Néhány nap Graetzben.

Full text search

Néhány nap Graetzben.
(Folytatás a Hetilap 86-dik számához.)
Septembr. 15-kén a házi állatok u. m. lovak, szarvasharmák, juhok, kecskék, sertések, házi szárnyasok a vársikamon rendezett kiállitása bámulatra ragadta a nézőt. Minő szép, erős teherhuzó lovakat, izmos csődöröket, anyakanczákat, minő gyönyörü tejelő teheneket stb. lehetett itt látni, és minő nagy számban! Mind ezek látásán ismét elszomorodtam, mondják, hogy széles nagy Magyarország marhatenyésztő föld lenne, láttam több éveken át a m. gazdasági egyesület állatkiállitásait (ide nem számitva a birka-kiállitást, a miről csak dicséretest mondhatunk) mind azok évrő évre a kis stájer őrgrófság állatkiállitásához képest csak nevetséges törpületek.
Minden nap megtekinthető volt: a gyapju, gabna, kereskedési termények, szőlő, gyümölcs, konyha-vetemény, zöldségek, virág és más egyéb kiállitása az egyetem teremeiben. Mind ezek czélszerü elrendezéseiből tanulni, s kivált azoknak okulni is lehetett, a kiknek az illyesmik elrendezése hivatalukban állana, csak azt sajnálottuk, hogy a kiállitók s a kiállitott tárgyak jegyzékét meg nem kaphattuk. Szembetünő volt a nemes gyümölcs ritka szépsége és a szőlőfürtök sok fajusága, szokatlan nagysága, nem különben a kerti vetemények, répa-nemüek, zeller s más gyökeres növények gyönyörködtető szépsége; meglepők voltak továbbá az iszonyu nagyságu tökök, ugymint az ugynevezett Wurumbrandféle tök 150 font, kitünő szép alakzatu, és különbféle szint játszó perzsia tök 86 font, 4 láb hosszu, 2 láb széles Herkulestök 80 font nehéz, láttunk káposztafőt 30 font nehezet, fekete retket 8 1/2 fontost.
Septemb. 16-kán ülések nem voltak, hanem Graetz közelebb és távulabbi vidékeire, részint vasuton, részint hintókon huszonynyolcz felé a tagok, hol t. i. gazdasági vagy természettudomásnyi ritkaságok voltak megtekinthetők, kirándulásokat tettek u. m.
Ehrenhausenbe: Attems Antal grófhoz; Hleichenbergbe: Wickenburg Mátyás grófhoz; Gonobitzbe: Windischgraetz Weriand herczeghez; Krawichfeldre: Denike Károly urhoz; Neu-Cillibe: Hausmann Alajos urhoz; Neuschloszba: Dichtrichstein-Proskau-Leslie herczeghez; Oberguttenhaucba: Paur János urhoz; Pölsbe: Saffran Alajos urhoz; Pragwaldba: Volg Ferencz urhoz; Schwarzenwegre: Dr. Neupauer József urhoz; Sallachba: Jaut Alajos urhoz; Sauerbrumba: a stájer statusokhoz; Studenitzbe: Sparovitz Alajos urhoz; Victringhofba: Steinringer Ferdinand sz. Pál perjeléhez; Thurnischbe: Schönfeld Adolf grófhoz; Wildhausba: Lannoy Edvard báróhoz; Waasenbe; Lewohl Károl urhoz, Feisztriczbe: Thimfeld Ferdinand urhoz; Göszbe: a raadmeisteri községhez; Leobenbe: az ottani városi előjárósághoz; Pfannbergre: Lobkovitz herczeghez; Plankenwarthba: Horstig d’ Aubigny Moritz lovaghoz; Sainzba: János főherczeg cs. kir. fönségéhez; St. Gothardra: Traun-Szűts Vilma grófnőzhez; Lannachba: 1523Mandell Lajos báróhoz; Greiszeneggre: Wagensberg grófnőhez; Thalba: Walterkirchen Vilmos báróhoz.
A vendégek mindenütt kitünő vendégszeretetre találtak, nevezetesen Stainzban a főherczeg vendégeit ő fenségének hitvese Brandof bárónő, és fia a szeretre méltó Meran Ferencz gróf, fogadták; Traun grófnőnek különös kéresére pedig St. Gothardra 6 magyar vendég tett kirándulást.
Sept. 17-kén minekutána a gazdasági egyesület ugynevezett Versuchhof-jában különféle mezei gadászati szerszámok, gépek, kézi eszközök megtekintése után d. u. 4 órakor különböző ekékkel próbaszántások történtek. Ugyan a nap estején ő felsége a császár s király rendeletéből és költségén a császári palotában, és ahhoz csatolt tágas téreken nagyszerü ünnepély adaték, 5000-nél többen vettek abban részt. Az ünnepélynek a pompás elrendelése, a tartományi kormányzó Wickenburg Mátyás gróf és kecsteljes neje magasztas izlése kellő fényt, legjobb rendet s legvidorabb kedélyt kölcsönözött.
Másnap, az az sept. 18-kán a graeczi szives fogadtatás maradandó emlékére a gyülekezet egyértelmüleg egy alapitvány létrehozására aláirási ivet nyitott meg, hogy ez alapitványi tőke kamatából segélydijt kapjanak a Joanneumban kiképzendő szegény stájer földmivelők fiai. Az alapitványszerződés okirata adresse formában átnyujtatott az elnök főherczegnek. A segélydijban részesülendők fölvételére Meran gróf s annak fiágon örökülő utódjai hatalmaztattak fel. Örömkönyekben sugárzó szemekkel vette át az elnök főherczeg az adresset, a szó legszorosabb értelében meg volt azzal lepetve, a legőszintébb szivből eredett szavakkal köszönte meg a gyülekezetnek a köznép javára tett gondos alapitványt, mivel pedig az adományozó joggal az ő fiát ruházták fel, ezt fia nevében forrón köszönte, s mit maga is nagyra becsülni tud, mert a fiu megtiszteltetését az atya leginkább méltányolhatja. Mi magyarok is örömmel vettünk részt az adakozásban, aláirt mindenki erejéhez képest egy kis összeget, s ki is fizettük. Mennyire terjedett az alapitvány elutazásomkor, még nem tudhattam meg.
Sept. 18-kán a baierndorfi szederfa- és selyem-tenyésztés volt megtekintendő, mind kettőnek leirását a mezei gazdára bizzuk.
Sept. 19-kén a főherczeg szivreható beszéddel berekesztő a gyülést, elérzékenyülve buscut vőn tölünk!
Mig együtt valánk az együtt ebédelhetésre a Coliseum, az esti társalgásra és falatozásra a Redoute és Ressource tágas tereméi nyitva valának. Mindenki maga erszényéből élt s fizette meghatározott áron szállását is.
(Folytatjuk.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me