Figyelmeztetés órásainknak.

Full text search

Figyelmeztetés órásainknak.
Austriában a fali, álló és uti órák készitése meglehetősen jól áll, s nagyságra, alakra és árakra nézve nagy s változatos mennyiség állitatik elő. Azonban ez iparág nehéz megrovásokat is érdemel. Az iparos szellem nem a hasznost, nem a valóban derekat keresi, hanem törekvéseivel örömest hasztalan mesterkélésekbe téveszti magát, mik a gépezetet bonyolitják, az órajárásnak rövidségére vannak, az árakat tetemesbitik, s a valódi haladást csak gátolják.
A tavali bécsi kiállitásban különféle példányai valának láthatók e czélellenes igyekvésnek. Volt óra kiállitva, melly csak egyszer volna fölhuzandó 10 év alatt, föltéve persze, ha 10 év alatt nem kell javitatnia, vagy legalább tisztitatnia. – Volt egy másik, mellynek számlapja egyenes vonalu scala alakjában volt készitve, mellyen a mutató óráról órára halad elő, mig a 12 óra lefolyása után a scala elejére visszaugrik. – Volt egy uti óra, melly az órakon, 1-ső és 2-ik perczeken kivül a hónapot, a hónapnak s hétnek napjait is mutatta!
Továbbá észrevétetett, mikint nem ritkán hiányzik a czéloknak, s az alkatrészek szükséges viszonyának megitélése is; kitünt ez a kiállitáson is, hol egy uti órán, mellyen a compensatio készületei aczélból és sárgarézből álló zárt gyürüt képeztek stb.
Kijegyeztük ezeket egy a bécsi kiállitásról szólló jelentésből azért, mert tudjuk, mikint hazánk mesteremberei igen gyakran az austriai müveket veszik példányokul. De kijegyzettük főkép azért, hogy a müves mestersége fontosságát soha se keresse abban, ha ő müvében holmi hasztalan mesterkéléssel a nemértőt bámulásra ragadó mellékes czélokat köt össze a fővel, hanem abban, ha műve czélszerüségre, szilárdságra, tartósságra nézve felel meg azon czélnak mellyre készitve van.
Örsy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me