Ő felségének a gallicziai kormányzóhoz, a robot-könnyités iránt intézett legkegyelmesebb irata.

Full text search

Ő felségének a gallicziai kormányzóhoz, a robot-könnyités iránt intézett legkegyelmesebb irata.
Kedves gróf Stadion. Az ön f. évi september 6., 13., 14 és 15-ről kelt, a gallicziai jobbágyság állapotának javitását tárgyazó javaslatira következőket határoztam.
I) Hogy még nem meg nem váltott telkeknél is, a földesur és a jobbágy közti viszonyok az ország javát előmozdító, az eddigi birtok-állapotot s mindkét fél érdekeit egyiránt tekintetbe vevő módon szabályoztathassanak, szükség hogy ezen földnek teljes haszonszedő-tulajdonaik gyanánt tekintessenek, kikre ezért minden ezen jogviszonybul törvényesen folyó jogok és kötelességek háramlanak – minel fogva az 1784. évi jul. 26-ról patens, s az 1789. évi majus 26-ról kelt körlevél azon határozatitól, hogy a jobbágyoknak nincs joguk életükben, s haláluk esetére telkeik fölött rendelkezni, s az urodalom engedelme nélkül 5 ftnál több adósságot csinálni, jövendőre eltérvén, a jobbágynak megengedtetik, hogy azt értékének két harmadán fölül adóssággal nem terhelheti.
A meg nem váltott jobbágyok 1782-ki apr. 5-kén kelt udv. rendeletben foglalt azon kötelezettsége is, miszerint az urodalomnak magok helyett alkalmas gazdát tartozzanak állitani telkeikre, mielőtt azokat elhagynák, jövendőben csak a közönséges pol. törv. könyv. 1140. §. értelmében alkalmazandó.
Ellenben a földes urak mint főtulajdonosok eddigi azon törvényes kötelezettségük alul, mellynél fogva szükség idején jobbágyaikat kenyérrel s vetni való maggal segitni tartoztak, föloldoztatnak, de ez csak a jobbágyi birtok-állapotot illető telekkönyvek behozatala után három év mulva lépend életbe. E telekkönyveknek szerkezete és Gallicziába bevitele iránt minél hamarabb jól megfontolt javaslatokat teendnek az illető hatóságok, mivel e rendszabályt szándékom minél előbb életbe léptetni.
II) Az 1876. év junius 16-ról kelt udv. rendeletben kimondott tartalék alkalmazásával, – mellynél fogva robottartozások a birtokhoz méretni rendeltettek, – haladék nélkül kezdessék meg a robot szabályozása, melly eljárásnál e következő elveket akarom alkalmaztatni:
1) Az öszves jobbágyi birtokok jövedelmének fele, mint az az ideiglenes kataster által ki van puhatolva, sinórmértékül szolgáland a földesuraknak fizetendő tartozásokra nézve, azért a kisadók catastralis értékének levonása után, mellyek változatlanul maradnak, a másik felejövedelem hátralevő része robot gyanánt fölveendő, és ennél fogva a jelenlegi adóforint után a jobbágyi földbirtokra fog elosztatni, és 212az egyes jobbágy földbirtokosok osztálya szerin tmeghatároztatni. –
2)Az 1786-ki jun. 16-kán, robot dolgában kelt udv. rendelet 10. §-nak ide vonatkozó tartalma eltöröltetvén, megengedem a földesuraknak és jobbágyoknak, hogy kivánhassák, miszerint jövendőben a robottartozás nem a törvényes óraszám szerint, hanem a nemben és arányban meghatározott napimunkával teljesitessék.
E tekintetben köv. eljárás megtartandó:
a) Mindkét félnek a robottartozás létrejött végmegállapitásának idejétől hat hónapi határidő engedtetik, hogy az e nemben teljesitendő munkák, mint szinte az ezekre nézve megállapitandó kulcs felett alkudozás utján megegyezzenek.
Illyetén alkudozás végett a földesuraság, vagy illető meghatalmazottja, a jobbágyok résziről pedig, még pedig a község mindenik robot-fizető osztályáért, szinte egy meghatalmazott lépend fel, kit az ez osztályba tartozó gazdák többsége választand. Az illyeténkép létre jött szerződésről három példányban törvényes alakban irásbeli oklevél készitendő, és a kerületi hatóságnak, illetőleg kinevezett kerületi biztosnak benyujtandó, miután, tudomást szerezvén előbb a megegyezésről, a szerződés világos és érthető szerkezetéről és arról, hogy abban semmi törvényellenes, vagy épen a jobbágy kárára váló nem foglaltatik, ezen szerződés megerősitetik, és mindenik félnek egy példányban szoros megtartás végett kiadatik.
