Az ipar- és kereskedelmi hatóságok szer kezete s hatása az ausztriai birodalomban.

Full text search

Az ipar- és kereskedelmi hatóságok szer kezete s hatása az ausztriai birodalomban.
(Vége.)
5) A gyárügyelőség legkitünőbb kötelessége abban áll, hogy a tartományi kormánynak tudakozásaira utasitást ad.
6) A vámhatósággal tartozik, annak minden ágában a legkitünőbb munkásokat, műértőket megismertetni, és igen sok gyári czikk fölött kellő fölvilágositást adni.
7) Hasonlókép tartozik, minthogy a sok gyáros egy testületet nem képez, nem is képezhet, behozatali vagy kiviteli tilalmak, vagy vámmódositási inditványok esetében, a legeldöntőbb fölvilágositást szerezni tőlök, mellyeket ők körükben és helyzetükben legkönnyebben és legbiztosabban megszerezhetnek.
8) Tisztében áll, a kincstári ügyelőséggel együtt, a legszabatosabb tudomással birni a kincstári előlegezésekről, a részletfizetésekre emlékezni, nehogy valamellyiknek behajtása elmulasztassék; s a biztosítékul kijelölt zálogok fölött őrködni.
9) A kincstári gépeket, szerszámokat, s azokról szóló leltárt gondja alá venni, s rendben tartani.
10) Szinte figyelemmel tartozik kisérni a kincstár költségein nevelendő kézmüves ujonczok képzését.
11) Folytonos és pontos tudomással tartozik birni a műiparosokról, a műiparról s annak keletéről, hogy igy bár melly alkalommal, midőn a tartományi biztosság hely vagy személybeli, vagy bármillyen különös fölvilágositást kiván, azt, még pedig biztosat, a gyárok fölügyelője adhasson. „A gyárügyelőségnek parancsolni, tiltani, tanácsolni, megkezdetni, hivatalosan beegyeledni nem szabad.” A gyári rendőrség fölött is csupán őrködnie szabad, a kihágásokat, patvarkodásokat azonban kiegyenlitnie tilos, hanem egyszerüen csak a hatóságnak kell följelentenie.
A gyárügyelőségnek egyébiránt csupán gyakorlati ismereteket kell szereznie, csak azt kell pontosan tudnia s bejelentenie a mi valósággal megvan, az iránt minek lenni 1104kell, nincs hatásköre, legfölebb is a kivánt, javitások iránti észrevételeit mellékelheti a tartományi kormánynak felküldendő jelentéséhez.
Nem kell neki az ipar javitásába, vezetésébe bocsátkozni, mert különben is igen terjedelmes kötelességei vannak; az itélet, az elhatározás a fölötte álló hatóság dolga, a gyárügyelőségnek csupán adatokat kell szerezni és előterjeszteni.
A gyárügyelőség kötelessége szüntelen a gyárakban és műhelyekben járni, a műfogásokról, szokások, viszonyok, összeköttetésekről, s a gyáripar ágainak valódi folyamáról helyes és kimeritő ismereteket szerezni.
Ezen minden tekintetben igen jeles utasitás a mulhatlanul bekövetkezni reménylt jó eredménynyel nem birt azon mértékben, mint várni lehetett volna. Minek lehet e szomoritó körülményt tulajdonitani, azt ki nem fürkészhetém; hanem annyi bizonyos, hogy a gyárbiztosság ujabb időkben azon iratokban, mellyeknek róla szólaniok kellene, még csak nem is emlitetik.
Van még az austriai birodalom némelly városaiban a helyhatóságok egy faja, az ipar és kereskedelem képviselőiül, az ugy nevezett kereskedői gremium. A kereskedelmi udvari bizottmány egy rendelete (1818. jun. 13-kán) ezt mondja arról.
A kereskedelmi osztály hiányos képviselete s fölügyelése, és azon körülmény miatt, hogy a kereskedelmi kamrák rendszeresitéseig ideiglenes rendezés is szükséges, a kormányra bizatott a szükséges előkészületeket megtenni.
Minek következtében megparancsoltatott, hogy minden kereskedő osztály külön összegyüljön, s kebeléből két képviselőt válaszszon; hogy e képviselők ismét maguk közül válaszszanak 5 előljárót, s ez 5 közül egyet elsőnek. Továbbá hogy ez ideiglenesen megválasztott képviselők, valamint az előljáróság is, a helybeli hatóságnak bejelentessék, hogy az előljáróság jogainak s kötelességeinek gyakorlatába kezdhessen addig is, míg az ügy végkép eldöntetnék.
A kereskedelmi előljáróság tiszte, előforduló hivatalos kiküldetések és tárgyalásoknál osztálya javára fölügyelni, ha szükség a fölebbvaló hatóság elé kérelemmel járulni, és minden keresetük körébe vágó kérdéseket kellőleg minden oldalról megvitatni, fejtegetni.
