Fővárosi hirnök.

Full text search

Fővárosi hirnök.
A vásárról még adatokkal hiteles részletekben nem szolgáltathatván csak átalánosságban jegyezzük meg, hogy a kézmüvekre nézve a medárd vásár igen silány eredményü, minek okát leginkább a nem kedvező conjuncturákból magyarázhatni. Maga a termesztményi vásár sem viselé, akár a szokott minőségnek bélyegét, akár a várakozásnak megfelelő szint magán. A gyapju átalán véve mintegy 8 száztólival szállott. Egyéb terményekre nézve, miután a gyapjuból mégis valamicske eladás csak történt, még gyérebb a vásári siker. A repcze 4 162 frton kelt, a java válogatva 5fton p.p. Repcze olaj 10–10 1/2 ft, igen kevés kelt. Az egy gabona állta meg árát s Mosony és Bécsfelé meglehetős mennyiségek szállittattak.
A közgyülésen, mellyből majd jövő számunk bővebb jelentést hozand, hazafiui örömmel tapasztaltuk, milly nemes jó akarattal iparkodnak nemes Pest vármegye rendei a dolgozó háznak mint eltévedt polgártársaink javitó és képesitő intézetének gyarapitásán.
Isten áldja érette nemes Pest vármegyét.
804A marhahus ára Pesten a szabályozás körmei közűl a mészárosoknak sziv-örömére szerencsésen kimenekült, s maradt a mint volt t. i. 16 kr.
Az Iparműtár e vásárra nem panaszkodhatik, készlete nagy részének akadtak vevői, mi is a részvény alapitványokra nézve örvendetes hir. Csak pártoljuk, ez üzlet nagyszerü eredmények reményeire jogosit.
Halljuk, hogy a budai városkapitányi hivatalban tetemes pénzöszveg van letéve, melly gyanús emberektől vétetett el, gyanithatólag Gömörből Pestre vezető uton csenték el.
A budai határban is felállitóban van a törvényszabta mezei rendőrség s a kapitányi hivatalra ruháztatik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me