AUSTRIA.

Full text search

AUSTRIA.
Az oct. 14-diki országgyűlésen előfordult tárgyak között nevezetes azon jelentés, melly szerint Pillersdorf a katonai előőröktől a városba jötteket elfogatván, s a bejöveteli engedelemért a tábor főhelyére menni kénytetvén, onnan Jellachich és Auersperg aláirásával következő tartalmu iratot hozott az országgyüléshez: kivánják, hogy a magyar sereg előnyomulása gátoltassék, s ha igen, nem akadályozandják az élelmi szereknek Bécsbe szállítását, de követelik egyszersmind, hogy a hátrahagyott katonai eszközök nekik kiszolgáltassanak, valamint azt is, hogy élelmezésüket a városból nyerhessék. Kivánják végre, Récsey minister kiadatását.
Ennek irányában elhatározá a bizottmány, bár mennyire megunta is legyen a levelezgetést, még egy választ küldeni a táborba. Schuselka felolvasá azt. A bán (még mindig ?) szavai s eljárása közt éles párvonal van abban huzva. Kimondatik továbbá, hogy az országgyülés csak akkor fogja az őt élet-halálra üldözni megesküdött magyar sereget feltartóztatni, ha Jellachich seregével együtt minél előbb csendesen haza takarodik. Fölszólíttatik egyszersmind az elszedett fegyverek visszaadására; ellenkező esetben óvását jelenti ki az országgyülés, a sorsnak pedig szabad menetet enged.
Az irat, minta nép akaratának nyilvánulása, örömmel fogadtatott.
Goldmark ezen iratot egyedül Auersperghez kivánja intéztetni, ő levén alsó Austriának parancsnoka, s mint illyennek Jellachich alárendelve van.
Maga Pillersdorf engedményeket kivánt adatni; azonban hatalmasan lezúgták őt; Goldmark perdig azt válaszolá neki, hogy egyezkedésről többé szó nem lehet: nemcsak Bécs, de az egész monarchia fölött függő damoclesi kardot végre be kell, ugymond, hullatni. Végtelen helyeslés követte e nyilatkozatot.
Fedorovitsch határozottan szólal föl, kinyilatkoztatván, miként az országgyülés az események kezdete óta mindig törvényes uton volt, s mindig békitőleg lépett föl. Midőn, ugymond, a hadügyminister Jellachich serege végett interpellálatatott, azt válaszolá, hogy ez idegen hadsereg. Most idegen földre lép ezen idegen sereg, s még élelmezést is követel.
Mi akkor a teendő, ha valamelly sereg; neutralis térre lép? Le kell fegyverét raknia. Ez mindenütt népjogi eljárás, sőt Austriában is megtörtént 1830-ban. Jellachichnak le kell fegyverét tenni, vagy más uton keresni ,ogát. – Volt köztünk egy császár, volt egy ministerium, most egyik sincs, és mi hívek maradtunk kötelességünkhez. Mindent megtettünk; a császárnak csak egy tolvonásába került volna békét eszközölni, s nem történt meg; küldöttségünk alig hallattatott meg; kötelességünk be van fejezve, most szálljon a kiomlandó vér azokra, kik azt erőszakkal fölidézik.
Itt megemlítendő, hogy a császárnál igen czudarul fogadtatott a követség. Ferencz Károly és Lobkovitz voltak jelen. A küldöttség elnöke átnyujtván az adresset, a czászár arra egy papirról olvasá válaszát; tartalma hasonló azon manifestumhoz, mellyet Kraus vonakodott ellenjegyezni, – aztán ő felsége hátat fordított.
Mielőtt pedig előbocsáttattak, az őrök közt a hideg kövön kelleték jó darab ideig várakozniok, mit az őrök magok is megsokallák. Mondják, hogy valami Lazanski nevű ember nagy szerepet játszik a magas körben, melly egyébiránt most tökéletesen katonai. – Hihetőleg szebb egyenruhájuk van, mint az Arbeitereknek.
Récseyről, továbbra is az Aula fog gondoskodni.
Az Allg. Öst. Zeitungnak irják, hogy Lengyelországból seregek vonulnának be, hátok megett pedig a nép kel föl.
Bécsben jelenleg számos lengyel katonatiszt van, s a köz szabadság kivivására hathatósan közremunkálódnak.
Gróf Wickenburg, Stájerország kormányzója a bécsi ügyet karolta föl. Helyes! illyen embereknek kell a dolgok élére állni. Jellachich 14-ére virradón a Kahlenberg felé Nussdorfnak vonta seregeit, hihetőleg azon czélból, hogy Windischgrätz a Duna bal partját foglalandja el. Mig azonban ez utóbbi Bécs felé huzódik, a csehországi német kerületek kezdenek mozogni. – A gonoszok, egészen megrontják a szép katonai operatiókat.
Kudlich és egy academicus a katonák által elfogattak; 5 órai fogság után azonban szabadon bocsáttattak. Igaz, volt annyi eszök, hogy nem tálalták ki nevüket, de hallottak is ám a katona urtól úságot: a császár Jellachichot a hadsereg generalissimusává nevezte, ő lesz a jövendő hadügyminister, s Bécs átadására 5 napot enged; az academiai legio és nemzetőrség lefegyverzését, ha máskép nem, erővel is végrehajtandja, sőt fölhatalmaztatott azon fészket halomra lövetni.
Mondják, hogy a bécsiek ezen műtét közben ezt fogják énekelni: Gott erhalte unsern Kaiscr Ferdinand.
– A Prager Zeitungban olvassuk, hogy Stur és Hurban oct. 13-án az ottani Aulát haranguirozták. Beszédeik Jellachich eljárása dicséretében áradoztak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me