A falusi kereskedőket egy gremiumba egyesiteni tilos, mivel ennek haszna nem lenne, hanem tévedésekre és, hosszadalmasságokra szolgálna alkalmul.
Ugy látszik, hogy ezen provisoriumnál csakugyan meg is maradt a dolog, és egyedül a lombard-velenczei királyságban vannak kereskedelmi kamrák. Ezeket az olasz kormány egy 1811. jun. 27-kéről kelt parancsával hozta létre; főföladatuk a kereskedelem érdekei fölött őrködni, és mellesleg a gyárak virágzását, gyarapulását is elősegélni. A keresk. kamra tagjai, kiknek számuk a delegatiók különbsége miatt különböző, részint gyárosok, részint kereskedők (a szó teljes értelmében) közül választatnak, s arra kell figyelniök, a mi a kézmüvészetet és kereskedelmet érdekli, az akadályokat, s mikép lehessen ezeket elháritani, kell a felsőbbségnek fölterjeszteniök. Ezeknél kell magokat a gyárosoknak is bejelenteniök, firmájukat, firmavezetőjüket, társukat, helyüket bejegyeztetni, hogy a névjegyzék rendben legyen, és a hatósági 1105gyülés, melly az adót kiveti, az adóelosztásra szükséges adatokkal, ismeretekkel illőleg ellátassék.
Hogy a most emlitett hatóságok állása és hatáskörét könnyebben átláthassuk, álljon itt rövid előszámlálása s összeállitása a kereset-jogok osztogatásábani részvétüknek.
Valamelly kereset-jogot, a mennyiben ahhoz engedély kell, igazán véve minden helyhatóság adhat, ez tehát erre nézve az első biróság, a második a tartományi kormány. Akerülethez (megyéhez) folyamodni nem lehet. Az udvari iroda harmadik biróság a rendőri ipar-ügyekben, mindazáltal ide sem lehet appellálni két egyenlő itélet után; az udvari kincstár harmadik biróság ipar-kereskedelmi ügyekben, s ehhez két egyenlő itélet ellenében is lehet folyamodni. Hanem vannak kivételes esetek u. m.
a) Az Elbevám-törvényszékek hajó- és hajózási engedélyt adnak.
b) A rendőr-igazgatóság a fővárosban ad szabadságot bérkocsira, továbbá néző- és műjátékokra. De
c) A bányász-törvényszékek is adhatnak bányászati keresetre engedélyt.
d) A kerületek adnak:
1. házalóknak utilevelet;
2. méreggel kereskedésre szabadságot;
3. engedelmet adnak a folyók mellett mindenféle olly épületek és müvek felállitására, mellyek a hajózást elősegitik;
4. néző és bábjátékok rendezésére falun.
5. Ők határoznak valamelly bába vagy sebész képessége fölött, a sebészi keresetjog megadása ellenben a helyhatóságtól függ;
e) A tartományi kormány következőkre ad engedélyt:
1. nyilvános ügyvivőségre (agentia);
2. könyv- és óság-kereskedéshez;
3. kő- és papirnyomtatásra;
4. képkereskedés és réznyomáshoz;
5. nagykereskedés és országos gyár alapitásához;
6. bagaria- és külföldi bőrkereskedésre;
7. uj gyógyszertár felépitésére;
8. uj vashámorok és olvasztók felállitására; mint szintén vas és aczélmüvekre is:
9. üveghuták és más fafogyasztó művekre;
10. szodafőzésre;
11. serfőzőház épitésére;
12. falun kávé és billardházak felállitására;
13. durrezüst és durrhigany és a lőkupakok készitésére;
14. vándor szinészek, kötéltánczosok, küzdők, zenészek előadásira.
f) A tartományi kormány, a kincst. jövedelmi hivatallal közösen ad engedélyt olly iparos vállalatokra, melylyek ellenőrség alá eső árúk készitése s átalakitása végett létesitetnek.
g) Az udvari tincstár ad:
1. országos gyárengedélyt czukorfinomitókra;
2. országos gyárengedélyt a status-kincstárból történendő segélyezés alapjára;
3. engedélyt olly gyárak felállitására, az ország határánál, mellyeknek kerülete egy mérföld;
4. kizáró szabadalmat találmányokra.
1106h) Az udvari rendőrség ád engedélyt kölcsönkönyvtár nyitására.
A tartományi kormány ád jogot, nem catholicusoknak kézmüvesinas-, legény-évekre és remekelésre.
