Nézzünk szét.

Full text search

600Nézzünk szét.
A győri iparműkiállitás. A védegylet győri osztálya rendezi az Győrött, a városi redoutte-épületben. Megnyittatik junius 1-én és tart junius 15-ig. Azon műdarabok, mik jelesbek lesznek, az osztály által és költségén le fognak az országos iparmükiállitásra küldetni Pestre. – A tisztelt osztály tevékenysége méltánylást érdemel. Mert mig az iparegyesület mult évben a vidéki iparmükiállitásokat azon tekintetből vette aggasztóknak, mert tartott azon eredményüktöl, hogy a vidéki kiállitók az országos kitételtől fognak elvonatni: most, ime! a győri osztály olly erélyesen intézkedik e félt következés elháritásáról, miszerint a győri kiállitás kitünőbb czikkelyei a pesti kitétel lajstromaiba minden esetre bejuthassanak. – Fognak e a védegylet egyéb osztályai is kitelhetőleg rajta lenni, hogy vidékiek müipara augustusban az országos kiállitásban képviselve legyen?
A porosz kormány 12,426,000 tallért költött közgazdasági czélokra a mult évben. Földjavitásra, öntözés- és lecsapolásra jutott ebből 625,743 tallér: status-épitkezésre: 2,190,813 talr. vizi épitményekre: 1,145,375 talr. utépitésre: 3,606,646 talr. a tűz- és viz által károsodottak, valamint a szűk termés miatt inségeskedők felsegéllésére: 3,836,084 tlr. A magyar status bár homok-kötési törvény hozatott, rétöntözési törvény pedig nem is hozatott; az országházi tervekről mit sem tudunk; a Tiszára van száz ezer forintunk; a tiszai és bodrogközi vizkiöntések meg nem inditottak senkit, az árvai és magurai éhezők kaptak egy két ezer forintot, a kamatbiztositás ellen végre hatalmasan irány-czikkeznek.
Portugálban sem dicsérik Sir Robert Peelt a kisebb gyárnokok, sőt inkább uj vámszabályzatait önzés szüleményeinek s arra irányozottaknak állitják, hogy Anglia azután még több készitményekkel áraszthassa el a vele közlekedő országokat. Ezért a portugáli industria védelmét ohajtják s védvámokat kérnek.
Szebenben az ugarlás eltörlése és az istállózás behozatala felől ismét komolyan tanácskozott a község. – A tanács megkéretni határoztatott, hogy a községgel egyértőleg tegyen intézkedéseket, miszerint e tervezetek a város határában a jövő őszszel már eszközlésbe vétethessenek. – Pestnek is, de jó volna az istállózásról gondoskodni, hogy legelői helyett mi előbb gyönyörü kertészet övezhetné egész környékében!
A lassijai savanyu viz, mellynek forrása a bánáti ezred kerületében, Lassiján van, mint mondatik, szénenytartalmára nézve fölülmulja a seltersi és sok egyéb savanyu-vizeket. – Valjon pesti füszeres boltjainkban kapható e ezen viz?
Egyesületi közgyülések. Az iparegyesület szerdán f. h. 29-én d. u. 5. órakor az Iparműtár ügyében közgyülést tartand.
A magyar tengerhajózó társaság első közgyülése csütörtökön f. h. 30-kán délelőtti 10 órakor lesz az iparegyesület szállásán.
Csanády jegyző.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me