Logicai furcsaság.

Full text search

Logicai furcsaság.
A B. P. Hiradó 598. számában az áll, hogy a védvámok elvének legislegutolsó következése: „járjunk meztelen és együk meg egymást.”
Én megvallom, ezen következtetés helyességét nem láthatom át. Megfoghatlan előttem ugyan is miszerint abból, hogy mi magyarok a tehetségig minden iparczikket csak magyarral akarunk készittetni, következzék: 1-ször: hogy minden magyar egyenkint mindent (és még is semmit) maga készitsen; 2-szor: hogy miután mindnyájan munkálódnánk s készitenénk valamit, az eredmény az legyen, mikép sem ruházatunk nem lenne, hanem meztelen járnánk, sem eledelünk, hanem egymást ennénk föl, mint a patkányok.
Miután mondom e következtetés helyességét be nem látom, megkisértem amaz állitást, hogy „a védvám mellett meztelen fogunk járni és egymást fölfaljuk,” syllogismussá alakitani. Lássuk
1) A kik maguknak öltözetet készitenek, azok nem járnak meztelen; ugy de mi magyarok készitünk magunknak öltözetet (a Hiradó szerint Pesten, Pozsonyban, Zomborban, Zayugróczon stb,), tehát mi meztelen járunk. Ez képtelenség, de nagy.
2) A védvám legislegutolsó következése az, hogy járjunk meztelen és együk meg egymást; ugy de Angol, Franczia, Porosz, Orosz és Osztrákországban védvámok vannak: tehát ott az emberek meztelen járnak és egymást eszik.
1103Ez is képtelenség, még pedig az öregiből.
3) A hol az emberek meztelen járnak és egymást eszik, ott védvámnak kell lenni; ugyde a karaibok, botekudok több néger, és még több ausztraliai népek, a szó legszorosabb értelmében meztelen járnak és egymást fölfalják: tehát ott védvámnak kell lenni.
Ez is képtelenség. Mert biz ott legtávolabbról sincs védvám, nem védik ott a honi ipart, hanem van szabad kereskedés. Ott akár franczia, svéd, dán, spanyol vagy hollandi áru egyenlő vásárt talál.
Ezekből a tanuság:
1) Hogy képtelen azon állitás, mellyből bár hogy forgassuk is azt akár jobbrul balra, akár balról jobbra, a logica szabályai szerint nem lehet absurdumnál egyebet következtetni: mint itt a Hiradó állitásából.
Hogy lehet valamit egyszer igen üdvösnek, másszor pedig igen kárhozatosnak mondani, és a mellett igényt tartani a következetes, józan tapintatu stb. epithetumokra. A minthogy a Hiradó (és a politicai programm-töredék irója is) a védegyletet igen üdvösnek mondá, most pedig azt mondja, hogy annak az lesz a következése, mikép meztelen fogunk járni és egymást megeszszük.
T. M.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me