OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Sardinia. Turini levelek szerint, épen nem igaz azon hir, mintha Károly Albert titkos békealkudozásokben lenne a bécsi ministeriummal. Sőt ellenkezőleg, e hamis hirt Radeczky s Schwarczenberg akaratosan terjesztették volna a király népszerűtlenné tétele s a közbenjáró hatalmak ingerlése végett, s igaz hogy ők tettek is Károly Albertnek ajánlatokat, de ez mindég visszautasította. – A piemoni sereg már 80 ezerre megyen a nemzetőrségeken kivül, mellyek most nagy buzgósággal taníttatnak minden hadi gyakorlatokra.
Sicilia. Az olaszország forradalom legvéresb jelenetei most e sziget felé látszanak vonulni, s itt talán rémitőbb lesz mint vala a többi olasz földön, mert uralkodó jobban nem gyűlőltetik sehol, mint a Bourbon, Siciliában, és az olasz nép seholsem olly dühös szenvedélyéért mindent – az utósót is merni – mint épen Siciliában. Sept. 1-jéről kelt hírek szerint Palermóban a ministeri kormány megbukott, s a köztársasági párt ragadta kezébe a hatalmat; de vele ellenkezőleg a királysági párt még a gyűlöletes Bourbont is szivesben visszafogadja, mintsem hozzája csatlakozzék. Oh te gyalázatos emberi vakság és irigység! – Messinában nagyobb az összetartás, s el van határozva utósó erőig a legnagyobb feláldozással védni magát, a már sept. 2-án megérkezett, s a fellegvárba beszállásolt nápolyi sereg ellen. A házak kiüríttettek, s minden vagyon a vidékekre szállíttatott, hogy semmi zsákmányt ne nyerjenek a nápolyiak. Az utczák torlaszokkal vannak elzárva, s az ablakok kővel s lőfegyverekkel ellátva az ellenség benyomulása ellen. Csak az sajnálatos, hogy mig a fellegvár nyilván kezébe tartja a város sorsát, s a nápolyi kitanult katonák fegyverrel, s ágyuval kellőleg elvannak látva, addig a szegény siciliaiak sem jó fegyverrel, sem ágyuval nem birnak, s minden erejök a dühig csigázott lelkesedésben fekszik. De valljon fognak e győzni ez által?
Sept. 3-kán reggel a fellegvár elkezdé a várost bombázni, mit ez erősen viszonzott, de kevesebb sikerrel, mert bombái nagyobb része a levegőben pattant szét. – A harcz kezdetével Reggióból (átelleni tengerparti város Messinával) mindjárt segitség érkezett a nápolyi sereg számára, s ez három részre oszolva, közre akarja fogni a várost, hogy menekülése nem lehetvén, vagy megadja magát, vagy utósó védelmében megsemmisíttessék. A nagyobb tengeri hajók eltávozni kénytetvén a kikötőből, nehogy megsérűljenek, csak az egy franczia gőzös Panama maradt ott oltalmi helyűl szolgálandó, az ottani francziák s tehetetlenebb nők számára. A harcz kimeneteléről még semmi bizonyost nem tudhatni. Némelly hirek szerint sept. 4-dikéről a nápolyi sereg egyik része (schweicziak) szárazra szálva, megrohanták a várost, de rémítő tüzeléssel fogadtatva, nagyobbára lemészároltattak; s a várost nem hogy meghódította volna a fellegvár, de hosszu ágyuzás után, nagyobb siker nélkül elhallgatott. – Más tudósitás szerint Messina látván maga védelmezésének lehetetlenségét, a város többhelyről fölgyujtatott, s a lakosság a nápolyi sereg közt nagy mészárlást tevén, oda hagyta a várost. – Holnap talán bizonyost irhatunk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me