Cseh nézetek Peel reformjáról.

Full text search

Cseh nézetek Peel reformjáról.
A mi szerkesztőségeink legtöbbjei bele szerelmesedtek Peelnek állitólag szabad kereskedési reformjába a conamore mondogatják, mikint itt is amott is hadat üzennek a védrendszernek. Mi ezek ellenében közöltünk franczia aggodalmakat; megemlitők, hogy Portugálban sem jó szemmel nézik Anglia uj kereskedési politicáját; azt, hogy Németországon szinte sokan vannak ellene, emlitenünk sem kell. Azonban innen is fogunk némieket még elmondani, – 589jelenleg pedig cseh nézeteket irunk le. Hadd lássák azok a mi jó tanácsadóink, hogy a védegyleti eszméknek másutt is meg van uralma.
A cseh igy szól:
Peel kereskedési politicája olly rendszabályokat foglal magában, mik az ország belkormányában épen olly nagy reformot idézendenek elő, mint a kereskedésben. Formalis hadizenés az a kül-műipar és kereskedés ellen.
Mig a földmüvelést látszólag feláldozza reformjának, más részről kármenti őket az által, hogy sok terheiket a statusra ruházza át, s az által, hogy ezentul sok élvezeteiket olcsóbban nyerendik. Mert mig a nyers anyagok mindnyájára nézve leront a sorompókat, jutányosabban szerzi meg azokat, – s áttekintvén hazájának magasságát a külföld fölött, megismeri az angol tulnyomóságot, s bátran nyitja meg honának vásárait az idegen statusok müiparának. Angolország e szerint nemcsak a nyers anyagoknak enged szabad bevitelt, hanem a legtöbb (de természetesen nem minden) gyártmányoknak is; azokra szükség van, hogy iszonyu géperejével annál könnyebben gyártson; emezektől nem fél, mert erdőbe nem szokás fát hordani.
Angolország, saját hajó- és száraz-épitése számára nem csak azért veszen fát a külföldön, hogy önszükségeit fedezze, hanem azt is eléri, hogy gyérebb és drágább czikelylyé teendi azt ott künn, s igy a külső épitkezést, s evvel a gyártást és kereskedést nehezbitendi... Angolország egyedűl-uralkodó leszen Europában; neki van feltartva, olcsó nyers anyagokat szerezhetni gyárai számára, miknek készitményeit azután nagy jutányosságuk mellett oda vihetendi a külföld minden vásáraira. Azért ismételjük, Peel reformja a legélesebb hadizenet a continens műipara és kereskedése tekintetében, – duló fegyver az, mellyet korunk legnagyobb talentuma talált fel stb. stb.
Ugy e urak, ezen okos cseh ember nem tánczol a ti szabad kereskedési tárogatótok szerint, pedig hol van Csehország és hol vagyunk mi?!
O. J.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me