Vasárnapi iskola.

Full text search

Vasárnapi iskola.
Azon remény fejében, hogy az illetők, különösen czéheink figyelembe veendik, közöljük a Siebenbürger Bote vezérczikkjét a vasárnapi iskola ügyében, melly is igy hangzik: „Az itteni (szebeni) polgáregylettől az iparos növendékek számára alapitott vasárnapi iskola utolsó közvizsgálata, czeheink nyilatkozatai az egyleti választmánynyal e végett tartott összejövetelben, világosan tanusitják, hogy iparos rendünk ezen iskolák czélszerüségét és szükségét mind inkább elismeri, és hogy az iparos rend hajlandó és kész is azokat tehetsége szerint gyámolni és fentartani.
Már több czéh, elhatározván hogy egy inas sem szabaditassék fel, ki a vasárnapi iskola szorgalmas és sikeres járásáról bizonyitványt nem tud mutatni, kivonatot kért az iskola jegyzőkönyvéből, hogy növendékei iskolába járása felett annál jobban őrködhessék, és ha ezen intézkedés, mint reménylhetni, minden czéhtől elfogadtatik, az iparos növendékeknek, jövendő előmenetelök biztositása tekintetéből, szükségesképen részt kell venni a vasárnapi oktatásokban.
Már az utóbbi 2 évben a polgáregyleti vasárnapi iskola alapitása óta olly nagy volt a növendékek tolakodása, hogy az iskolába járásra magokat jelentők közül sokat vissza kelle utasitni, és egész bizonyossággal várhatni, hogy ez a jövőiskolai évben többször is meg fog történni. Ez által különösen azon czéhek magokat kiképezni akaró növendékei szenvednek tetemes rövidséget, mellyek a vasárnapi iskolába járást még nem tették növendékeiknek kötelességül, mivel azon czehek növendékeire mellyek már e részben intézkedtek, a fölvételnél szükségesképen figyelemmel kell lenni, mivel az egyesület részéről csak 80 növendék vétethetik föl, nem levén elegendő hely többnek befogadására. Ezen körülményeknél fogva a vasárnapi iskola megnyitása, mellynek az itteni ipar-iskolával, annak első szerkezete szerint összeköttetésben kellene állani, elhalaszthatlan 1102sürgetős szükséggé vált; mert előre láthatni, hogy ha egyszer a vasárnapi iskolába járás valamennyi iparág növendékeinek kötelességévé tétetik, a két vasárnapi iskolában sem férnek meg a növendékek.
Azonban még egy nyomos ok van, melly a két vasárnapi iskola együtti fenállását szükségessé teszi. Az iparos növendékek két erősen elkülönzött osztályra szakadnak, s mindkettőben mulhatlanul különböző oktatási mód szükséges. Vagy ollyanok a növendékek, kik csak az ipariskolai oktatás hallgatása után fogadtatnak fel, és jövendő hivatásukra legalább némi czélszerü előképzést nyernek; vagy ollyanok kik egyenesen az atyai házból vagy a vidékről lépnek az iparosság körébe, kik legfölebb olly hiányos elemi oktatást nyernek, melly az imigy amugyi olvasás, irás és számoláson tul nem terjed. Hogy a vasárnapi iskolában az ismétlési oktatásnak egész különböző elvek szerint, egész különböző terjedelemben kell mindkét osztályra nézve rendeztetni, kiki átláthatja.
Meg nem tartóztathatjuk magunkat, hogy az egész polgárság, és különösen növendékei korszerü kiképzése iránt olly buzgalmas iparos rend nevében sürgető kérést ne intézzünk az illető hatósághoz, hogy az ipariskolával összeköttetésben állandó vasárnapi iskola megnyitását lehetőleg siettesse. Reményljük hogy ezen kivánságunk mi előbb teljesülend, mivel valósitásának, tudtunk szerint, semmi nagyobb akadály nem áll utjában, mert az ipariskolai tanitók, mint mi tudjuk, hivatásuknál fogva egyszersmind a vasárnapi oktatás-adásra is kötelesek; a vasárnapi iskolának helyet is könnyü találni, mivel vasár- és ünnepnapokon valamennyi iskola üres, s azokban könnyü helyet eszközölni a vasárnapi iskolának.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me