Nézzünk szét.

Full text search

Nézzünk szét.
Maradjunk nőtlenek, és ne legyenek gyermekeink. – Illy tanácsot ad körül-belől a Mult és Jelen, midőn egy-két nemes lelkü adományozónak szép ajánlatairól a közügyre referál. Halljuk őt magát: „Mire való az embert házasságra kénytetni, midőn a nőtelen, a női zsémb égi háborújától szabadon elmélkedhetik a hon- és emberiség boldogitó tervei kivitelén, s a mi pénzt egy hűtlen nő soireekra, gyermekek olly költségekre adnak ki, mellyek által (t. i. az utóbbiak) magokat iskolából kicsapatásra segitik fel, – ő a szenvedő emberiség enyhére s a nép világositására fordithatja.” – Nem oda megy ki ez épülete contemplatio, mit fölebb mondtunk? – Mi pusztuljunk el, majd tisztelendő Róth ur gondoskodik róla, hogy hozzánk hasonlókkal telepitessék meg apáink földje! – Tisztelet, becsület ugyan azoknak, kik, mert éltök 582sanyarait nőhűség nem enyhitgeté, – mert derék gyermekekben nem sejték a jövendőnek felvirultát, lelkök szerelmével a hont és emberiséget ölelék át: hanem áldás, s nevöknek hosszu jövendője azoknak, kik dicső utódokkal is ajándékozák meg hazájokat! Ki határozandja meg, csak honunknak is mi volt nagyobb javára Hunyadynak saját nagysága e vagy Mátyássa? – Inkább a nevelési ügy javitásáról gondoskodjunk, mint koszoruzzuk a nőtlenséget, dicsőitsük a magvaszakadottat; a jó nevelés megőrzendi gyermekinket a józantalan s bukásra vezető kölcségeskedéstől, – meg az erkölcsi mételyektől, – meg társaság iránti s elleni mulasztások és vétkektől! – A nevelést, a nevelést sürgessük, tisztes Mult és Jelen, mert különben nem leszen jövendőnk!
Védegyleti jelenség. Kolozsvárott Persian Márton kereskedő jelenti, hogy Pestről megérkezvén, jól ellátott férfi- és nőkelme készletei vannak. Ugy-e, hogy ez védegyleti hirdetés? Csak hogy aztán Pesten is magyarországi készitményeket vásárolt e össze jó nagy uram!?
Védegylet ellen. Bizonyos Lenk Vilmos Kolozsvárott jelenti, hogy Bécsből hozatott tekeasztalt. – Pedig, beh jót és szépet csinált volna neki Pesten Verniczki asztalos” A fuvarbér se került volna olly sokba! Aztán meg a védegylet tagja is tiszta lelkismerettel használhatta volna! Igy, Lenk uramnál én legalább nem játszanám. Nem biz én.
Iparműkiállitás Frankfurtban. A most folyó héten vette az kezdetét az iparművek kitételére nézve, mert a virág s egyéb növény-kiállitás, melly az iparosságival ott kapcsolatban van, már a mult héten kezdődött. Az iparmüvek kiállitása jelennen kivált egy Frankfurtban alakulásban levő iparcsarnok megkezdéseül van rendezve. – A mi iparműtári kezdeményünk mellett remélhetjük, hogy minél közösebb részvétnek fog örvendhetni. – S bár igy legyen. Mert a mennyire mindenfelé forgalmi pangásról hallatszik panasz, nemcsak nálunk, de külföldön is, annyira szükséges, hogy iparköri munkásságunk élesztése és istápolás végett minden lehető megkisértessék, megtörténjék.
Mérnökeink képeztetéséről. Az erdélyi fő m.kormányszék a küküllő-megyei mérnöki állomásra csődületet hirdet. Megkivántatik egyebek közt, hogy az ajánlkozó tudja: a polgári épitészi és utcsinálási tanokat, az előmérések és költségszámitások készitése módját, az épitési tervezést s átalában a rajzolás mesterségét. S minthogy mindezek a pesti királyi egyetemben olly kimeritőleg nem tanitatnak, mint azokat a mérnöki szolgálat e hazában kivánja, bizonyitniok kell az ajánlkozóknak egyszersmind azt is, hogy e tanokat a bécsi cs. kir. műegyetemben legalább egy éven át hallgatták.
