FRANCIAORSZÁG.

Full text search

FRANCIAORSZÁG.
A februári napok óta egész világ’ szme Francziaországra van függesztve. Nem azért, hogy a hatalmas népnek tetszett királyát Lajos Fülepet elüzni; d mivel a hazug democrat szinekkel fölpiperkélt királyságot magát is számüzé, s a legtisztább democrat kormányrendszert kiált ki.
Az esemény Francziaországban történt, de fejleményeiben egész Europát érinti, s hatást gyakorol az egész világ’ állására. Olly esemény, melly az emberiséget koronként egy-egy vonallal elébb viszi a tökélyülés’ pályáján.
Az 1848-ki forradalmat két fővonás jellemzi. Először: hogy minden fegyveres hóditási törekvés ellen tiltakozva, a népek szabadságának fejlődését csak erkölcsi erejével, s democrat elveinek szellemi terjesztésével akarja is tápolni. Fegyveres beavatkozását csak az elnyomott nemzetiségek’ segélykérésének esetére tartván föl.
S vlamint ez utóbbi igéretét aV franczia köztársaság némelly nemzetiségek’ töredékeinek unszolása ellenére is mai napig szentül megtartá, – úgy erkölcsi erejének gyümölcsei már is mutatkoznak. Egyedűl szellemi hatalmával csaknem egész Europában fölszabaditá a nehéz bilincsekbe vert sajtót; vagy miképen egybefüzésére akarja alapitni; hanem a’ társasági viszonyokat is összhangzásba akarja hozni a világszellem’ mai elvigazságaival. És igy mai nap Francziaországot nem csak úgy kell tekinteni, mint új politicai tanok’ tóhelyét, de a sokban elvavult s betegessé vált európai társadalmi szonyok ujjáalakutásával foglalkozó hatalmat is.
A köztársaság’ fölállitása Europa királyi székei közül bizonyára semmivel sem lenne nagyonbb világesemény, mint a munkarendezés s a gazdag és szegények közötti viszonyok’ igazságos és szerencsés megoldása.
Koronként vissza fogunk térni a nagyobb politicai s társadalmi kérdések’ taglalására, s figyelmeztetni fogjuk olvasóinkat azoknak időszaki phasisaira.
Most pedig átmenve a naopi mozgalmak terére, legelőször is közöljük főbb vonásaiban a nemzeti gyülés egyik bizotmányának tervét Francziaország leendő alkotmányáról, mellyet junius 19-kén Marrast mint bizotmányi előadó a nemzeti gyülés előttmély csendben felolvasott.
Ez alkotmány’ jóságához van sokrészt a köztársaság’ fönnmaradhatása is kötve, és a democrat elveknek győzelme Európában. Azért megvitatását legfőbb figyelemmel kisérendjük.
Páris junius’ 21. Tegnap s tegnapelött a városháza előtt nagy csoportosulások voltak, s Bonaparte Lajost élteték. A nagy számra növekedett tömeg később komoly színt öltve, a további zavarok’ elháritása végett, a városházi őrseregnek kelle közbejőnie, s fegyveres erővel oszlatta szét. – Több befogások történtek.
Páris, junius’ 20-kán. A 300 bataillon, vagyis 300,000-nyi nemzetőrséget tárgyazó törvényjavaslatot különböző birálat alá vonják az itteni lapok.
A „Constitutionnel” mint óvást tekinti a netaláni felső olaszországi királyság’ alapítása ellen.
Lamartine’ lapja semmi ellenséges indulatot, vagy hóditási vágyat nem tulajdonít neki, s mint a régi rendszer által mindeddig teljesületlenül hagyott legszebb status-kötelességnek tartja.
A „National” szinte helyesli, sőt érdekes okokkal támogatja. „Azon pillanatban – mond ő – midőn az olasz kérdés komoly közbejőtt események miatt mindinkább bonyolulttá válik, sőt midőn az orosz czár’ hadkészületei tán maguk a fejedelmek’ elárulása’ nyomán Poroszországot és Austriát fegyveres interventióval fenyegetik, – legfőbb eszélyesség az, hogy Francziaországot minden esetleges 8fordulata a dolgoknak készen találja. A kérdés nem több mint Francziaország’ függetlensége, s az europa’ müveltség’ megvédelmezése.” stb. – S a „Reform” csak úgy gondolja az orosz’ foglalásait meggátolhatni, ha Francziaország a németekkel s slavokkal szövetkezik ellene.
