Egyesületi mozgalmak.

Full text search

Egyesületi mozgalmak.
A tiszai első magyar gőzhajótársaság választmánya f. évi február hó 9-kén tartott ülésének következő határzatait rendelé a t. cz. részvényesek s e vállalat barátainak tudtuk adni.
1) Értesittetvén a választmány, hogy a debreczeni nagygyülésnek azon e társulat programmjába is beigtatott határozata „mikép a mindenki által olly igen ohajtott tiszai hajózás mielőbb megkezdhetése tekintetéből, hajóit a lehető legrövidebb idő alatt kiállitandó, a dunagőzhaóit a lehető legrövidebb idő alatt kiállitandó, a dunagőzhajózási társasággal akképen kivánt szerződésre lépni, hogy az ó budai gyárában megengedvén e társulatnak szükséges hajók készittetésit, irányában e társulat viszont kötelezné magát, hajóival bizonyos – egyesség szerinti – évekig a Dunára ki nem járni, a dunagőzhajótársaságnak azonban – már csak a Tiszavölgy élénkitése, és kereskedési érdekei 216ébresztése tekintetiből is – szabadon hagyatván hajóival a Tiszát tetszése szerint használni” sokakban kétely és visszatetszésre talált, – e szép jövőt igérő, s azért minden érdekeltek hő pártolását olly méltán igénylő vállalat érdekében mellőzhetlen kötelességinek ismeri a választmány, az illető t. cz. részvényesek s minden e vállalat barátinak kijelenteni, hogy a debreczeni nagygyülés fentebbi határozata a dunagőzhajózásitársaság e tárgyban egyenes tagadó válasza nyomán elenyészvén, a tiszai első magyar gőzhajótársaságnak a dunagőzhajózási társasággal többé semmi viszonya nincsen, attól teljesen független, s tettleges működéseit önállólag már meg is kezdé, melly müködések kiterjesztését egyedül csak azon pártolás határozandja, mellyben az illetők részesiteni fogják. –
A nagygyülés határnapját illetőleg.
2) A programm szerint f. évi jan. hó folytán megtartatni rendelt nagygyülés az időközben fölmerült akadályok miatt a kijelölt hónapban meg nem tartathatván, a tiszai első m. gőzhajó-társaság Pesten tartandó nagygyülésére megjelenési határnapul f. évi mart. hó 19-dik napja tüzetett ki. – Melly határnapra az illető részvényesek s e vállalat barátai megjelenni tisztelettel felkéretnek. –
3) Miután a t. cz. ivtartók hirlapok által iveiknek folyó évi mart. hó elejéig beküldésére megkérettek: ezen korábbi határozat olly formán módosittatik, mikép az illető t. cz. ivtartók ne a kezeiknél lévő aláirási iveket, hanem – azokat magoknál s az aláirásoknak továbbra is folytonosan nyitva tartván – csak az aláirások sikeréről készitendő pontos kimutatásaikat sziveskedjenek f. évi martius hó 15-ig választmányi tag Vodjáner Sámuel urhoz beküldeni.
Kelt Pesten, 1847-ik évi febr. hó 9-kén tartott választmányi ülésből.
Décsey Lajos,
társulati ideiglenes jegyző által.
Énekiskola. A pestbudai hangász-egyesület kormánya alatti nyilvános énekiskola t. cz. részvényesei tisztelettel kérettetnek, hogy a folyó esztendőre részvényeiket befizetni sziveskedjenek intézeti pénztárnok Barabás Antal Pál ur „Magyarhoz” cimzett posztókereskedésében (váczi s nagyhid-utcza szegletén, Parkfrieder-házban), hol egyszersmind együtt mindenkinek kiszolgáltatik.
Az igazgatóság.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me