OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Sardinia. Turinban a nép és király közötti meghasonlás mindinkább nő, s keserűbb leszen. A nép nagyrészt elveszté hitét a király személyes vitézségéhez, s katonai tudományához, az utolsó csaták miatt; a békekötés pedig lerombola mindenbizalmát, s a gyanusítás, s árulást kiáltók szava mind hangosban hallatszik. Az „Echo des alpes maritimes“ czimű hirlap aug. 16-iki száma igy szól: „A békekötés törvény s alkotmányellenes, gyávaságát, árulás. Mi hangosan óvást teszünk ellene. A király nem csonkíthatja meg kénye szerint az ország épségét. Sem nem becsülethozó reánk nézve, sem a megkezdhető harczot lehetővé nem teszi, mert legszükségesb várainak, az ellenségnek adta. Ha áll a béke kötés, minek akkor a francziaangol közbenjárás? És mert Salascot illy lépésre maga a király sem alkalmazhat meg.“ ehhez járul még, hogy a turini országgyülés, valamint a lelépő félben lévő ministeriumis, ovást tett e békekötés ellen: s azt ollyannak nyilatkoztatta, melly a népet nem kötelezi. – Casati, volt ministerelnök, még továbbment, felszólítást intézett ugyanis a milanói kormány régibb tagjaihoz, hogy gyüljenek össze Turinba, s alkossanak uj ideiglenes kormányt Lombardia számára. Nevezetes a kormánynak nemrég kiadott azon rendelete, is mellyben a tartományokat s községeket fegyverre szólitva, kapczinusokat küldött szét, kik a népet e szent harczra tüzeljék.– Igen sok hírlap, a király kímélése mellett, a vesztesége, a főrendi nemesség fondorságának s a megvesztegetett magasb katonatisztek árulásának tulajdonitja, kik Olaszország függetlenségét soha sem akarták 240annál kevésbé egységét. Károly Albert táborát Alexandira mellé tette át, s most sereg elhelyezésével foglakozik. Sőt eddig már Turinba meg is érkezett. Igen kedvetlennek mondják, s hajlandónak látszik első szülöttje, a savoyeni herczeg részére, koronájától lemondani. A hg nagy népszerűséggel bir mind a nép mind a katonaság között. S az aristocraták s éretrogaradák incselkedéseinek nyilt ellensége, miért is ezek inkább Károly Alberthez ragaszkodnak. Mindenesetre szükség, hogy ő népét se függőben soká ne tartsa, se olly békére hajlandónak ne mutatkozzék, melly Olaszország függetlenségével ellenezik, másként tarthat tőle, hogy franczia protectorátus alatt köztársasággá alakul egész Piemont.
– Egy olasz levél Milano mai állapotát röviden igy festi: városunk nyugodt mint a sír. Rend uralkodik benne, minő Varsóban lehetett, midőn az oroszok elfoglalák. Az utczák puszták, a házak lakatlanok – mint huzamos dögvész után szokott lenni. Esti 8 óra után nem jár künn seni, s a kávéházak csukvák. Az osztrákok igen ingerlik a szegélyeket a gazdagok ellen. A sereg igaz nyilván nem rabol, de széperőszakkal, mit akar, mindent elszed. A katonák vásárlanak, esznek stb. s fizetésnél azt mondják: „majd kifizeti Radeczky.“ Ez 3 millio lirát vetett ki adókép a városra. Végül a levél azon különös körülményt említi meg, hogy a város bevétele óta több mint 100 elmeháborodott beteget vittek a kórházba. Mi is maradna fel a honának sorsa fölött kétségbeesett számára? Őrültség – vagy halál!!
– Milanoi hírek szerint, az ujabb felkelők vagy a Károly Albert táborából széledezők katonai csoportokká alakulnak. Durandó tábornok Sodrional 6,000 önkénytessel áll. Griffini tábornok Lecco vidékén 8,000 emberel, Mazzini – a tüzes iró – 5,000-rel s többi csapatok 1 s 2 ezerből állanak. Redeczky ellenök d’ Aspre tábor őrnagyot küldte 20 ezer katonával. Hogy egyeztessük ezt meg a békekötéssel? Vagy ez csak a Károly Albert által személyesen vezetett seregekre értetik? – Hasonló harczi szellem mutatkozik Olaszország többi részeiben is. A pápai bitrok több városaiban önkénytes csoportok alakulnak, s leginkább lengyel tisztek által taníttatva erősen készülnek a sept. 10-kén megkezdendő harczra. Ancona 200 ezer tallért adott az ottani fellegvár ellátására.
– Parma. Gr. thurn, az osztrák tábor 4-ik haditestének vezére, aug. 18-kén kibocsátott szózatában a megszüntetett kormányhelyébe ideiglenes katonai kormányt állított föl. A herczegség igazgatója gr. Degenfeld-Schönburg. A kormányzásban, ujabb rendeletig, Borubon Lajos Károly törvényei lesznek használtatva.
– Modena. Az osztrák segítséggel visszahelyezett herczeg V-ik Ferencz szinte megszüntetvén a jelen kormányt, ujat szerkesztett, melly áll: külügyi, belügyi, igazügyi s pénzügyi ministerekből. A katonaság egy főhadi parancsnok alá rendeltetett.
– Róma. Az új ministerium, melyet kiegyenlítési ministeriumnak neveznek, igy van alakítva: Soglio, cardinal, külügy, Fabri, belügy, Rossi igazságügy, Lauri pénzügy, Gaurini kereskedelmi (ideiglen), Campello hadügy, Perfetti rendőri (ideigl.) minister. De alig alakult meg, gr. Campellot a pápa letette, közhír szerint, mivel igen erélyesen akarta tárczáját a háború élesztésére használni. A pápa hosszú szózatot bocsátott ki tele gyengeséggel, s mégis erélyesség színe utáni kapkodással. Említi, hogy ő mindig munkás volt az olasz fejedelmek közötti szövetség megalapításában; de az európai bonyodalmak miatt, nem sikerülhetett. Erősen tiltakozik az osztrákseregek benyomulása ellen, s hivatkozva mindig szorosan megtartott békés érzelmeire, ezt annál sajnosabb csapásnak veszi. Végre minden bizalmát isten jóságára építve, bizik ügye győzelmében. Amen. Nekünk úgy látszik, IX-ik Pius vagy eszét elveszté–e zavarokban, vagy azon boldog hitben él, hogy e határozatlan s kétértelmű magaviseletével változatlan örök merevségben meg fogja tarthatni a pápai szék világi s egyházi hatalmát. Pedig a milyenjövendője van az olasz függetlenségnek, ép olly semmilyen sincs a pápa világi uraságának. Az országgyülés legújabb határozatánál fogva küldötteket választott valamennyi olasz kamrához, kik azokat Olaszország egyetemes függetlenségének megnyerjék, s annak közös erővel valósítására tartományonként dolgozzanak.
– Nápoly. Hiteles tudósítás szerint, aug. 6-kán, a népolyi hajósereg minden várakozás ellenére elhagyta a kikötőt Sicilia felé elvitorlázott. Áll mindössze 18 kisebb nagyobb gőzhajóból. – Eleinte Reggiünál tábor lenne alakítandó, Sicilia netalán magyar megadás bevárása végett; s ah ez nem történik, akkor mintegy 30 ezer katonával törtéi meg a hadjárat. – Siciliában – hir szerint – több pártok támadtak Nápoly ellen és mellett; de patermo leszántnak látszik utolsó erejéig védni magát a Bourbon ellen. –

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me