A franczia vasutak.

Full text search

A franczia vasutak.
Francziaországnak vasutai 890 kilometre hosszuságúak; ezek már használtatnak. E mennyiségből 710 kilom. kettős, 180 egyszerü vágásra van készitve. Öszvesen 18 pálya van. Bele került mindnyája 300 millióba. Jár rajtok 250 mozgony (Locomotiv); mindenik e gépek közül, teljes kikészitéssel, benne van 40–50,000 frankban, (16–20,000 pftba.) E gépeknek fele magában az országban készült. Jövedelmezésök 3/4 percenttől 9 1/3 percentig változik, – középszámmal 3 1/4 percent hasznot hajtanak. A paris-roueni 6 1/4 – a paris-orleansi 8 3/4. A st-etienni-lyoni 9 1/3 percentet ad. E haszonhajtás minden növekedőben van ugy, miszerint ki sem lehet számitani, 10 év mulva mennyire fog hágni. – A tervezőben levő pályák hossza még nagyobb, t. i. 3360 kilom. – 20 vonalban fognának menni, s előlegesen 800 millióra számitatnak, jövedelmezésöket a kormány a kisebb vonalokon 5, a nagyobbakon 8–11 percentre reményli.
Vonjunk ezekből egy kis tanulságot!
Igyekezzünk magunk is vasut-hálózattal boritani hazánkat, azért is, mert a nemzeti vagyont igen értékes realitással gyarapitják a vasutak, s mind tőke-értékökben mind jövedelmökben fölötte jó hypothecával kinálkoznak.
590Igyekezzünk hazai műiparunkat kitelhetőleg és hoszabb haladék nélkül akkint gyarapitani, miszerint a vasutépitési kellékeket magunknak fizethessük meg. Francziaország csak a mozgonyokért kényszerült a külföldnek adózni, s mégis körül-belől 6,250,000 frankot adott ki. Hát mi mennyi szükséginket fogjuk máshonnan fedezni? Az eddigi vállalatokhoz megkivántatott mérszereket is hol csináltatták? Alkalmasint nem itthon! A sineket honnan vettek? Alkalmasint nem a hazai vasgyárakból! – stb. Azért tisztelet becsület a vukovár-fiumei vasuttársaságnak, mely a felméréshez szükséges mérnöki eszközöket Nusz és Faith érdemes mechanikusainknál rendeltette meg, tisztelet becsület Ullmann Móricz urnak is, ki, ha jól vagyunk értesitve, a középponti vasut-igazgatóságnál azt sürgeti, hogy a sinek itthon rendeltessenek meg.
Igyekezzünk a magyar statust arra birni, hogy vaspályáinkat ő épitse, mert nem mindnyája vonalok olly jövedelmezők, hogy magánosak vállalkozását lehetővé tennék, – s mégis vannak szükséges pályák, miket az ország forgalmának érdekében kell hogy megépitsük. Ha tehát a status fogja épiteni a vasutakat mind, ugy a jövedelem középszámából pótolandja, legalább nagy részben pótolandja a meddő pályák deficitjét; – ha pedig magány-vállalkozásra hagyandja a vasuti épitkezést, ugy bizonyos ugyan, hogy a haszonhajtó vonalak fognak vállalkozókat nyerni, de a nem elegendőleg vagy épen sem jövedelmező vonalakon vagy nem lesz vasut, vagy a statusnak kell másunnan nem pótolható kárával itt épiteni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me