Arago nem tért vissza Poroszországból, s úgy látszik utazásának egyedüli czélja a Német- s Francziaországok közti barátságos viszonyok’ föntartása, s szilárditása volt.
A külügyek’ ministeriuma folytonos erőfeszítéssel dolgozik, s úgy látszik kettő birja most fölfigyelmét: Olaszország’ ügyei, melylyekbe fegyveresen beavatkozni még semmi határozott akarata nincs; s az éjszaki óriás’ titkos és nyílt hadi készületei, mellyeket erős őrszemekkel. kísér.
A belügy főleg a közhitel’ emelésén ráadozik, s azon körülmény, hogy a tőzsérek’ hatalmas fejedelme, Rotschild, most gyakoribb érintkezésben áll a cabinettel mint az előtt; e részben sok jót gondolnak reménylhetni.
A pénzügyi minister’ azon szándoka, hogy papirpénzt nem akar kibocsátani sokaknál örömet szűl, s mint a közhitel’ emeltyüjét tekintik.
Egy amerikai levél. A M. Chronideben a franczia antillákat igen zavart állapotban mondja lenn, a rabszolgaság’ eltörlése’ következtében. A négerek úgy értelmezék a rendelményt, hogy többé semmit sem tartoznak dolgozni. A termés közel volt már a betakaritáshoz, s még nem tudni miként történt az meg.
Guadaloupban három napi zavarok voltak, s csak az által voltak lecsillapithatók, hogy ellenök a kikötőben levő hajóslegénység e gyarmatosokkal s katonasággal szövetkezett.
Port-au-Pitreben a maire által kitüzött köztársasági zászló mellett sokáig lobogott a királyi is, mert az igazgató nem engedé levétetni.
S Martiniqueben szinte nagy bajjal lehetett a négerek csendzavarásait megakadályoztatni.
Ez alkotmányterv nemcsak a legtisztább democrat elvek’ nyiatkozata s a nemzet’ legszélesb erejére van fektetve; de lehet mondani, hogy az emberi szív’ legnemesb érzelmeire van alapítva. Az illy köztársaságnak meghalni nem szabad, s hatalmas leszen nemcsak anyagi, de méginkább erkölcsi ereje által.
Lássuk főbb vonásait:
Az embernek kötelességei a társaságban, az alkotmány’ tiszteletében, a törvények iránti engedelmességben, a haza’ védelmében, a családi kötelezettségek’ betöltésében, s főleg azon, minden erkölcsi törvényeket magába záró elvnek testvéries gyakorlatának foglaltaknak, melly igy szól: „Ne cselekedd másnak s mással azt, mit, nem kivánod, hogy neked s veled is cselekedjen más, s tedd mindazt másokért, mit szeretnél, hogy érted is tegyenek az emberek.” – (E szakasz’ utósó része a tiszta socialismus’ egyik alaptétele, leendő forrása a jövőkor’ tisztultabb erkölcsi fogalmainak, s az egyes és status közötti viszonyok ujjászületésének nagy elve. – E tétel’ bővebb fejtegetésére egy önálló czikkben visszatérendünk.)
Az alkotmány minden honpolgárnak egyenlően biztosítja, a szabadságot, az egyenlőséget, a személybátorságot, a nevelést, a munkát, a tulajdont s a segélyezést. (Itt ki van mondva a munkarendezés’ szent elve, s valósítatni is fog, mert elvitázhatlan igazságon alapszik, mert a franczia nép ura szokott lenni akaratának.)
A szabadság abban áll: hogy mindenki szabadon jöhet s mehet, másokkal fegyvertelnül összegyülhet, egyesületekbe léphet, kérelmezhet, saját vallását gyakorolhatja, s minden gondolatait, vagy véleményeit, akár szóval, akár sajtó által, már pedig bármelly úton szabadon nyilváníthatja.
Az egyenlőség abban áll, hogy minden születési czímek, előjogok, s az ezekből keletkező társasági casták örökre megszüntessenek; hogy minden közhivatalalok’ viselhetése mindenki előtt nyitva álljon, s egyiknek amásik feletti elsőbbségét egyedül az erény s észbeli tulajdonok’ magasabb foka határozza el; s hogy minden polgár egyenlő s igazságos részt vegyen az állodalomnak, úgy minden javadalmaiban, mint terheiben. – A neveltetési jog minden polgárt megilleti, s z oktatás ingyen történik.
