ép. Brein. – 3-szor egy elemi iskola, lelkészlak, tüzoltó-szer raktár, mértékhivatal, tábornoklakás ugyan azon telken. Vállalk. épitész Pollák és Ybel. – 4-szer második elemi iskola, tanitólakkal és rajzteremmel. Vállalk. ép. Brein. – 5-ször harmadik elemi iskola, tanitólakkal s rajzteremmel. – 6-szor egy második városház a rendőrség és büntetőosztály számára, vizsgálat alatt levők börtöneivel. Vállalk. Pollák Aug. és Ybel, Wieser Fer. Discher József.
II. Leopoldvárosban építtetik. 7-szer egy elemi iskola, melly idővel normalis iskolává változtatható. 8-szor egy második elemi iskola; ezzel vagy az előbbivel össze volnának kötendők: egy rendőri hivatgal, tűzoltószer-raktár; s ha a helytér megengedi, minden esetre egy tábornok-lak, egy rendőrségi őrszoba. Vállalk. ép. Brein. – 9-szer egy lelkészlak, az egyházfiak lakásával.
III. Tereziavárosban építtetik. 10-szer egy templom, lelkészlak, iskola, tüzoltószer-raktár s törvényszéki lak. 119Vállalk. ép. Pollák és Ybel, Discher József. – 11-szer egy elemi iskola, melly idővel normalis iskolává változtatható; törvényszékilak s rendőrhivatal; s tűzoltószer-raktárral egy telken lesz az őrszoba s lelkészlak. Vállalk. épitész Wieser Ferencz. – 12-szer egy tűzoltószerraktár, ősmesterszobával, őrszoba, tábornoklak s katonai orvoslak. Vállalk. ép. Brein. – 13-szor harmadik elemi iskola, tanitólakkal 14-szer második közvágóhid. Vállalkozó ép. Discher József. 15-ször gyalogsági laktanya, előlegesen 332 közlegényre, 2 fő- s 6 altisztre a hozzá tartozandókkal, s tekintettel a lehető nagyobbitásra. Vállalk. épitész Brein. 16-szor főtoborzólak. –
IV. Józsefvárosban építtetik. 17-szer egy elemi iskola, tanitólakka. – 18-szor második elemi iskola hasonlókép, 19-szer lelkész és törvényszéki lak, rendőrhivatallal, őrszoba, tűzoltószer-raktár, ugyan azon telken. Vállalk. épitész Brein. – 20-szor a józsefvárosi templomtornyoknak tüzőrtornyokká való átalakitása. – 21-szer poroszló laktanya, a gyalogosok és lovasok számára. – 22-szer katonai lovas-éjőrök (Feuer-Piquet) laktanyája. – 23-szor dolgozóház, mindkét büntetőrendszer behozatalával. Vállalkozó épitészek Pollák és Ybel, Wieser Ferencz és Discher József. – 24-szer szegények ápoldája. – 25-szer köztemető, kápolna, halottszoba, csontrakhely s őrszoba. Vállalkozók épitész Wieser Frencz, Discher József, Pollák Aug. és Ybel.
V. Ferenczvárosban építetik végre: 26-szor egy templom. – 27-szer egy elemi iskola a hozzátartozandókkal, lelkészlak, törvényszékilak, rendőrhivatallal, őrszobával, tüzoltószerraktárral, ugyanazon telken. Vállalk. ép. Discher József.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me