A háborgatók, kontárok (Störer), valamint utánnyomók elleni törvényes kereset és intézkedés, a helybeli felsőség hatásköréhez tartozik; a kerületi hivatalok jóváhagyják a mester- és gyárjegyeket. A hetivásárok napjának meghatározása, vagy az országos vásár napjának egy napról a másikra áttétele a tartományi kormány hatáskörébe vág. Országos vásárra szabadalmat az udvari iroda ad.
A mondottak befejezéséül fog szolgálni, ha még némelly rendszabályokat emlitek meg, mellyek által az ausztriai kormány az ipart; kereskedést emelni, gyarapitani igyekvék. Például szolgáljanak e következők:
1. A tartományi kormányok az üzlet gyarapitásán igyekezzenek (udvari rendelet 1770. évi mart. 30.).
Uj keresetágak meghonosulásáról a tartományi kormányzónak havonkinti tudósitás tetessék. (1791. évi decemberben).
3. A forgalom könnyitése, vámkedvezmények által, s némelly egyes nemzetek kegyelése, a viszonyosság tekintetéből.
4. Austria védvámrendszere. A belföldi (austriai örökös tartományokbeli) gyártás védelmére keltek az 1764. évi; 1774. évi; l 775. évi; 1784. évi; 1788. évi patensek, s az 1792. évi jun. 30-ki törvény. Mind ezen határozatok azonban az 1835-ki jul. 11-kén kelt és kihirdetett vám- és status-egyedárussági rendelet által lényeges változást szenvedtek; sőt e törvény is, a kereskedelem könnyitését czélzó szellemben többször lágyitatott s mérsékeltetett.
5) Az iparos kiképezését eszközlő intézetek tágitása, javitása, leginkább tanintézetek, termény és gyártmánygyüjtemények, nyilvános kiállitások iparegyletek által.
6. A statistica segéde. Az ipar minden ágának statisticai átnézeti táblákba leendő soroztatásáról gondoskodva lőn az 1832. mart. 18-ról, 1833. oct. 5-ről, 1835. oct. 10-ről, leginkább pedig az 1837. jul. 13-ról kelt rendelete által az udvari kincstárnak.
Az utóbb emlitett rendelet foglalata, lényégében, imigy következik.
Az előjáróságok kereset-adó tábláinak használata, meglehetős forrásul szolgál egy ipar-statisca szerkesztésénél. Minthogy pedig a keresetadó-kezelés tökéletesedett, annál inkább reménylhető, hogy belőle jövőre e statistikához biztos adatok vétethetnek. Használni kell még a fogyasztásiadó-táblákat, vám-ellenőri jegyzékeket, összeirási rovatokat, telekadói-sorozatokat, catastralis méréseket, valamint azon jegyzeteket is, mellyek a cs. kir. számvevő-hivatalnál, részint az emlitett kutfők után, részint az alsóbb hatóságoknak a kerületi hivatalok utján a tartományi számvevőséghez történő időnkénti följelentéseiből gyüjtetnek össze.
Ennélfogva a tartományi kormányokkal közöltetett egy, az illyriai kormánytól szerkesztett illyr iparstatistica; melly is a földterületi, népességi, mezőgazdászati, ki- és beviteli, terjedelmi, alap- és forgalmi tőkék, és a kereset-adó szempontjából sorozva, rendezve levén, kimeritő és könnyü áttekintetét nyujtja az illyr nemzeti vagyonnak.
Egy illy képet csupán csak illy sorozat által is lehet létesiteni, és mulhatatlanul szükséges az, hogy a tartomány 1107müipara, egyszer részletekben, máskor a fölület erejéhez mérve, tárgyaltassék.
Ez okból történt már egy előbbi, udvari kincstári rendeletben is intés arra, hogy a kereset, telek- és fogyasztási adótabellák, valamint más már létező segédeszközök használatba vétessenek. – Miért is, a kidolgozandó áttekintet, mellynél az illyr tabellák példányul szolgáljanak, a keresetadói szakosztálylyal, és a tartományi számvevő hivatallal egyetértésben, vizsgáltassék meg.
A keresetadó-könyvek, osztályozási táblák, és a műiparos ügyekben évenkint előforduló, s az illető referenstől, a statistica kidolgozására nevezendő egyénhez, legrövidebb uton küldendő statisticai adatok, olly legdúsabb források, hogy elegendők a mezőgazdászat, műipar és kereskedelem statisticai áttekintetére.
Tudva van, hogy Austriában a statistica mezeje leginkább itt megnevezett ágaiban, dús és szép gyümölcsöket mutathat fel. – A rendekezés alatt állott anyagokhoz mérve, az austriai birodalom statisticai tabellái, mellyeket az administrativ statistica igazgatósága, s a cs. kir. udvari kincstár számvevő-osztálya adott ki, a létező legjobb hivatalos statisticai munkák közé tartoznak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me