Segélytári javaslat.

Full text search

Segélytári javaslat.
S fővárosban épen most indultak meg mozgalmak két olly intézet megalapitás iránt, melly a munkás osztályok egyes tagjainak jövendőjét biztositani czélozza. Az egyik az, mellyet a magyar őrhadak inditványoztak, s mellynek adja isten, hogy a nehány nap előtt tartott estély gazdagon jövedelmezett légyen. A másik pedig az, mellyről ugyan e lapokban még nem adatott semmi közlés, mert a szerkesztőség talán még semmi bizonyosan nem tud iránta, de mellyről némelly más lapok már emlékeztek, s mellyet az inasok ohajtanak önszámukra felállitani. –
Őszintén akarjuk, sikerűljön mind a két intézetnek megalapitása és eszközölje mind a kettő minél nagyobb mértékben a jót, melly hivatása lesz. Igy a fővárosban, ide számitva a pestmegyei takarékpénztárat is, három intézetünk leend, mellyel a munkatevő emberek sorsa biztositathatik.
Azonban csak biztositathatik, mert a czél bizonyossága ez intézetek alapja mellett el nem érhető. – Ugyan is
Mind a három intézetnél önkéntiek a betételek, – megtörténnek, ha a betevők elég gondosak jövendőjök iránt, elég szilárdak inkább a munkabiró korban nélkülözni, csakhogy a tehetlenség napjaiban élvezhessenek; de elmaradnak, ha az emberek nem elég belátók, nem elég erényesek takarékosságra s jövendőjük biztositására gondolni. – A takarékpénztárak továbbá azért, hogy a betételek visszavételében semmi akadályt nem állitanak fel, sőt inkább jótéteményül tűzik azt ki, hogy a legpillanatibb szükség esetében is kiszolgáltatják a megtakaritott öszveget: a jövendő, a távol jövendő biztositására nézve nem is birnak hivatással, s pedig annál kevesbé, mert a betételek nem is hághatnak olly öszvegre, mellynek kamatja eltarthatná emberét egyéb kereset-források eldugulta után. – A segélytárak ugyan igaz, más természetüek, s az által, hogy koronkint bizonyos betevéseket igényelnek, s ezeket számosabb éveken folytattatják, képessé tétetnek 586az elszegényedett, az elnyomorult inségeskedőt olly segéllyel látni el, melly eszközlött betétei szerint nagyobb kisebb lehet öszvegében. Azon felűl igaz ugyan az is, hogy a segélytáraknál a betevés, ha egyszer megkezdett, későbbre már némi kényszerűséggel jár, mert elmulasztatván a további befizetés, nem csak a jövendőbeli segélyre elvesznek az igények, de a betett öszvegek is elvétethetnek örökre a betevőtől. S e két tekintetnél fogva nem lehet ugyan meg nem ismerni a segélytárak azon előnyét a takaréktárak fölött, hogy képesebbek a részvevők jövendőjét biztositani. De van ezek körűl is nehézség, melly a könnyelmü, a gondatlan, a takarékossághoz nem szokott egyének irányában el nem háritható. Hosszu időkig kell folytatni a befizetéseket, miknek rögtön semmi hasznát sem vehetni. S igy erős kitartás kivántatik az egyénben, ki csak számok évek után élvezheti takarékossága gyümölcsét. – A nagyon is uzsorás szellemü ember, ki a világért sem adna ki egy fillért a nélkül, hogy utána bizonyosan ne számithasson egy garast, azt fogja elgondolni, hogy talán ő nem is fog megbetegedni soha, talán gyára, műhelye virágzandik mindig, talán ő hatalmasan fel is fog gazdagodni stb, s igy nem szoruland az intézet segélyére; vagy felveendi azon lehetséget, hogy hiszen ő addig élni sem fog, mikorra a szükség esetében kérhetne s kaphatna már segélyt. S igy az illyen iszonyun vérmes, vagy iszonyun kétségbeeső egyén nem fog elég ösztönt találni apró nélkülözések betételeivel biztositani a nem bizonyos jövendőt. – Világos ezekből, hogy a takarék- és önkintes segélytársak mellett a status nem lehet abban bizonyos, valjon nem kellend e igen számosoknak ellátásáról neki gondoskodnia, ha midőn mind azok a balsors örvényébe sodortatnak, kik nem birtanak észszel és erővel magoknak biztos révpartot szerezni a szóban forgó intézetek kebelében. –
Ide járul továbbá, hogy a betételek gyakorlatához anyagi képesség is kell, mellyet pedig épen azon osztályoknál lehet legkevésbé találni, kiknek jövendője legbizonytalanabb. Értjük a gyáraknak, a műhelyeknek mind azon segéd-munkáit, kik önállóságra már mostani körülményinkben sem vergődhenek fel, s kiknek száma ezután a népesség szaporodtával az űzletek minden mezején, a mezőgazdaságit sem véve ki, mindig és mindig nagyobb leszen. – A gyáripar ugyan is magával hordja azt, hogy, hanemha a munkák máskint organizáltatnak, egész seregét birja kebelében a napról napra tengődő munkásoknak. A mezőgazdaság 587is, mihelyt a birtokképesség a föld szabad birásával fog társulhatni, s igy a kisebb birtokok olly kezekre fognak juthatni, mik földműveléssel magok nem foglalkodván, szinte csak bérmunkásokkal fognak dolgoztatni, mondjuk, ekkor a mezőgazdaságnak is meglesznek saját parazitjai. – S a gazdasági és müipari e segédmunkások szegények lesznek nálunk is, mint másutt, és szegények annyira, miszerint nehéz leszen várni tőlük, hogy jószántokból önkint nélkülözzenek most a távol azutánért. –
A nélkűl tehát, hogy a takarék- és segélytárak hasznosságát, üdveit, kisebbiteni vagy épen megtagadni akarnók, sőt a mellett, hogy a társas magán-uton ez intézeteknek a leghőbb baráti és pártolói vagyunk: a fölebbi tekintetek még is arra határoztak, hogy egy meg nem nevezett francziának e részbeni javaslatát terjesszük azoknak megfontolása alá, kiknek hivatásuk, hatáskörük lesz a jövő országgyülésen az iparosság minden érdekeiben végezni.
