Mint kell az asztaltáblát vagy más falapot ugy márványozni, hogy ugy tessék, mintha márványozott viaszos vászonnal volna bevonva.

Full text search

Mint kell az asztaltáblát vagy más falapot ugy márványozni, hogy ugy tessék, mintha márványozott viaszos vászonnal volna bevonva.
Az eljárás e dologban következő: miután az érczmész (umbra) egy dörzsökön egész finoman eldörzsöltetett, az eldörzsölt gyurmát valami edénybe kell tenni, és hozzá annyi olajfirnáczot adni, mennyi szükséges, hogy a festéket fel lehessen mázolni. Ezután ezüstgelétet száraz állapotban kell a dörzskövön eldörzsölni, és belőle többet vagy kevesebbet az 1524umbra-festékhez adni, a szerint a mint az ember világosabb vagy homályosabb szinünek akarja.
Bemázoláskor a festéket gyakrabban fel kell kavarni, mert az ezüstgelét nehezsége miatt fenékre száll. Ezen festékvegyületből négy öt sorjával kell a fa felületét bemázolni, mi közben arra kell vigyázni, hogy egyik sor festés tökéletesen meg legyen száradva, mikor a másik rámegy. Ezen megszáradás árnyékában történjék, legalább ne legyen a napnak igen kitéve, mivel ez esetben az aljazat felválik. Ha az alapszin négy öt sorjával rá van mázolva, a sikárláshoz fog az ember, a mit vizzel és egy darab finom tajtkővel addig folytat, mig minden egyenlőtlen részt el nem távoztat.
Ha ezen alapszinre az ember zöldmárványt akar mázolni, ehhez a szükséges festékvegyületet köv. késziti. Világos és barna lombzöldből (Laugrün) két egyenlő részt vesz az ember, és firnáncban kissé vastagon a dörzskövön eldörzsöli; az által, hogy a festék vastagon dörzsöltetik el, sokkal finomabb lesz, mintha véknyan dörzsöltetnék el. Ezen festékvegyület szinte edénybe téteik, és terpetin olajjal annyira föleresztetik, hogy a festékkel mázolni lehessen. Ezen vegyülettel az aljazat három négy izben bevonatik, miközen szinte arra kell vigyázni, hogy az egyik sor festés meg meg legyen száradva, mikor a másik rá megy. Ezen mázolat lesikárlására tajtkövet mozsárban kell összetörni, azt dörzskövön vizzel finoman eldörzsölni, és ezzel és vizzel a festést egészen megsikárlani, ezen sikárlásra egy nemezgöngyőlét használ az ember, sikárlás közben vigyázni kell, hogy egyik hely jobban meg ne sikároltassék mint másik, mert igy világos és barna foltok támadnak. Ha a festés finoman meg van sikárolva, a sikárlatot szivacscsal le kell mosni, és a felületet finom vászonlepellel letörleni.
Ezután indigót borecezetben finoman el kell dörzsölni, aztán csészébe tenni, és a szivacsot bele mártani, mellynek kell hogy felülete egyenlő legyen, és rajta nagy lyukak legyenek. A szivacscsal a mázolatot egy irányban, vagy hosszában, vagy széltiben egyenlően meg kell huzogatni, azután a szivacsot egészen kinyomni és egyenes lapjával itt ott egy egy rányomást tenni, miáltal mindenféle alakzat áll elő. Ha az megtörtént, az egészet jól meg kell száritani, és aztán egy vagy két sorjával jól megfénymázolni (lakirozni). Ezen módon mindenféle márványt utánozhatni.
A sárga márvány-mázolat is ugy eszközöltetik, mint a zöld márványozás.
A sárga márványhoz szükséges festék köv. készitetik: jó ólomfejért finoman el kell dörzsölni, és hozzá festenysárgát és egy kevés ólomczukrot adni; melly dörzskövön terpetinolajban finomul eldörzsöltetett. A mint az ember világosabbá vagy barnábbá akarja tenni ezen festékvegyületet, a szerint változtatja a festenysárga (Chromgelb) és ólomczukor adalék mennyiségét egymáshoz. Ezen festékvegyülettel az aljazott lap három vagy négy izben bemázoltatik, miközben szinte arra kell vigyázni, mi a többi mázolásoknál fölebb előadatott. A sikárlás szinte a fölebbi módon történik. Ha azt akarjuk, hogy a sárga márványt zöld erek barázdolják át, indigót boreczetben kell eldörzsölni, és ezen feloldattal azon eljárást követni, melly fölebb a zöld-márványnál előadatott. Kiáltó-sárga ér készitéséhez guttmézgát mozsárban kell megtörni, és boreczetben eldörzsölni. Ezen feloldat ugy mázoltatik fel, mint az indigo-feloldat.
Az igy márványozott asztaltáblákat igen jól lehet tisztitani és ezért ajánlatosak.
R.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me