OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Lombardia. A julius 26-kán s 27-kén történt voltai kettős ütközetről egy valleggiói levél szerint a „Journ. des öst. Lloyd” ezt közli: „Aspre altábornagy seregét julius 26-án Voltánál estve felé megtámadván az olaszok, a harcz éji 11 óráig tartott. A seregek keveset tüzeltek egymásra, nagyobb részit kézi fegyverrel vívtak egymás ellen. Az osztrák katonaság oroszlányi bátorságot tanusitott, s kemény tusa után leszoritá a hegytetőkről az ellenséget. 27-kén reggel a csata megújult, s délelőtt 11 órakor az olasz sereg Giotótól Cremona felé visszavonulni kénytetett. Ugyanazon lap. jul. 28-ról szóló Rodrigoból levelet közöl, melly szerint az osztrák sereg űzőbe vette az olaszokat s az Oglio és Pó felé nyomja. A Volta és Gardoldo közti vidék 3 mértföldnyi téren tele van szétszórt ruha, fegyver és más hadi készületekkel. Legalább is 20 ezer embernek málhái s mindennemü készülékei estek itt zsákmányul. Ugyane levél szerint legalább 15–20 ezer ember hagyta oda Károly Albert táborát az első ágyúszónál, melly az osztrák sereg Minción lett átkeltét hirdeté. – Julius 29-kén reggel utazott Veronán keresztül a modenai herczeg, tartománya kormányát ismét elfoglalandó.
Egy veronai levél szerint azon nap már nem Garoldóba, hanem egyenes Cremonába indult a napi futár Radeczkyhez. Károly Albert sietve kényszerült oda hagyni Cremonát, mert mindenütt nagy ellenszenv mutatkozik ellene, s „árulónak” kiáltják.
A Peschiera föladásáról minap közlött hír nem való; az osztrák sereg jul. 31-kén készült a várat megrohanni.
Nápoly. A király mindinkább lefelé vonja az álarczot, mellyet hónapok óta puszta kényszerüségből hordoz; s a szabadelműség, jóság és becsületesség fénymáza alól egész meztelenségében tűnik elő a bourbon jellem. Livornói levelek szerint alattomosan bujtogatókat küldött a Velenczében tanyázó katonaság közé, hogy a város odahagyására birhassa. – A fővárosban és a tartományokban mindent a régi zsarnokság lábára akar visszaállitani. Mindenütt nyers erő nyomja el a szellemi szabadság legcsekélyebb mozgalmait. Katonai uraság tartja mindenütt a hatalmat, s mindenhatósága előtt meg kell hajolni mindennek. A katonaság engedélye alatt állanak a nyomdák, a szabadelvűbb irók üldöztetnek a szabadon börtönbe záratnak a magány szenvedélyek válogatlan áldozatai stb. A Corfunál elfogott calabriaiak előbbkelőit katonai törvényszék elé állítják, s vizsgálat előtt a St. Elmói várerősség sötét tömlöczeibe záratják. A nápolyi rendőrség főnöke Cacace rosszabb a volt Galattánál. Kénye szerint letiltja a nyomdákat, s házmotozásokat teszen stb. Hir szerint Anglia óvást tett a Sicilia visszafoglalása iránti hadi készületek ellen. – A Rieti mellett fölállitott nápolyi sereg oda lett, rendeltetésének az adatik okáúl, mintha a fegyveresen visszatérők az Abruzzók között lázadást szándokolnának támasztani.
A „Wiener Zeitung” által hitelesnek mondott hírek szerint julius 31-kén Radetzky minden ellentállás nélkül Cremonába nyomult, s egyenes Milánónak tart, Károly Albert az Addan keresztül Lodi felé szalad. Brescia kitűzte a császári zászlót, s a föld népe némelly helyütt örömmel fogadja az osztrák seregeket.
A klagenfurti hirlap aug. 2-ról szóló számában a Radeczky által Valleggióban irott s Lombardia népeihez intézett szózatot olvassuk. – Ez okiratban Radeczky magát szabadítónak nevezi, ki eljött a népet a forradalmi zsarnokság alól fölszabadítani. S valamint igéri, hogy a békes polgárnak sem személyében, sem vagyonában sérülése nem történik: úgy a ki ellentáll, haladéktalanúl hadi törvény elé fog állíttatni.
Milanói levelek szerint, a város és nemzetőrség kérvényt adott be az ideiglenes kormányhoz, hogy itt az idő, mellyben nem egyedül Lombardia, de egész Olaszország érdeke megkivánja, hogy Francziaország segélyre szólíttassék. A kormány még nem felelt, de átalános hitté kezd válni, hogy Olaszország franczia segély nélkül nem képes függetlenségét kivívni. A Bresciába összevont seregek Zucchi tábornok vezérlete alá adattak; s Griffini ezredes már kiindúlt innen az itteni katonasággal és mozgó nemzetőrséggel.
Triest. Schmerling a német birodalmi külügyi minister erélyes óvást tett a sardiniai királyhoz Triest ostromzár alóli teljes fölmentése iránt. Kinyilatkoztatván egyszersmind hogy ez az utólsó békes szó.
Turin. A siciliai király választási hírthozó küldöttség junius 26-kán ide megérkezett.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me