A dohány-monopolium mint legigazságosabb adó.

Full text search

A dohány-monopolium mint legigazságosabb adó.
A Budapesti Hiradóból leginkább kitünik minő fogalommal is birhatni a „legigazságosabbról”. E lap ugyan is a dohányközkezelésről (monopoliumról) értekezvén egy helyütt, azt „legigazságosabb adó”nak nevezi. – Utóbbi 594 száma vezérczikkében is a többi közt ezek állanak: „a dohány országos kezelésének neve nem egyedárusság, hanem indirect adó.” Továbbá hogy az indirect adókat „mindenki önkénytelen, sőt észrevétlenül fizeti, s annál nagyobb mértékben, mennél több elkölteni valója van. Épen azért aztán a legigazságosabbak is” stb.
Foglaljuk ezt egy syllogismusba:
Az indirect adók legigazságosabbak, ugyde a dohánykezelés (monopolium) indirect adó, tehát legigazságosabb adó.
Nem igaz. Megmutatom.
Legigazságosabb adó az, melly mindenkit birtokaránylag sujt, (azaz a szerint a mint kevesebb vagy több „elkölteni valója van”) ugyde a dohánymonopolium nem sujt mindenkit birtokaránylag; tehát nem legigazságosabb adó.
Hogy a dohánymonopolium nem sujt mindenkit a szerint a mint több vagy kevesebb „elkölteni valója van”, igen könnyen bebizonyitjuk, ha egy pipás vagy is dohányos napszámost, és egy dohányos jó birtoku urat hasonlitunk össze. – A napszámosnak – a temetőbeli 1/2 ölön kivül – egy talpalattnyi földe sincs, más vagyona két tenyerén kivül szinte nincs, és igy ha az indirect adó lenne divatban, semmitől természetesen hogy semmit sem fizetne; azonban ő dohányos, de nem szenvedélyesen, hetenkint fölszi 1 font 4 váltó garasos dohányt, és a pipadohány neki fél reggeli és fél ozsona helyett van, mellette a pálinkát is nélkülözheti könnyen, igy évenkint 4-szer 52=208 v. garast = 10 ft 24 kr. váltóban ereget füstbe most, mig a dohányzás szabad. A dohánymonopolium behozatván, majd nem szi ő kelme 52 font dohányt föl, vagy ha igen, akkor majd meg is fizeti az árát, mivel az osztrák örökös tartományokban is, hol a dohánymonopulium allandósitva van, a leghitványabb dohány fontja is 32 ezüst kr. = 1 ft 20kr. váltóban, az 52 font dohányért tehát napszámosunk csak 69ft 20 krt váltóban fizetne, vagy is csupán 58 ft 56 krral többet mint most; és ezen 58 ft 56 kr. több azon hiradóféle „legigazságosabb adó” mit napszámosunk fizetend azért, hogy pálinka és kenyér helyett füstöt nyel.
Lássuk a 20 ezer hold allodialis földdel biró urat, ő földjeitől a direct adónál fogva p. o. csak két ezüst garasával is ezer ezüst =2500 váltó forintot fizetne: igy azonban directe nem fizet semmit, hanem indirecte fizeti a „legigazságosabb adót” azon dohányért, mellyet elfüstöl. – Ne legyen ő sem szenvedélyesebb dohányzó mint napszámosunk – ki a dohányt étel ital helyett is nyeli – szijon föl azonban vagy vesztegessen el hetenkint nem egy fontot mint a napszámos, hanem kettőt, és legyen a dohánynak fontja nem 32 ezüst krajczár, hanem két ezüst forint, vagy 685is nem egészen 4-szer drágább mint a napszámosé; igy a gróf indirect adója tesz 208 ezüst=520 váltó forintokat, mig a semmivel biró napszámosé 58 ft 56 krt, azaz a legalább 100 ezer váltó forint jövedelmü ur nem száz ezerszer (mint a hogy „legigazságosabb” lenne), hanem csupán nyolczszor annyit fizet mint a vagyontalan, csekély, s a mellett bizonytalan jövedelemmel (a Hiradóként kevés „elkölteni valóval”) biró napszámos.
De ugyan mikép éri el a „legigazságosabb adó” (a dohánymonopolium) Y, nagy urat, ha ez nem dohányzik. – Felelet: sehogy. Ő ezen esetben sem directe, sem indirecte nem adóznék tömérdek birtokáért, legkevesbé sem fizetné tehát ezen „legigazságosabb adót” „annál nagyobb mértékben, mennél több elkölteni valója van.” És igy a dohánymonopolium távolról sem „legigazságosabb adó.” Quod erat demonstrandum.
T. M.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me