Jégverés elleni biztositás ügyében.

Full text search

Jégverés elleni biztositás ügyében.
Azon biztositék, mellyet a fenálló kölcsönösen biztositó egyesületek részvevőiknek azon károkra nézve nyujtanak, mellyek a termesztményben jégverés által okoztattak, mindeddig daczára a félreismérhetlen s közhasznu törekvésnek, több oldalról a leglényegesb kivánatok s igényeknek, t. i. azon várakozásnak: hogy a szenvedett kár gyorsan a tökéletesen megtéritetik, nem felelhet meg; mivel a kölcsönösen biztositó egyesületek rendesen csak január végével szokták kihirdetni végzéseiket s ugyanekkor a kárpótlási mennyiséget is meghatározni; melly oknál fogva a felek ez időig minden tekintetben bizonytalanságban tartatnak.
Ezen kellemetlen állapot többszöri felszólalásokra nyujtott alkalmat a magyar birtokosok részéről, hogy a jégverés elleni biztositás meghatározott dijak mellett, azon feltét alatt, hogy a kár tökéletesen megtéritessék, Magyarországba is behozassék.
De mivel az illy biztositás nagyobb veszélynek van kitéve, semhogy azt, ugyan azon dijfizetések mellett, mellyeket a kölcsönösen biztositó egyletek meghatározták, valószinűleg tetemes veszteség nélkül létesiteni lehetne, ennélfogva noha alulirt t. cz. igazgatóság a hozzá intézett felhivásnak hajló vala készséggel engedni, mégis, hogy működései körében kellő ovatossággal járhasson el s a biztositottak se terheltessenek szerfölött, czélszerűnek vélte, a már nehány év előtt magyar hirlapok utján is köztudomásra juttatott ugynevezett vegyes rendszert életbe léptetni, melly szerint a társaság az egész veszteséget szenvedi, e felett a biztositottat a szabályok 21-dik §-a magyarországi vállalat után fenmaradt nyereményben is részesiti.
584Ezen rendszer vétetett folyamatba Olaszországban is, hol egy évtized alatt egész mostanig, az ottani mezei gazdák s birtokosoknak átalános megelégülésökre s a közkivánatnak is tökéletesen megfelelőleg gyakoroltatik; ennélfogva alulirt központi igazgatóság azon reményre érzi magát feljogositva, hogy az Magyarországban is czélszerüleg alkalmaztathatik.
A triesti cs. kir. szabad.
közbiztositó intézet központi igazgatósága.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me