A megtagadott megerősités ellen a folyamodás szokott törvényes uton nyitva áll.
b) Ha a hat hónapi határidő alatt semmi szerződés létre nem jönne, akkor még azon esetben is, ha a két fél közül csak az egyik kivánná a meghatározott munkát, az e részben teljesitendő munkákat, és az ezekre nézve érvényes kulcsot egy részrehajlatlan biztosság állpitandja meg. Ez a kerülethatósági biztos vezérlete alattnégy dologhoz értő választott birákból áll, kik közül kettőt a földes uraság, kettőt pedig a robot-köteles gazdák illető osztálya szótöbbséggel választand.
c) Ha a kiszabandó határidő alatt a földes uraság és jobbágyok részéről választott biró nem választatnék, akkor azokat a kerületi hatóság vagy kiküldött kerületi biztos nevezi ki.
d) Ezen biztosság mindenről a mi határzatára megkivántatik szoros tudomást szerez, a kerülethatósági biztos felügyelete és vezérlete alatt próbákat tesz, és akkor aztán a más részről már létre jött kulcs-meghatározások szemügyre vétele mellett véleményt jegyzőkönyvbe viszi, miután a szótöbbség által, vagy egyenlők levén a szavazatok az intéző kerületi biztos jótetszése szerint a létrejött munka- és kulcs-meghatárzás itélet formában a feleknek kiadatik.
c) A feleknek, kik a szerződés megerősítése által, vagy annak nem létében, a hozott, azonnal életbe léptetendő határozat által magokat terheltnek érzik, megengedtetik, hogy, de nem előbb mint egy év mulva, és nem később mint a megállapitott kulcs-meghatározás napjától számitandó három év alatt – ellenmondási sérelmüket a kerületi hatóságnál benyujtsák, melly a felett rendes, és a tárgyhoz illő tárgyalást tart, és a sérelem alapossága fölött határoz, melly határza ellen a további folyamodás fenhagyatik.
2133) A patensben meghatározott zsellér- és hazáatlan zsellér-robotra a robotszabályozás ki nem hat, és a kisadó neve alatt ismeretes, s földesuraknak fizetni szokott tartozásai a jobbágyoknak, mellyekhez némelly helyeken a fonás is járul, ezután is fizetendők.
4) Minden egyes jobbágynak mint szinte egész községnek szabadságában álland az eddigi talán csekélyebb, és az 1. pont értelmében ujánt szabályzott robottartozás közt választani, ugy azonban, hogy ezen választást a bekövetkezett szabályozás idejétől egy év alatt a kerületi hatóságnak vagy kirendelt kerületi biztosnak bejelentsék, ellenkező esetben ugy vétetik, mintha az uj rendszer alá vetnék magukat. –
5) Mihelyt ezen határidő elmult, minden községre nézve törvényes mindkét féltől helyesnek elismert robot-lajstrom kidolgozásához kell fogni, mellynek alakja és tartalma iránt közelebbi intézkedések teendők.
6) A tartományi földadó-mennyiség a robotszabályozás tekintetéből semmikép sem kevesbittetik, de a járandó robotot illető urbéri adókra nézve az illő kiegyenlités fentartatik, mi iránt kellő javaslatok teendők.
7) A megszünt robotért a kincstár részéről semmiesetre sem adatik kárpótlás, de meg engedem, hogy a rendek tárgyalás alá vegyék és jóváhagyás végett előmbe terjesszék azon kérdést, valjon adandó e és milly körülmények közt egyes földes uraknak az eddigi robot-tartozás aránytalanul nagy vesztesége mellett illő kármentesités az országos pénztárakból.
8) A robotszabályozás és minden ide vonatkozó rendszabályok foganatositása a gallicziai kormányszék, kerületi hatóságok és kerületi biztosok fölügyelete alatt áll, kik e részben a megkivántató czélszerű utasitással ellátandók.
III. A telkek törvényes tulajdonságának meghatárzásában sinórmértéki időpontul Gallicziában jövendőre nem az 1786-dik év, hanem az 1820-diki év ollyaténképen szolgáland, hogy azon telkek, mellyek a jobbágyok birtokában voltak és a catastralis munkálatban mint illyenek jelennek meg, jobbágyaiknak, azok pedig, mellyek az uradalom kezében voltak, földesuriaknak tekintetnek, mi mellett azonban a birtok és a tulajdonossági pöröknél semmi különös jogviszonyok utólagos bebizonyitása törvény utján ki nem záratik.
E szerint ön most a gallicziai kormányszékkel a szükséges előkészületeket ezen rendeleteim gyors végrehajtására megteendi, (mellyek egyébiránt Bukovinára ki nem terjednek) különösen az utólagosan jóváhagyásom alá terjesztendő utasitások tervezete iránt intézkedendik, és eszközlendi, hogy ezen rendeletek, a mennyiben közhirré tételre alkalmasok, a gallicziai kormányszéktől a folyó évi apr. 13. kelt udv. rendeletre történt hivatkozás mellett körlevél által azonnal kihirdettessenek. Bécs, nov. 12. 1845. Ferdinánd.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me