OLÁHORSZÁG.

Full text search

OLÁHORSZÁG.
Bukurest, aug. 23. A tegnapi tánczvigalomban, midőn épen a terem egyik részében Golescuval, s a pénzügy kezelőjével (hogy ne mondjam ministerével) Philipescoval, urunknak Bécsbe jöttéről, s visszatértének következményiről beszélgetnék, az angol főconsul Colhun egy hölgyet vezetve hozzánk jő, s ezt mondja: „tudják-e önök, hogy egész Moldvában lázadás van?“ s azzal tovább megy.
A dolog mibenlétét Golescutól tudakolván, feleletűl ezt nyerém: Sturdza 28 pontból álló alkotmányt akart a moldvaiakra tukmálni, de minthogy az adomány, mellyben a herczeg az eddigi aristocratia romjain egy új aristocratiát akart építeni, mint a korigényeinek meg nem felelő, el nem fogadtatott. A békétlenség Moldvában átalános; a nép azt kivánja, hogy az orosz, mellyet ugy is csak Sturdza hivott be, az országot minélelőbb hagyná el.
A portai biztos tegnap előtt az itteni reactionarius boérokat a szó teljes értelmében kéztyűben fütyöltette meg, mert miután a jámborok in corpore hozzá mennének, a kapu és ajtóőrök parancsot kaptak, miszerint további rendelésig senkit se bocsátanának ki.
Azzal Szüleiman pasa aláirás végett a boérok elébe egy ívet terjeszte, mondván: „én senkit sem kényszerítek, s szabad tetszéstektől függ ezen ívet, mellyben a jelen kormánynyali megelégedés foglaltatik, aláirni, vagy nem; mindazáltal tudjátok meg, hogy ha addig is, mig a jelen kormány felséges urunk által helybenhagyatnék, itten valami zavar történnék, mellynek czélja az előbbeni állapot visszaidézése lenne, titeket tészlek felelősökké.“
A laconica capacitatio az ohajtott gyümölcsöt megteremté, és az ív aláiratott, s más nap csupán csak egy, minden jelentőségnélküli boér bátorkodott aláirását revocálni.
A boérok ezen kásztja, melly a léviták szokása szerint, az ur oltárának zsirosabb falatait családja vagy rokonai számára mind eddig meg tudta tartani, a jelen átalakulással, melly ezen igénylett elsőbbséget eltörlötte, s a mások zsirjáni hizásnak véget vetett, megelégedve hogy épen nem lehet, az igen is természetes.
A Románia és Prunkul rumun (oláhgyerek) szerkesztője tegnap nagyon méltatlankodott, hogy N.-Szebenben egy professor ártatlanúl befogatott.
Épen most esett értésemre, hogy Szüleiman pasa még ma Jászvásárba induland.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me