NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.

Full text search

NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.
A parliament berekesztése óta a lapok mintegy napi eledelöket vesztvén, hosszu párisi levelekkel, könyv- és szinházi birálatokkal tömik telhetlen gyomrokat, másik, mint a Daily News, tárgyhiány miatt plane összezsugorodtak s csak felét adják a szokott formatumnak. Szerencse rájok nézve, hogy a királynénak eszébe jutott egy kisexcursiót tenni Scotiába. – A mi kis jó királynénk – mond a dévaj Punch – ekként kegyeskedik leghűbb alattvalóiról gondoskodni; ha érdekes állapotba nem teheti magát, veszi magát s zarándokol a Highland mesés ormaira. Ez aztán zsiros koncz nekünk, éhes betüfalóknak. Jellemző, hogy a komoly Chronicle megigéré, hogy nem fogja az utazást leirni, s felszólítá laptársait, hogy kövessék példáját, minthogy az illy aprólékos leirások a mint egy részről tolakodók és indiscrétek, más részről frivolisok és szabad britthez nem illők. S mi történik? A leghoszabb és részletesb leirás, az illuminatiók s más mondva csinált fogadási ünnepélyekről, épen a Chronicleben olvashatók. – Hja a rosz szokás!
– Az a boldog Scotia! most midőn egész Europa forrongásban van, valljon mi foglalkodtatja leginkább az újkori fingalokat? Roppant agitatio országszerte, a czélra: hogy a gőzkocsik vasárnapon ne járjanak.... A liga, melly ezen korszerű czél kivivását tevé feladataúl Sabbathasian név alatt virágzik, tagjai számtalanok, majd minden nevezetesb községben vannak meetingjei és különös pénztára.
– Irlandban Clonmel városába hivatott össze a nagy jury, melly a befogott insurgensek fölött itélend; a jury tagjai 100 font elmaradási birság mellett köteleztetnek megjelenni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me