Mikor és mi módon lesz világ vége?

Full text search

Mikor és mi módon lesz világ vége?
Ezennel ama harmadik kitűzött főfeltételt vizsgáljuk, ha valjon a viznek és szárazföldnek jelenlegi eloszlása a földfeszínen állandó e? vagy pedig olly változásokat fog szenvedni, mellyek következtében az emberi nem ki fog törletni? Ha netalán valaki megütődnék azon, hogy a viz és szárazföld eloszlását az emberi nem létezését föltételező oknak tekintjük, állitásunk igazolására felhoznók, mikép ha egy olly időkor következnék be, midőn a földről minden viz oda lenne, az esetben az emberiségnek is el kellene enyésznie; mint szintén akkor is, ha az egész földet víz boritaná el. De illy szélsőségeket nem is véve fel, a viz és szárazföld eloszlásának jóval kisebb változásaiban is lehetend az emberi nem elenyészésének oka. Ugyanis ha mind azon szárazföld, melly a föld kerekségén helyet foglal, a föld két sarka közelébe szorulna, egyebütt pedig mindenütt viz borítaná, vagy megforditva, ha minden szárazföld az egyenlitőnél foglalna helyet, a viz pedig a földsarkoknál nyerne állomást: nagy bizonyossággal lehet állítani, hogy mint két esetben világ vége lenné az emberi nemre nézve, minthogy az első esetben a hideg, az utolsóban a meleg jóval nagyobb lenne, hogysem az emberi test kiállhatná. Hogy az esetekben a társadalmi életet lényegesen elősegitő terményeknek is meg kellene semmisülniök önkényt értetik. E kevés mondottakból kiviláglik, mikép az emberiség fenállhatása a viz és szárazföld bizonyos eloszlásához van kapcsolva, minélfogva vizsgála alá veendjük, ha lehet e okunk hinni, hogy a szárazföld és viz mostani eloszlása idővel olly változást szenvedend, melly reánk világ végét hozandja el.
A földképződésnek tudományosan átvizsgált története azt mutatja, hogy azon ősidőben, midőn ember még nem koronázta a földet, a viz és szárazföld eloszlása gyakori változásokat szenvedett, melly tüneménynek okát részint a tüzeredetü hegytömegeknek földünk hajdani képződésekor történt fölemelkedésében, részint pedig a földgyomorbani negy meleg, vagy vulkanos erő későbbi időre eső munkásságában találták. Minélfogva méltán kérdhetni, ha valjon hasonló földrázkodások idővel nem jönek e viszont napi rendre?
A földisme (Geologia), azon tudomány, melly a földképződés historiáját vizsgálja, azt tanitja, hogy olly földrázkodások, mint hajdan földünk gyermekévéiben voltak munkásságban, egyátalában nem történhetnek, minthogy a hegyemelkedések és mélyedések okai még az ősidőkben megszüntek munkálni, s mivel még a vulkános erő is, melly régen 124olly nagyszerü dolgokat vitt véghez, annyi virágzó városokat és népes vidékeket sülyesztett sirhalomba, emberi emléket meghaladó idők óta annyira megerőtlenül, hogy nem lehete képes a viz és szárazföld mostani eloszlásában lényeges változást előidézni, sőt a mostani nézetek szerint az is lehetlen, hogy valaha az elaludt vulkánok – tüzokádók – uj életre serkenjenek fel. Ezen inkább csak elméleti erősség mellé még azon gyakorlatilag bebizonyult gyámolitó tény is besorozható, mikép a historiai emlékü idők óta még olly tüzkitörés nem történt, hogy granit, porphir, vagy bármi tüzeredetü sziklanem emelkedett volna ki a föld gyomrából, sőt ugy látszik, hogy a tüzokádó hegyek is hová tovább mind inkább erőtlenebbekké válnak, kitöréseik mindig gyengült erélylyel történvén.
