A Tiszaügy további felődésében. IV. czikk.

Full text search

A Tiszaügy további felődésében.
IV. czikk.
Elmondottam a rendezés történetét azon pontig, midőn a tiszadobi társulat körében a megállapitott szabályok életet nyervén, a központi választmányt két oszályra szakadt, mellynek egyike gr. Széchenyi István ő nmga vezetése alatt Pallaeocapa Péter és Sasku Károl mérnökök kiséretében az altiszai vidékekre; másika Szentiványi Vincze ő mga elnöklete mellett Keczkés Károly társulati főmérnökkel a feltiszai részre tért ottan az osztályat rendezni, s ha a szabályok szerint alakulnak s a kitüzött föltételeket teljesitik, azokat szükségesekkel ellátni a rögtön meginditandó szabályozási munkához.
Polgárról tehát ő nmga Tiszafüredre ment, hol összegyüjtve az ottani közbirtokosságot, az általok határukon sürgetett átmetszést a hely szinén megtekintvén, miután a társulati szabályok egész készséggel elfogadtattak s az átmetszési terv a helyszinén is helyeseltetett, a tiszafüredi közbirtokosságnak az általa kivánt csekély pénzsegély a központi választmány által azonnal megadatott, szigoruan megtartatván a felállitott garantialis föltételek.
Innen Tiszabőre ment ő nmga ott a hevesi társulattal tudatandó az eddigi munkálkodások eredményeit s őket alakulásra és hasonló munkásságra fölhíni. Azonban az igen rövidre szabott idő miatt a hevesi társulatnak csak kis része jelenhetvén meg, azok előtt felolvastatá a központi választmány jegyzőkönyveit; e gyülekezetben azonban annyira eltértek még ekkor a nézetek, hogy minden eredmény nélkül valánk kénytelenek az annyi készséggel váró szentesiekhez sietni.
Szentes és Csongrád saját erejökön kivánván még az idén meginditani a szabályozási munkát, miután az ohajtott töltésvonal a megállapitott tervhezképest a helyszinén megvizsgáltatott s annak végbehajtására a felhatalmazás megadatott, Szegedre idéztetett be, a társulati rendezés iránt a szükséges intézkedések megtétele végett. – Ez okból
Szegedre menvén ő nmlga a csongrádi társulat tagjait összegyüjté, hol a csongrádi társulat ő nmgának hathátós közbenjárást kérte fel annak kieszközlésére, hogy csanádi püspök ő nmga a már munkába vett töltsévonallal, melly a Maros jobb partjától keresztben a makói és földeáki urodalmat körülveendi, hagyjon fel s inkább csatlakozzék és egyesüljön a csongrádi tásulathoz, s egyesült erővel vigyék a töltést a Maros jobb partján le a torkolatig, onnan pedig a Tisza balpartján fel a hódmező-vásárhelyi kereszttöltésig. Püspök ő nmga nemcsak hajlott egész buzgósággal elésegitni a közös czélt, sőt a csongrádi osztály gyülésében rögtön maga megjelent, s kijelentvén a központi választmány fölállitott elveibeni teljes megnyugvását, megigérte sikeres közbenjárását a földeáki uradalom birtokosainál is. Igy miután püspök ő nmga buzgó s kész csatlakozása által a csongrádi társulat ereje tetemes gyarapodást nyert, megtétettek a társulati ügy beligazgatására nézt a kellő intézkedések, és Szeged városnak a kivánt 40 ezer pfrint segély megadatott.
Innen a Bácsmegyébe kebelezett kir. kor. kerületben jelent meg ő nmaga s egybehiva Ó-Becsére a kerület érdekelt birtokosait, velök tanácskozott az ott még az idén meginditandó munka iránt. Azonban fájdalmára mindnyájunknak 123a tulparton levő torontálmegyei töltésvonalok kérdése egyáltalában nem mutatván kilátást, hogy ezmég az idén s békés uton tisztába hozhathassék, kénytelen volt az annyi készséggel buzgó s nagy munkás erővel ellátott kerület azidénre minden munkáltatástól elállani, mig ama nehéz kérdések magok utján elintézhetők lesznek, lehető legrövidebb idő alatt.
Végre ő nmga a Csajkás kerület katonai előljáróját is fölkereste Tittelben s miután azoknak a tiszai mozgalmak mibenlétét eléadta, azon kerület előljáróit is fölhiván csatlakozásra s azoktól is buzgóan fogadtatván, megigérék, hogy a csatlakozásra szükséges felsőbb engedély megnyeréseért azonnal lépéseket teendnek. – Ezzel a központi választmány altiszai osztálya rendezési utját bevégzette. – Kovács Lajos, központi igazgató.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me