Magyar műegyetem jöjjön el a te országod!
Addig is pedig inkább ezek tanitását sürgessük az egyetemnél, mint tót cathedrákat.
Szégyen az hazánk nevelési institutióira, ha status-szolgálatba sem léphetnek ifjaink a nélkül, hogy képeztetésöket kül tanintézetben ne nyerjék.
Egyébiránt köszönet az iparegyesületnek, melly az e részbeni hiány pótlásáról is gondoskodik: Glembay Károl urnak szivességéből, ki épen ezen tanokból ad oktatást.
A Kolozsvári Hétilap azt jelenti, hogy; ,a temetkezési társulatba be állani kivánók száma annyira szaporodott, hogy egy ujabb társulat alakitása volna már szükséges, azért, kik ez ujabb társulat tagjai kivánnak lenni, jelentsék magokat Tauffer Józsefnél. – Omen e az, földiek, hogy temetkezni olly nagyon akarunk? Isten ne adja! Még nekünk magyaroknak nem teljesedett be hivatásunmk. Még mi nem voltunk, csak leszünk! Azért félre a bus sejtéssel. Annál inkább, mert ki temetkezésre szólit, keresztelő, s igy az élet pitvarnoka!
Szegény-ápolás. Holsteinnak egy kis városkájában egyesület alakult, olly a szegények élelmezéséről következőleg gondoskodik. Barczákat (Marken) árul igen csekély pénzért; a barczák előmutatója pedig frugalis ebédet kap. Azok tehát, kik alamizsnát szoknak adni, barczákat vesznek, s pénz helyett ezeket ajándékozzák a koldusnak. S igy a szegény, pénzt, mellyett részegségre használhatna, nem kap, de éhen sem vesz el.
Szerviában az oktatók még a legkisebb városban is 300 pftos fizetést húznak, lakáson kivül. Ez, az élelmiek nagy olcsósága 583mellett, ott olly sok, miszerint nálunk két annyi kellene, hogy vele fölérjen.
Zalában egy iskola-mestert a szolgabiró utcsinálni kergetett, s ezért a gyermekeknek 14 napig vacatiójok volt. – Szerviában, hol 300pft fizetése van a tanitónak, bizonyosan nem hajtják azt illy módon részt venni a közterhekben! Nálunk keveset élvez a mester, azért nem kár, ha idejét nem tölti is az iskolában. – Iszonyu kis zsarnok lehet az a zalai szolgabiró ur, ő tekintetessége! –
Egy kis példa Triestből. Innen nagy megelégedéssel irják, mikint Wollheim és társa kereskedőház egyenesen Bombayból kapott közvetlen szállitást, meg nem régiben Chinából is hasonló közvetlen hozomány érkezett Triestbe. Eddig ugymond a levelező, a chinai és ind árukat mindig közbenjárók által nyerte Triest, s a nyereségnek nagy részét másokkal kelle megosztania. Ezután máskép leszen, s a konczot egészen magának tartandja, s nincs e igaza? – De biz igen. Csakhogy következetlenség, sőt nem is őszinteség, ha triesti jóakaróink a mi magyar kereskedelmi társaságunk czélját önálló nemzeti kereskedést alapitani, józontalan s lehetlen törekvés gyanánt akarták kimutatni. – Hát a mi saját földieink, kik ugy tánczoltak, mint Triestben fütyültek, mit fognak mondani a triesti, imént közlött kinézésekre, s már sikerült eszközlésekre?
Sósmezőn, a Székelyföldön, uj vasbánya és vasgyár fog lenni. Némelly brassói kereskedők találták fel a bányát, mellynek vasköve megvizsgáltatván, a legjobbak közülinek találtatott. A felfedezők vasgyárt állitanak mellé.
Pancsován gőzlisztmalom dolgozik már a mult évnek őszétől fogva. Marquardt ur épitette azt, 23 ló erőnyi géppel. Készitményei igen keresettek. – A gép vas alkatrészeinek némelly darabjai Pesten készültek, kövei, mik igen ajánlhatók Reschiczáról és Szviniczáról vannak Orsova mellől.
Örsy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me