A szebeni testgyakorló intézet.

Full text search

A szebeni testgyakorló intézet.
A szebeni testgyakorló intézetben* a mult hónapban folyt le az intézeti év, s ez alkalommal mutatványt rendezett az igazgató Badewitz ur. A tanitványok képességével az egész közönség meg volt elégedve, mi főleg a tanulók nagy számából s többnyire koros létükből tünik ki. A mult évnek nyári szakában 164, téli szakában pedig 186 férfi egyén vett részt a gyakorlatokban; volt köztök 3 egyén 59940–50 év között; 28 volt 30–40 éves; 65 volt 20–30 éves.
Németűl: Thurn-anstalt. – Ugy emlékezünk, hogy nálunk Jósika torna-néven nevezi a harcjátékokat. S ámbár e szón meglátszik, hogy honnan származik, még is ohajtanók, hogy polgárositassék meg Jósika elnevezése, de olly értelemben, hogy magokat a testgyakorló intézeteket hijjuk torná-knak. Az a testgyakorló intézet hosszu, alkalmatlan s testies kifejezés. –
S méltó valóban, hogy a közönség mindenütt nagyrabecsűlje a testi nevelés és ápolás e gyakorlatait. Szükséges hogy a puhultságot, mellyet a szellemi nevelés tulnyomó uralmában ölténk magunkra, levetkezzük, s gondoskodjunk s test épségéről, mellyre a szellem is annál nagyobb igényeket tart, minél nagyobb miveltsége.
S igazán a figyelem mindenfelé nagy kezd lenni a testgyakorlatok, a testgyakorló intézetek körűl. Németországban különösen a Porosz status az, melly azokat országosan elfogadta s Muszmann prof. felügyelete alatt, bizonyos terv szerint az egész országban elterjesztette. Az egyik berlini illyen intézet (in der Hasenhaide) nagyszerüségénél fogva nevezetes. E vijátékhelynek megszerzése 12,000, felszerelése 6000 pftba került, s eltér benne egyszerre 1000-nél több tornázó.
Boroszlóban a városnak van egy illy intézete, a három oktatóját 750; 300 és 200 pfttal fizeti évenkint.
Aschersleben kisded városkában a városi iskola igazgatóság alatt szinte áll egy torna, mellynek 200 tanitványa van.
Badenben a katonaság maga is tornailag (thurnerisch) képeztetik. A hadministerium rendeletéhez képest 1846ban már a tiszteknek el kellend végezniök saját részökről a testgyakorlati tanulást, miszerint azután ők a legénységet tanithassák tornás képességekre, mint a katonai gyakorlatok egyik ágára.
Prágában szinte van testgyakorló intézet, mellynek tanitóját a csehországi rndek fizetik évenkint 400 pfttal, a miért kötelessége a népiskoláknak minden nála jelenkező tanitóit begyakorolni, hogy aztán ezek a népiskolák gyermekseregét oktathassák a testgyakorlatokban.
Bécsben a lovag, és mérnök academiákban adatik oktatás a testgyakorlatokból. Az oktatók 1,500 pftot huznak évenkint, s van e mellett magányintézetök is, melly nagyon látogattatik.
Ez adatok után közöljük végűl a szebeni Transylvaniának következő kérdését:
„Nem találtathatnék mód, miszerint Badewitz ur intézete példány-tornává alakitatnék, hol aztán torna-oktatók lennének képezhetők? Mennyire szükséges volna az, hogy a mesterképző intézetek növendékei köteleztetnének a testgyakorlati képességekben jártasságot szerezni, hogy aztán mint falusi iskolamesterek a faluk fiatalságát tanithatnák. Mert a mellett, hogy nem ártana a paraszt embernek némi könnyebb s biztosabb mozgás a mostani nehézkesség helyett, még az erkölcsösségre is jó befolyást lehetne gyakorolni tornajátékok által, mellyek a korcsma-házakból elvonnák a fiatalságot.” –
Vannak nekünk is egyesületeink, mellyek vivó iskolát, testgyakorló intézeteket tartanak. Valjon hogyan áll statisticájok? Lehet e örvendenünk díszlő sikeröknek? Lehet e reménylenünk olly fejledésöket, melly a testgyakorlást országos nevelési institutióvá emelendi? Hadd halljunk valamit az illetőktől?
Örsy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me