A munkajog, az, melylyel minden munkája után élő tagja bír a rásaságnak. Z állodalom köteles gondoskodni rról, hogy munkahiányt ne szenvedjenek azok, kik máskint munkát nem képesek kapni. (E czikkben le van téve a munkarendezés’ nagy elve, s talán egyik gyógyszere azon szörnyű szerencsétlenségnek is, hogy eddigelé a müveltség’ sarkában mindig a nyomort is láttuk megjelenni, és a gazdagok’ elveinek csillogása a nagyobb rész’ inségének fekete szinén tört meg.)
A segélyezési jog az, melly egyedül az elhagyatott gyermekeket, betegeket s elgyengült öregeket illeti, kiknek is élete’ fentartásáról köteles az állodalom gondoskodni. (Ez elv, tudtunkra még – egy alkotmányrendszerbe sincs beirva s gyönyörű visszatükrözése a testvériség elveinek. Ezelőtt nagyobb részt e kegyeletek az egyesek’ jóságára voltak bízva, most a státus vállalta át kötelességül. Az egyesek’ jótékonyságának’ ingatag voltát a státus vállalva át, az szilárddá lesz, az alamizsna segélylyé válik, s a szerencsétlen utólsó barátját mindig megtalálandja a státusbn. Legyen ez bár humanisticus elv, vagy socialismus, de megtagadni tőle szívünk’ hódolatát nem lehet). – Francziaország democrat köztársaság egy és szétoszthatatlan.
A népfölség teljes erejében s egészében megalapíttatik.
A hatalmasaknak elkülönöztetése, egy szabad kormányak legelső föltétele.
A választás’ alapjául a népesség szolgál.
A szavazás egyenes, s általános.
Választó s választható – minden franczia polgár.
A szavazás titkos.
A követek’ választása departementek szerint történik a cantonok’ főhelyén.
A törvényhozóü test 3 évre választatik, s azok’ elfolyta után egészen megujittatik.
A nemzetiu gyülésnek egyik tagját sem lehet az egész törvényes idő alatt olly hivatalokra kinevezni vagy előmozdítani, mellyekre az illetőket a végrehajtó hatalom tetszése szerint választja. Kivévén azon hivatalnokokat, kik iránt különös törvény rendelkezik.
A franzcia nemzet egy ön kebeléből választott polgár’ kezeibe teszi le a végrehajtó hatalmat. Ez a köztársaság’ elnöke.
Hogy valaki köztársasági elnök lehessen, szükséges franzia születésűnek s legalább is 30 évesnek lennie.
Az elnök egyenes s általános szavazat’ utján választatik; s absolut többség szükséges.
Ha senki sem nyer absolut többséget, a nemzeti gyülés választja meg az elnököt azon öt tag közöl, kik araánylag legtöbb szavazatot nyertek.
A köztársaság’ elnöke intézkedik a fegyveres erővel, jóváhagyás alá bocsátandó szerződéseket köt; s kegyelmezési joggal is bír.
Mind az elnök, mind az általa kinevezendő ministerek flelősek.
Minden departementekben van egy kormányszék, melly egy préfetből (főnökből), egy főtanácsból s egy kormányzati törvényszékből áll, melly a préfeti tanács’ hivatalhelyeit tölti be. Miinden kerületben van egy al-préfet. Minden cantonban van egy tanács, melly a canton’ minden hlységeinek maire-jeiből áll. Minden helység- vagy községben van egy kormányszék, melly egy maireből, esküdtekből s egy helyhatósági tanácsból áll.
A helyhatósági tanács saját kebeléből választja a maire-t s az esküdteket.
Az igazság a nép’ nevében fog kiszolgáltatni; melly ingyen történik. Az ügyek feletti vitatkozások nyilvánosak.
Az esküttszékek bünvádi perekre továbbá is fenmaradtak.
A jury a törvény által meghatározott módok szerint, a rendőri s polgári tárgyakat illető esetekre is kiterjesztetik.
A semmisitő törvényszék’ birái a nemzetgyülés által választatnak.
A ministerium’ hivatalnokai a köztársasági elnök által neveztetnek ki.
Az első folyamodási, fellebbezési és semmisítő törvényszékek’ birái élethosszaságra neveztetnek ki.
A halálos büntetés politicai ügyekben eltöröltetik.
A jószágok’ elkobozása soha többé vissza nem állítható.
A rabszolgaság minden Francziaországhoz tartozó földön örökre eltöröltetik.
A sajtó semmi szín s esetben elővizsgálat alá nem esehetik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me