FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Páris, julius 27-én. Az olasz háború ujabb fordulatai nagy mozgalmat idéznek elő a fővárosban, s már némellyek elérkezettnek hiszik az időt, mellyben F.ország fegyveres kézzel beleavatkozni tartozik Olaszország ügyeibe; mig a másik rész s alkalmasint a nemzeti gyülés többsége is, határozottan ellene van minden fegyveres beavatkozásnak, s legfelebb arra hajlandók, hogy Francziaország közbenjárói szerepet vállaljon magára Olaszország és Austria között. – Még eddig semmi más nyilvános lépés nem történt egyik irányban sem, minthogy Oudinot tábornok visszament havasi táborához. –
Páris, julius 28-án. A nemzeti gyülés mér néhány nap óta a clubok iránti törvényjavaslattal foglalkozik, s úgy mint közlöttük, csaknem egészen elfogadtatott. A „Journal des Débats” következő megjegyzéssel kiséri a törvényt: „annyi világos, hogy általában a clubok fönállhatnak, ez csak legszigorúbb törvényhozás felügyelése alatt történhetik meg. Mindennemű szabadsággal így van ez, de főleg a társulati szabadsággal, melly olly közel áll a lázadás szabadságához stb.”
Nemrég egyik nemzetgyűlési bizottmányban egyik képviselő kérvényt nyujtva be a jezsuiták ellen, midőn Sarrut a kérvénynek a belügyministerhez leendő áttételével egyszersmind kérdést akart intézni hozzá, ha valljon vannak-e jelenleg jezsuiták Párisban? Montalembert hevesen fölugrott székéből s azt kiáltá: „no s? én jezsuita vagyok, s becsületemnek tartom e szerzetet védelmezni.” (Millyen sokféle a becsület és izlés! és minő paradox ember Montalembert – ez a volt gróf, és most jezsuita!)
A párisi rendőrség főigazgatója ezentul minden ötödnap jelentést akar tenni a város állásáról a közönségnek. Első közlése szerint 30,992 keresetnélküli munkás közől julius 22-kén 19,277 dolgozott magángyárakban. – Julius 20-től 24-keig csak 2021, s köztök 428 idegen utilevél váltatott; 4046-an érkeztek Párisba, s 4812-en elútaztak. A fogházakban jul. 24-kén volt 3282 közbünös és 9179 juniusi lázadó.
Egy brüsseli mérnök a franczia kormánynak tervet mutatott elő a Szajna és Rajna folyóknak csatorna általi összeköttetéséről. A franczia kormány hajlandónak látszik a terv előmunkálatait megtétetni, s hír szerint a belga király is igérte közremunkálását.
– Julius 29-kén a nemzeti gyülés egy törvényjavaslatot fogadott el a 24 zászlóaljból álló párisi mozgó gyalog nemzetőrség részére 5 millió s 500 ezer frankig nyitandó rendkivüli hitel iránt. – E tárgygyal kapcsolatba hozatván a lovas mozgó őrség felállítása, az előadó beszédéből kiemeljük a következőket: „a lovas nemzeti őrség különös körülmények közt jött létre az ideiglenes kormány alatt, s az ujabban tervezett három század részére szükséges költségeket a bizottmány elvetette. Mert köztársaságban óvakodni kell a többiek fölött kitüntetett hadi testületek fölállításától. Ne feledjük, minél szabadabb valamelly ország, annál egyszerübbnek kell katonai gépezetének lenni – mint van például a szövetséges Amerikában. A bourbonok mindig szövevényessé szerették ezt tenni, s szükség hogy Francziaországban a februári forradalom után más mint sorkatonaság és nemzetőrség semmi ne lehessen. Ügyelni kell, hogy kitüntetett hadi testületek fölállításával sehogy se szenvedjen sérelmet a tábor, mert ha a tiszti paszamántok elosztogatásával pazarúl bánunk, a sorkatonaság fájlalni fogja az igaztalanságot, miután neki 20 évekig is kell utána fáradozni. – Senard belügyminister különösen kiemelé a lovas őrség vitézségét, s feláldozását a juniusi napokban, s kéré a házat hogy bár ennek fölállittatása rendkivüli úton történt is, a magokat annyira kitüntettek hagyassanak meg tiszti állomásaikban.
Tizenöt bizottmány közűl csak egyetlenegy pártolta a két kamarai rendszert, a többi egyetlen házat akar. Augustus 6-dikán alkalmasint szőnyegre jő az uj alkotmányterv vitatása a nemzeti gyülésben.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me