A franczia inditványozó igy szól:
„Azt hiszem, a munkások önkényes betételeire, azaz azoknak gazdálkodása és előrelátó értelmességére alapitott segély intézet, csak illusorius leszen.
Segiteni akarván a szegény osztályokon, két sziklától kell óvakodnunk. Sokat téve ne kedvezzünk a renyheségnek; keveset téve, ne tegyük meddőkké segedelminket.
Szükség ösztönözni, jutalmazni, tisztelni a munkát; de nem kell várni és kivánni a munkástól lehetlen gondoskodást és takarékosságot, mellyet csak egészsége és nyugalma rovására gyakorolhatna. (Az inditvány a legszegényebb munkás-osztályok egyéneit érti, kikhez képest a mi őrhadaink férfiai urak, s az inasok is gazdagok. Ezen különbséget folyvást figyelemben kérjük tartatni).
Hogy sikeresen lehessen a munkás osztályon segiteni, olly eszközökhöz kell nyulni, mik biztosok s eredményökben közvetlenek.
Nem kell a munkásra számitani, ki nem tehet, ki nem tud, ki leggyakrabban nem is akar. Természetes gyámjához, mesteréhez kell folyamodni. – Ez tehet is, tud is, kell is akarnia.
Van abban valami erkölcsi, jó philosophicus tekintetből, ha a munkás embert előrelátóvá, gondoskodóvá akarjuk tenni. Hanem lenne e ez hasonlag olly jó a gyakorlatban, s a munkás szerencséjének tekinetében? Nem kell e bizonyos fokig figyelemmel lennünk a munkás embernek azon legbecsesebb kincsére, melly a „hónapra nem gondolásban” áll, melly nélkül létezése gyakran kinos volna, s mellyet neki a gondviselés, ugy látszik azért adott, hogy vigasztalja sorsa fölött, minélfogva arczának verejtékével kell keresnie kenyerét?
Bizonyára nincs merészségem eldönteni illy kérdést. Csak feltevém.
Az ipar munkásainak száma körül-belől mintegy 10 millió (Francziaországban értve). Ha minden mester köteleztetnék minden munkásának munkanapja után csak két fillért (centime-t) a köz segély-tárba befizetni: ekképen egy éven át betétetnék 60,000,000 franknyi iszonyu öszveg.
E két fillérnyi megvonás csekélység volna a munkásra nézve és nem csökkentené érezhetőleg jóllétét.
És még is elegendő volna nemcsak nyugpénzekre a beteg és koros munkások számára, hanem telnék belőle segedelmezés a nagyobb inség eseteiben is.
588A munka-tehetlen munkások száma nem éri el a száztól egy arányát, s még is 100,000 munkás, kapva évi 300 frank (váltó forint) nyugpénzt, nem fogna kimeriteni csak 30 milliót.
A levonások bizonyossága eléretnék a munkás-könyv által. Semmi mesternek nem szabadna munkást felfogadni, hanemha illy munáskönyvvel birand, mellynek haszna olly nagy fogna lenni, miszerint jótéteményűl fogna tekintetni.
E könyvecskében, mellyet a közhatóság adna ki, meg lenne a szükséges szám, neve és születése a munkásnak.
A mester pontosan bejegyezné minden három hónap után a munkanapokat, miket a könyvecske tulajdonosa akár napszámban akár szakmányban nála töltött.
A beszedő pedig e könyvecskében nyugatványozná a levonásokat, miknek a beirott napok számához kellene mindig szerintezve lenniök.
Betegség idejében a munkás orvosilag fogná bizonyitatni könyvecskéjében a betegeskedés és e miatti munkaszünet napjait.
A mester, ki munkást fogadna a nélkűl, hogy ennek könyvecskéje rendén volna, a dologtalan időre megfizetné a levonásokat.
E könyvecskének párja mindig a beszedőnél maradna, ki azt majd az igazgatáshoz küldené.
E könyvecske fogna e szerint lenni a munkás szerencséje, biztositéka, nyugalma.
Nélküle semmi munka, semmi segély, semmi nyugpénz.
Nyugpénze a beirott munkanapjainak öszves számához fogna alkalmaztatni. A katonaságnál töltött napok szinte munkanapokul vétetnének.
Igy a munkás ember jutalmát látná munkásságának akár ideiglenes segélyekben, akár állandó nyugdijban.
A segély-öszvegek meghatározása testületektől függhetne, mellyeknek 30 tagja egy harmadban magokból a munkások közűl, a többi két harmadban pedig az iparosok s egyéb rendüekből választathatnék.” –
* * *
Ne lássuk korainak a munkás osztályok iránti gondoskodást, hasonló kényszeritő eszközök által sem; mert bár nem ismerjük még hazánkban a sorsot, mellyel más országokban már küzdik a szegénység, – de azt bizonyosnak kell tartanunk, mikint nálunk is bekövetkezendik ezrek és száz ezerek fölött az inség kora, ha hogy jó eleve nem intézkedünk ha nem elháritásán, legalább enyhitésén, orvoslásán.
A közlött indítvány ugy látszik a mi institutióinkban könnyü alkalmazást nyerhetne, a megyei és városi hatóságok felügyelése alatt a czéhek és községek által.
Gondolkozzunk róla és vitassuk meg.
Mesterffy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me