Az utczák fával burkolásáról.

Full text search

Az utczák fával burkolásáról.
Laibach. E város utczái egészen fakoczkákkal fognak burkoltatni, mi az egész osztrák birodalomban e nemben a legelső nagyszerü kisérlet, s az eddigi illyszerü kisebb kisérletek után itélve, aligha jó sikerü leend. Vithalm ur első rendü vállalkozó, – ki Laibachban, Graeztben, roppant épületeket rakatott, mellyek gyülés, vigalom, s alvó teremekül szolgálnak, – 18 ezer p. forintért magára vállalá a szükséges 3 ezer koczkaöl illynemü fának kiállitását. –
Részünkről kétségbe vonjuk azt, hogy az eddigi tapasztalatok a faburkolat ellen bizonyitanának, főleg ott, a hol mint Laibachban, egy koczkaöl fakoczka csak 6 ezüst forintba jő. Sőt azt merjük állítani, hogy a fa burkolat még itt Pesten is, – hol pedig 10 pft egy öl hasábfa, (mi pedig csak fele egy koczka ölnek) kiállaná a versenyt a kőburkolattal, akár olcsóság, akár tartósság, akár tisztaság tekintetéből. Az olcsóságot mi illető itt Pesten egy  öl burkoltatása gránitkoczkákkal kerül 7 ft 15 pkr., s ezen 7 hüvelykes köveknek öle (ezre) 85 pft. Illy nagyságu, azaz: szinte 7 hüvelykes kemény fakoczkákat, darabját 6 váltó 121kr.-ért, s igy tizet egy, ezret száz váltó forintért akár hajó számra kaphatna a város – ha venni akarna – s ebbeli akaratját köztumásul adná. Már pedig ha a koczkaköveknek ezre 85 pft, ugy darabja csaknem 13 vkr., s igy még egyszer olly drága, mint a fakoczka lehetne legroszabb esetben. Egy  ölre a hézagok miatt 81 koczka kőnél többet nem számithatni, s igy a fent kitett 7 ft 15 pkr., vagy 23 ft 7 1/2 kr váltóból – mibe egy  öl beburkolása kerül – a 81 koczkakő árát 17 ft 13 vkr. levonván, marad munkabér 5 ft 54 1/2 vkr. Ennyit kellene a fával burkoltatásnál is fizetni körülbelől, mivel a munka jó formán egy lenne, de már fakoczkákból egy  ölre nem 81, hanem 100 számitandó, mivel a fa simábbra fürészelhető vagy faragható lévén mint a kő, szorosabban illesztethetik egymáshoz, és annálfogva sokkal kisebb hézagok maradnak a fakoczkák, mint a kőkoczkák között; 100 fakoczkának az ára a fentebbiek szerint, ha mindjárt tiz váltó forint lenne is, a burkoltatás egy  ölre mindenestől csak 15–16 vftba kerülne, mi a mostaninál 43 3/4 percentel olcsóbb, azaz: azon a pénzen, mellyenmost 100  ölet kővel beburkolhatni, fával 143 3/4  ölet lehetne beburkolni; föltevén, hogy egy egy 7 hüvelykes akoczka 6 vkr-nál olcsóbb nem lenne.
E burkolatról azonban – bármi furcsának tessék is – bizvást állithatni, hogy annyi ideig szinte eltartana mint a kőburkolat. Látjuk ugyanis, hogy minden két koczka közt egy, sőt néhol egy hüvelyknél nagyobb hézag is van, földdel, homokkal töltve. Eső által meglágyulván a föld, a kövek pedig a kocsik terhe által e lágyult földbe nyomatván, részükről azt szinte nyomák a hézagokon át ki, s innen támad a sár, minek az is bizonysága, hogy azon utczákon, mellyek vagy jól faragott kövekkel burkolvák, s igy a hol a hézagok, mellyeken a föld kinyomathatnék kisebbek, vagy hol kevesebb kocsik járván, a kövek is kevesebb nyomást szenvdnek, – sár is csekélyebb van, mint hol ez eset nincs. A konyomatott föld, sár vagy por alakban az utczákról akár a szél, akár a tisztitók által eltakaritatván, a kövek közti hézag csekély mélységre üres marad, ez okozza a kocsik zökkenéseit, mik által a kövek szélei letöretnek, de ez eset a zökkenéseket, nagyobbitja, mellyek által ismét csak a kövezet romlik inkább. – Innen van, hogy koczkakövekkel burkolt utczáinkon, főkép hol gyakrabban járnak kocsik – a koczkák fölülete nem sima, hanem domború, széleik ugyanis letördeltettek. Igy támadnak később a gödrök is. – Már a fakoczkák simábbra fürészeltetvén vagy faragtatván, mint ez a köveknél lehet, jobban, szorosabban i sösszeillesztethetnek mint a kövek, ezért a hézag köztük igen csekély lehetvén, a föld ki nem nyomatik, tehát üresség nem támad, ennek hiányában zökkenés, zökkenés nélkül pedig törés nem történhetik. Bár a kő sokkal szilárdabb, de a fa ezeknélfogva legalább is olly tartós utczaburkolatnak.
Végül a tisztaságot illetőleg, miután a faburkolatnál föld alolról ki nem nyomathatik, természetes, hogy por és sár csak csekély lehetne. A nagy zörgés, kocsizökögés, mi az épületeket is megrengeti, – szinte elmaradna, hanem talán senki sem siratná. –
A mondottakat egybe véve, a faburkolat olcsóbb, szintolly tartós, tisztább és kényelmesebb a kőburkolatnál, s azért az illetők figyelmébe ajánlható.
M.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me