Ezek szerint még csaknem is valószinü, hogy tüzeredetü rázkodások földemelés vagy sülyesztés által a viz és szárazföld közti jelenlegi súlyegent felgontanák, legalább a tudomány minden illy gyanitásnak ellene mond; azonban még sem lehetlen, sőt csaknem bizonyos, hogy illy változások idővel csakugyan megtörténhetnek, azon esetben t. i. ha bebizonyuland Adhemar hypothesise. Ezen frank tudós valószinűvé sőt bizonyosság akarja tenni* mikép idővel meg fog történni, hogy az északi és déli földsarkok egymás szerepeit felcserélendik, mert ugyanis a csillagászok által már rég ismert tény az, hogy földünknek (helyesebben nagyobbbik tengelyének) azon naphozi állása, melly a mérsékelt égöv alatt az évszakok hosszát föltételezi, nem állandó, hanem, noha igen lassan, elébb haladó; mostani állásából a következik, hogy nálunk jelenleg a tavasz és nyár összesen hét nappal hosszabb mint az ősz és tél együtt; a déli felföldön pedig ugyanannyival az ősz és tél hoszszabb a tavsznál és nyárnál. A jelenlegi állapot pedig nem állandó, hanem szüntelen változik, a nagyobb hosszuságu évszakok rövidülnek, a rövidebbek hosszabbulnak, mig az ősznek és télnek, meg a tavasznak és nyárnak összegei egynlők lesznek; ekkor az északi félföldön az ősz és tél összege kezd nagyobb lenni a tavasz és nyárénál, a déli félföldön pedig megforditva. Ezen változás korszaka mintegy 21,000 évet teszen; azon idő pedig, midőn az ellentétek legtisztábban mutatkoznak, miden 10,500 évvel eléfordul; tehát ezen idő alatt a két hosszabb évszaknak szüntelen rövidülniök, a két rövidebbnek szüntelen nyulniok kell, a következő 10,500 esztendő alatt pedig épen ellenkezőleg változniok. A csillagászok kisérletei azt mutatják, hogy azon időpont, midőn a tavasz és nyár együtt leghosszabbak voltak, az 1248-dik évre esett; akkor a mi tavaszunk és nyarunk együtt nyolcz nappal volt hosszabb mint őszünk és telünk együtt, ezen idő óta pedig a két elébbi rövidül, a két utóbbi pedig nyúlik. Az illy irányu változás egészen a 11,784-dik évig fog történni, midőn az utóbbiak érik el azon legnagyobb hosszuságukat, minővel még ez előtt 21,000 évvel, azaz Jézus születése előtt 9252 esztendővel birtak. A két szélső határ közt mindig lenni kell egy olly időpontnak, midőn a két hideg és két meleg évszakok egészen egyenlők, és ezen időpontot a két szélsőségtől 5250 év választja el. Ha már a fen nevezett legnagyobb ellentét 1248-ban volt, ugy Jézus születése előtt mintegy 4000 évvel volt az egyensuly, azaz: azon idő, midőn tavasz és nyár együtt, olly hosszu 125volt, mint az ősz és tél együtt. „Igen nevezetes” mondja Litrow ezen tárgy fejtegetésénél, „hogy a legtöbb időbuvárok a földképződés, vagy helyesebben a világteremtés idejét épen ezenkorszakra teszik.”
I. Adhemar. Die Revolutionen des Meeres. Leip. 1843.
Alkalmazzuk ezen viszonyokat a föld halált hozó rázkodásának idejére. Mivel a déli földsarknál az éjszakák, épen ugy mint az éjszakinál télben hosszabbak mint nyárban, s mivel jelenleg a déli földsarknak hosszabb tele van mint az éjszakinak; természetesen következik, hogy a déli földsarknál az éjjeli órák összesen nagyobb számuak, mint a nappaliak az északi földsarknál pedig a nappaliak száma nagyobb mint az éjjelieké. Ennélfogva, ha szintén egyenlő melegmennyiséget kap is a déli földsar,, a hosszabb éjszakákon több meleget kisugároz a világür felé, tehát inkább meghül, mint az északi, miből szükségképen foly, hogy a déli félföld hidegebben legyen, mint az északi (a mostani tapasztalatok szerint a déli félföld hőmérséke 14° R. az északié 15°). Ugy de ezen állapot csak a 6,500-dik évig tart, midőn a tavasz és nyár együtt épen olly hosszu lesz, mint az ősz és tél; ekkor pedig a két első rövidebb, a két utolsó hosszabb kezd lenni nálunk, a déli félföldön pedig megforditva. A déli földsark mostani viszonyait tehát akkor az északira fognak átruházódni, a földsarki jégtömeg, melly minthogy félföldünk legnagyobb melegének idejét túlélte, most is hihetőleg észrevétlenül növekszik, 6500-dik év elteltével mindig nagyobb terjedést veend, mig a 11,750-dik évben legnagyobb kiterjedését eléri. Ugyan ezen viszony létezett Jézus előtt 9250 évvel is, mi tehát azon korszakot jeleli, midőn földünk legalább is a 60° északi szélességig, Orosz-Pétervárig csupán jégmező lehetett.
(Vége következik.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me