Kénégeny mint orvosi műtéteknél használt szer.

Full text search

Kénégeny mint orvosi műtéteknél használt szer.
Több londoni lap, nevezetesen a „Medical Rewiew” is hirdet egy Amerikából behozott, és Angolországban már többször sikerrel alkalmazott módot, melly szerint sebészi műtételeket, – nagyokat ugy mint kicsinyeket – fájdalom nélkül végezhetni. Itt nincs a betegnek magneticus elaltatásáról szó, hanem az a kénégenynek egy sajátságos készületteli 214belélegeztetése által, olly érzéketlen állapotba tétetik, hogy a műtétet, – már akár csak foghuzás, akár valamely tag levágása, vagy valamelly fekély kiirtása stb. legyen, – mint valamelly kellemes álom megy végbe. A „Times” igy tudósit e módnak alkalmazásáról a bristoli kórházban jan. 2. „Egy fiatal, mintegy hároméves daganat miatt kényszerül bal lábszárának térden fölüli elvágatására magát elszánni, és a kórházi főorvosnak Dr. Fairbrothernak tanácsára a müveglő sebész Landsdown ur megkisérte a kénégenyt. Miután a beteg ezen égenyt másfél első perczig szivta magába, eszméletlenül, magán kivül lőn, s a sebész a vágást megtevé. 2–3 első percz mulva ismét alkalmazá Fairbother dr. ur a gőzt, mialatt ujjait a beteg üterére tevé; s annak lélegzésére figyelt. Az égeny-gőzzel bort is szivárogtattak be neki, öntudat nélküli állapota 15 első perczig tartott; mig a tagnak testtőli elválasztása csak egy perczig. Műtétel alatt a beteg arczvonási legkisebb fájdalomérzést sem árultak el, s ő mozdulatlan maradt. A műtétel után pedig tökéletesen nyugodtan ébredt föl, s kinyilatkoztatá, hogy semmi fájdalmat sem érzett, sem a bőr átmetszése, sema csont elfűrészelése, sem a véredények elkötésekor, mellyek közül nehányat az izmoktól elválasztani kellett. A beteg e műtétel óta jobban aludt, mint tiz éjjel az előtt, s könnyen gyógyul. A „Times” egy hosszabb igazoló tudósitást közöl az ismeretes bristoli vegyész Herepath williámtól, ki a műtételnél jelen volt. Ő nem kételkedik, hogy legélecs (Wonne-Gas) beszivása ugyanazon eredménnyel bir, mint a kénégeny.
A kénégennyel azóta Europa több részében tétettek kisérletek, és mind kedvező eredménynyel. Legujabban a Pesti Hirlap 828-dik számában dr. Kovács Sebestény Endre ur jelentése szerint egyetemünk sebészi tanára a kitünő tudományú és szorgalmú Balassa által f. hó 8. igen számos, díszes és válogatott közönség előtt, egy rögtönzött készülettel, teljes ovatossággal, először egészséges egyéneken tétettek kisérletek, mellyekre vetekedve ajánlák magukat a fiatal orvosok. Négy egyénen történt a próba.
Az első dr. K…-r, (ki háromszor vetette magát a kisérlet alá.)
1) 2’ és 40” perczig sziván be a gőzt, 1’ és 45” perczig bódultság 1’ és 45” perczig eszméletlen állapotba tétetett.
2) Ugyanazon egyén a másodszori kisérletnél 4’ perczig szivá be a gőzt, 2’ percz alatt bódulni kezdett, – s szinte két perczig teljesen érzéketlen állapotban volt.
3) F. sebész 1’ és 40” perczig légzé be a gőzt, 48” percz mulva bódulni kezdett, s 48” perczig teljesen érzéketlen lett.
4) H…-nál 4’ és 40” perczig alkalmaztatott a készület, 1’ percz mulva kezdődött a kábulás, az érzéketlenség tartott 1’ és 4” perczig.
5) Ismét dr. K…-r 3’ és 50” perczig szivta be a gőzt, 1’ percz mulva kábulni kezdett, tökéletes érzéketlen maradt 1’ és 45” perczig.
A magukban tapasztalt tüneményekről ekképen nyilatkoztak: Eleinte a belégzett gőz a tüdőkben csekély égetést és mellszorulást okoz, melly később megszűnik. A fejben csakhamar teliség és melegség érzete fejlik ki, mellyel fülzúgás párosul. A körül levők kellemes lebegő képekként tünnek fel a szem előtt, miglen egészen elenyésznek, s helyüket 215ábrándos, csaknem mindenkinél más képek vagy álmok foglalják el. A külérzés teljesen megszűnik, a test könnyűnek, lebegőnek tetszik; a hallás legtovább marad fen, melly azonban határozatlan. Az erőszakos behatásokat épen nem érzik. A felébredést az öntudat homályos érzete előzi meg, de az olly hiányos, hogy sem nem szólhatnak, sem nem látnak, s határozatlanul hallanak. Azon érzés kellemetességét, mellyben voltak, kifejezhetetlennek és leirhatatlannak mondák mind a négyen.
A B. P. H. szerént f. hó 9-én dr. Schöpf a gyermekkórház igazgató főorvos ur egy 4 éves gyermeken vitt véghez sikeres fájdalmatlan műtételt. E 4 éves fiúcska, ki nagy fájdalmakkal járó hosszadalmas czombizbetegségben és sántaságban szenvedett, s eddigi ápolás alatt minden enyhébb szerek alkalmazása daczára kinzó bajának semmi javulását sem lehetett tapasztalni, minélfogva az e betegségben leghathatósb eszközt az izzó vasat kelle alkalmázni. A fiu, miután a kénégeny által – a szükséges enyelgő előkészités után – f. hó 8-án 2 1 első perczig tartó eszméletlen érzéketlenségbe tétetett, másnap számos orvosnövendék és pesti tekintélyesb gyakorló orvos jelenlétében a kis fiu a műtő asztalon 2 1 első perczig tartó kénégenygőz belehelése után, tökéletes eszméletlen érzéketlenségbe esett, s ez alatt a fehér-izzó-vassal bántalmas czombize fölött egy 1 1/2” hosszu, 3/4” széles, és 1/3” mély seb égettetett Schöpf igazgató főorvos ur által, a nélkül, hogy ezen legélénkebb fájdalmú műtétel alatt a fiu a fájdalomnak legkisebb jelét is adta volna. 3 1’ perczig tartó érzéketlen álomból a fiu rögtön fölébredvén szokatlan környezetétől kissé visszaijedve párnájába huzódott, de a vele történtekről mitsem sejdített; később ágyába vitetett, hol szokatlan élénk csacsogása közben a történt műtét után 6 1 első perczczel minden fájdalom nélkül álmélkodással vegyes örömünket még inkább nagyobbitotta, s a betegsége által okozott fájdalmakról is szinte megfeledkezett. – Hány érzékeny anya fájdalmai háritahtók el egyszersmind majd ezen segédeszköz által. – Gyermekeknél mindenesetre nagyobb vigyázatot s ügyességet igényel ez üdvös segédszer alkalmazása; de épen ezeknél vajmi üdvösnek tünik föl a fájdalom elháritása! –
És honnan való ez üdvös találmány? onnan az emberiség hazájából, Északamerikából. És kinek köszönhetjük e találmányt, melly angyalként fájdalmat szüntet? dr. Jackson és Mortonnak.
T.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me