Jégverés elleni biztositás.

Full text search

Jégverés elleni biztositás.
Azon jótállás mellett, hogy a kár tökéletesen megtéritetik s a biztositott felek a netalán fenmaradt nyereményben részesitetnek.
A trieszti cs. kir. szabad. közbiztositó intézet
(Assecurazioni Generali Austro-Italiche in Triest*
Alapitatott 1831-ik évben a törvény által megengedett minden biztositásokra nézve, bir 6,300,000 pengő forint szavatossági tőkével, és pedig különféle tartalék-öszvegekben 2,700,000 tőkepénzben 2,000,000 ft. az évenkint befolyó dijakban és kamatokban 1,600,000 ft.
a jégverés elleni biztositást előleg 1846-ik évre Magyarországban, a következőleg osztályozott termesztvényekre 100 fr értéktől
1-ső osztályuak: takarmányfüvek, répa, burgonya1%
2-ik osztályuak: minden gabonafaj, kukoricza, olajvetések s hüvelyes vetemények4%
3-ik osztályuak: konyha-vetemények, gyümölcs, kender, len6%
4-ik osztályuak: Bor, dohány, komló s minden kereskedési termesztmény10%
ezen föltételek mellett elfogadja:
A) A biztositott termények jég által elpusztitott mennyisége, a biztositott ár szerint, vagy egy 6 hónap alatt kifizetendő számolási irat által (Liquidations-Schein) vagy a biztositott kivánata szerint azonnal is levonván a törvényes 6% kamatot, tökéletesen kármentesitetik.
2) A nyeremény fele, melly – mint a szabályok 21-dik §-ban érintetett – az alakulandó mérleg szerint Magyarországban ezen vállalkozási ág után az év végével a társaság részire hárámlik, a biztositottak közt minden egyes által biztositott öszveget vevén arányul, elosztatik, minden utófizetési igény nélkül, ha a reménylt nyeremény helyett veszteség fordulna elő, mellyet a társaság minden esetben egyedül viselni tartozik.
Ennélfogva alulirt főügynökség egész tisztelettel fölkéri a t. cz. közönséget, hogy valamint a jégverés elleni biztositásra, ugy a tüz-, vizáradás-okozta károk elleni, és élet-biztositó osztályokra nézve is, (a teendő tudakozások bérmentve kéretnek) minél nagyobb részvétének örvendezhessen.
A pesti főügyviselőség
Kunewalder testvérek.
Bejelentések egész Magyarországra nézve benyujthatók biztositó hivatalunknál Dunasoron Wurmudvar szegletén, Szegeden Swarczenfeld s társa uraknál, Eszéken Lay Mihál urnál s Magyarországban a cs. kir. szabad. közbiztositó intézet minden helybeni ügynökénél.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me